pontosnews.gr
Κυριακή, 21/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκία τα «σπάει» με την Ουάσινγκτον και ετοιμάζεται να εισβάλει στη Συρία

11/05/2017 - 12:15μμ
Η Τουρκία τα «σπάει» με την Ουάσινγκτον και ετοιμάζεται να εισβάλει στη Συρία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το έχουμε ξαναγράψει και δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε. Οι στιγμές που περνάμε, σε Κύπρο και Ελλάδα, είναι ιστορικές. Κι αυτό γιατί επανασχεδιάζονται ο χάρτης και οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται προσοχή γιατί όσα συνέβησαν χθες στο Ιράκ, όσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία, όσα θα συμβούν αύριο στην Τουρκία, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το επόμενο κύμα θα χτυπήσει στην Κύπρο. Αν αντέξει, θα είναι πιο εύκολο να αντέξει και η Ελλάδα στο μεθεπόμενο, που θα χτυπήσει στις θάλασσές της.

Χρειάζεται γεωπολιτική οξυδέρκεια, πολιτική εγρήγορση σε Αθήνα και Λευκωσία, δραστηριοποίηση ΚΑΙ του απόδημου ελληνισμού σε Ουάσινγκτον, Μόσχα, Λονδίνο και Βρυξέλλες, και διπλωματική επιδεξιότητα. Αν ο ελληνισμός περάσει από αυτές τις συμπληγάδες χωρίς καν να χάσει την «ουρά» του, μπορεί να μπει ένα τέλος στη διαδικασία συρρίκνωσής του, που έλαβε κατακλυσμιαίες διαστάσεις το 1923 και εντεύθεν.

Έλληνες γρηγορείτε.

Του Ιμπραχίμ Καραγκιούλ*

Ο Κουρδικός Διάδρομος είναι μια «Επιχείρηση Περικύκλωσης της Τουρκίας» και η τουρκική απάντηση σ’ αυτό, το Plan B, είναι συνολική αντίδραση
Μπορούν η Τουρκία και οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν την κρίση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, την προστασία που παρείχαν οι ΗΠΑ στους πραξικοπηματίες, και την μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που έχει ξεσπάσει μετά τη στήριξη που παρέχουν στο PKK/PYD; Μπορούν οι δύο χώρες να ξαναβρούν την ευκαιρία της αλληλοκατανόησης; Μπορεί η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Eρντογάν στις ΗΠΑ να αποτελέσει μια νέα αρχή;

Χωρίς αμφιβολία, αυτός που πρέπει να κάνει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διοίκηση των ΗΠΑ. Αυτό για το οποίο γίνεται λόγος δεν είναι κάτι απλό ή ανούσιο, είναι η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας – η ενότητά της, η πολιτική σταθερότητα και οι απειλές που αντιμετωπίζει στην περιοχή.

Μια από αυτές τις απειλές προέρχεται από τον Γκιουλέν και την οργάνωσή του, που αποσκοπούσε στο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία, μετά το πραξικόπημα, και προερχόταν από τις ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή χαίρει προστασίας στις ΗΠΑ ακόμη και σήμερα. Δηλαδή, εξακολουθεί να υπάρχει η απειλή. Η άλλη απειλή προέρχεται από το PKK/PYD και προέρχεται πάλι από τις πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή και τα σχέδια αναδιαμόρφωσης του χάρτη και των συνόρων που σχεδιάζει για τη βόρεια Συρία. Και αυτή η απειλή εξακολουθεί να υφίσταται.

Οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν εγγυήσεις στην Τουρκία!
ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η διοίκηση στην Ουάσινγκτον εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της. Με τον τρόπο αυτό στην ουσία οι ΗΠΑ απειλούν πλαγίως την Τουρκία. Στην ουσία συμπεριφέρεται κυριολεκτικά ως «εχθρική χώρα» στην Τουρκία, αλλά στην πολιτική ρητορική της αυτό το αρνείται. Αν είναι έτσι, τότε για να επανέλθουν οι σχέσεις στην παλιά τους μορφή, είναι αναγκαίο οι ΗΠΑ να δώσουν σοβαρές εγγυήσεις στην Τουρκία.

Μπορεί να δημιουργηθεί μια συνεργασία η οποία σε ευρύτερο πλαίσιο θα είναι σχετική με το παγκόσμιο πεδίο εξουσίας που θα διαμορφώσει η κεντρική χώρα και σε ειδικό πλαίσιο θα επικεντρώνεται σε μια λύση στη Συρία;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Τραμπ για την ακρίβεια, θα επιλέξει την οδό της εξάλειψης των αμφιβολιών και της δυσπιστίας που έχει η Τουρκία; Ή μήπως το Πεντάγωνο και η CIA θα προχωρήσουν κι άλλο στις «εργασίες διαμόρφωσης του χάρτη» στην κοντινή μας περιοχή, αυξάνοντας περισσότερο τις ανησυχίες της Τουρκίας, εμβαθύνοντας περαιτέρω αυτή την κρίση εμπιστοσύνης;

Πρώτα διαμέλισε τη Συρία και στη συνέχεια «άνοιξε το μέτωπο της Τουρκίας», αυτό είναι το σχέδιο!

Η «χωρίς όρια» στήριξη που παρέχει η διοίκηση των ΗΠΑ στο PKK/PYD, η εφαρμογή σχεδίων που αποσκοπούν στο διαμελισμό της Συρίας μέσω της τρομοκρατικής οργάνωσης, η προσπάθειά της να δημιουργήσει έναν [κουρδικό] διάδρομο στα σύνορα με τη χώρα μας, δεν έχει καμία σχέση με το Συριακό. Αυτό το ξέρουμε.

Αυτό δεν είναι καν θέμα τρομοκρατίας, το ξέρουμε κι αυτό. Αυτό είναι ο διαμελισμός της Συρίας, και μέσω της Συρίας η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για το διαμελισμό, σε επόμενη φάση, της Τουρκίας. Αυτό είναι ένα σχέδιο διαμελισμού της περιοχής μέσω της δημιουργίας πόλεων-κρατών και εθνικών κρατιδίων, και απειλεί όλη την περιοχή. Είναι μια διαδικασία που σταδιακά θα διαμελίσει όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και το Ιράν και τη Σ. Αραβία.

Κατά συνέπεια, το θέμα μας δεν είναι μόνο το PKK και το ζήτημα της τρομοκρατίας. Αν η διοίκηση των ΗΠΑ έχει φτάσει στο σημείο που δεν μπορεί πια να κρύψει τα σχέδια της για μια χώρα του ΝΑΤΟ, αλλάζει η έννοια της συνομιλίας, των διαπραγματεύσεων, των συζητήσεων, της στάσης που θα πάρουμε και της συμμαχίας.


(Φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Οι σχέσεις συμμαχίας και συνασπισμού δεν αποτελούν πια εγγύηση για τις χώρες
Η Τουρκία επιμένει στο θέμα και επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Η προσέγγισή της στο θέμα αυτό είναι φανερή. Παρ’ όλα αυτά, αν αντί να δοθούν εγγυήσεις στην Τουρκία συνεχίσουν οι μέθοδοι εμπαιγμού της χώρας μας από πλευράς των ΗΠΑ, η Τουρκία θα δει το τέχνασμα και θα αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται. Το ότι παρόμοιες τακτικές εμπαιγμού που ακολουθήθηκαν μετά την εισβολή στο Ιράκ από τις ΗΠΑ εις βάρος της Τουρκίας εφαρμόζονται και στη Συρία, μας επιτρέπει να περιμένουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ίδια πολιτική να μας «σερβιριστεί» εκ των έσω σε επόμενη φάση και στην Τουρκία. Η Τουρκία το βλέπει, θα το δει και θα τηρήσει ανάλογη στάση.

Γιατί ο κόσμος δεν είναι πια υπό την εγγύηση των «σχέσεων συμμαχίας και συνασπισμού». Η κάθε χώρα ωθείται να λαμβάνει πλέον μόνη της αποφάσεις σε «καίρια και ζωτικά ζητήματα» που την αφορούν· και ειδικά οι χώρες που βρίσκονται στην περιοχή μας, ξέρουν ότι το μέλλον τους βασίζεται στην δική τους ικανότητα αυτοάμυνας. Όταν έρθει η ώρα, η κάθε χώρα θα επιλέξει το δικό της δρόμο χωρίς να δώσει σημασία σε καμία σχέση που έχει με άλλη χώρα. Όποιο και αν είναι το τίμημα. Γιατί εντέλει αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας.

Έχει η Τουρκία «Σχέδιο Β»;
Οικοδομείται ένας νέος κόσμος. Ο κόσμος αυτός θα διαμορφωθεί βάσει της αναμέτρησης δυνάμεων ανάμεσα στις κεντρικές χώρες, τις μεγάλες δυνάμεις. Οι ΗΠΑ είναι η πιο σημαντική από αυτές, αλλά δεν παύει να είναι μόνο μία από αυτές τις χώρες. Αν επιχειρήσει να ρεγουλάρει την Τουρκία μέσω τρομοκρατικής οργάνωσης, η Τουρκία δεν θα παραδοθεί.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, ο Χακάν Φιντάν από την MIT και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν πήγαν στις ΗΠΑ για να προετοιμάσουν  την επίσκεψη του πρόεδρου εκεί. Στις επαφές που είχαν, έλαβαν αρνητικά μηνύματα ότι θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες στο θέμα PKK/PYD. Ελπίζουμε στη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν οι σχέσεις να έχουν κατεύθυνση σε ουσιώδη ζητήματα, να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα και να δημιουργηθούν νέοι ορίζοντες συνεργασίας των δύο χωρών. Αλλά αν δεν συμβεί αυτό, αν ο στρατός των ΗΠΑ συνεχίσει τη στάση των απειλών στην Τουρκία μέσω του PKK, τι θα κάνει η Τουρκία;

Έχει η Τουρκία δικό της «Σχέδιο Β», και ποιο είναι αυτό;

Εκείνος ο «διάδρομος» είναι ένα σχέδιο πολιορκίας και επιβάλλεται η επέμβαση!
Το μόνο που ξέρω είναι ότι: Ο κουρδικός διάδρομος είναι ένα σχέδιο περικύκλωσης και πολιορκίας της Τουρκίας. Σε περίπτωση που επιτύχει, θα επηρεάσει το μέλλον της Τουρκίας όλο τον 21ο αιώνα. Το θέμα της τρομοκρατίας δεν είναι απλώς ένα θέμα που περιορίζεται στο PKK. Είναι θέμα χάρτη και αλλαγής συνόρων, είναι ένα θέμα που χρησιμοποιείται για να οδηγηθεί η Τουρκία σε πνιγμό.

Κανένας πολιτικός σκοπός, καμία συμμαχία, καμία σχέση δεν είναι πιο σημαντική από αυτή την απειλή. Κανένα σχέδιο ή πρότζεκτ δεν είναι υπεράνω αυτού – δεν μπορεί να είναι. Και κανένας πολιτικός σκοπός δεν μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να δεχτεί αυτό το πρότζεκτ.

Κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για να μας κάνει να δεχτούμε αυτό το σχέδιο, ή να το κάνει να φανεί σε μας ως κάτι το φυσιολογικό, θα βάλει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας.

Αν οι ΗΠΑ δεν πειστούν για το PKK/PYD, μένει μόνο ένα σχέδιο. Και αυτό είναι να γίνουν επιχειρήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τέσσερις περιοχές στα σύνορα, μέσα στο έδαφος της Συρία, χωρίς κανένα δισταγμό.

Θα πω ένα πράγμα σε όσους το θεωρούν ακραίο: Το μέλλον της Τουρκίας είναι πάνω από όλα. Όποιο και αν είναι το τίμημα, δεν θα το υπολογίσουμε, για να κρατήσουμε την πατρίδα μας ακέραια και ενωμένη. Αν δεν το κάνουμε αυτό σήμερα, αν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά, δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε στο μέλλον και θα καταδικαστούμε να αποδεχτούμε τα νέα σύνορα και το χάρτη που μας επιβάλλουν.

Πρόλογος-Επιμέλεια: Σάββας Καλεντερίδης.
Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.

____
*Ο Καραγκιούλ είναι μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν και διευθυντής της Yeni Şafak, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας (επικοινωνιακής ναυαρχίδας του AKP), που ανήκει στον συμπέθερο του Ερντογάν. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κατασχεμένες πινακίδες κυκλοφορίας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Μαρογιάννη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Επιστρέφονται οι πινακίδες των οχημάτων που είχε αφαιρέσει η Δημοτική Αστυνομία

21/12/2025 - 6:00μμ
Στρώσιμο επίσημου τραπεζιού στην προεδρική κατοικία της Γαλλίας (φωτ.: elysee.fr)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Έκλεψαν πορσελάνες κι ασημικά αξίας 40.000 ευρώ από την προεδρική κατοικία

21/12/2025 - 5:04μμ
(Φωτ.:  (EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Κλειστές οι μπάρες στα διόδια του Ωραιοκάστρου – Μοιράζουν όσπρια και κηπευτικά

21/12/2025 - 4:15μμ
(Πηγή: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κηφισιά: Διαλευκάνθηκε ληστεία με λεία 180.000 ευρώ – Δύο συλλήψεις

21/12/2025 - 1:20μμ
Αγρότες στα διόδια Μακρυχωρίου μοίρασαν μήλα στους οδηγούς (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Παραμένουν στους δρόμους τα τρακτέρ – Πώς θα κινηθούν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

21/12/2025 - 11:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτσοβο: Πυρκαγιά στο Ανήλιο κατέκαψε δυο σπίτια, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε τρίτο

21/12/2025 - 11:28πμ
Από τις καρτ ποστάλ που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο του ΙΜΜΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ένας περίπατος στην παλιά Θεσσαλονίκη, μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου «Θεσσαλονικέων ενθυμήματα 1896-1912»

21/12/2025 - 10:32πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επαφές της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ με εκπροσώπους της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

21/12/2025 - 9:35πμ
ΕΛΛΑΔΑ

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: Έτοιμη να υποδεχτεί τους Μωμόγερους των «Τσαγούσιδων» και να σηκώσει την πόλη στο πόδι

21/12/2025 - 9:06πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Χτύπημα της ΕΛΑΣ σε κύκλωμα κλοπών αυτοκινήτων στην Αττική – Εξαρθρώθηκε συμμορία

21/12/2025 - 8:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατασχεμένες πινακίδες κυκλοφορίας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Μαρογιάννη)

Δήμος Αθηναίων: Επιστρέφονται οι πινακίδες των οχημάτων που είχε αφαιρέσει η Δημοτική Αστυνομία

16 λεπτά πριν
Η Ντόρα Γιαννακοπούλου, τον Οκτώβριο του 2002, στην παρουσίαση του βιβλίου «Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμος», του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi)

Πέθανε η τραγουδίστρια, ηθοποιός και συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου

44 λεπτά πριν
Στρώσιμο επίσημου τραπεζιού στην προεδρική κατοικία της Γαλλίας (φωτ.: elysee.fr)

Γαλλία: Έκλεψαν πορσελάνες κι ασημικά αξίας 40.000 ευρώ από την προεδρική κατοικία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Instagram gezegeningezgini)

Η Χρυσή Πύλη της Κωνσταντινούπολης: Το θρυλικό μνημείο των αυτοκρατορικών θριάμβων

2 ώρες πριν
(Φωτ.:  (EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

Αγρότες: Κλειστές οι μπάρες στα διόδια του Ωραιοκάστρου – Μοιράζουν όσπρια και κηπευτικά

2 ώρες πριν
(Πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)

Περί «τουρκικού» έθνους συνέχεια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign