pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Όχι» της ΠΟΕ σε κοινή εκδήλωση για την 19η Μαΐου

29/04/2017 - 9:57μμ
(Φωτ. αρχείου)

(Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Όχι» στην πρόταση για συνδιοργάνωση κοινής, ενωτικής εκδήλωσης τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, είπε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).

Με ψήφους 9 υπέρ (όλοι πρόσκεινται στην παράταξη του προέδρου Χρήστου Τοπαλίδη) η ΠΟΕ αποφάσισε τη διοργάνωση για μία ακόμα χρονιά δικής της εκδήλωσης στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης.

Σε γενικές γραμμές, το σκεπτικό αυτών που ψήφισαν αρνητικά στη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη ήταν ότι η ΠΟΕ δημιουργήθηκε ως αντίδραση στο τότε καθεστώς στον ποντιακό χώρο, οπότε δεν γίνεται τώρα να ταυτιστεί μαζί του, καθώς και το ότι η ΠΟΕ εκφράζει σήμερα το 80%-90% του ποντιακού χώρου, οπότε με βάση αυτό η ενότητα έχει επιτευχθεί.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ κατατέθηκαν ακόμα δύο προτάσεις, οι οποίες μειοψήφισαν, αναφορικά με το ενδεχόμενο διοργάνωσης κοινής εκδήλωσης μαζί με τις άλλες δύο εν Ελλάδι ομοσπονδίες Ποντίων: ΠΟΠΣ και Παλιννοστούντων. Η πρώτη κινήθηκε σε γενικές γραμμές στο πνεύμα της πρότασης της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Ειδικότερα, πρότεινε να γίνει από κοινού συγκέντρωση και εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη συνέχεια να μεταφερθούν όλοι μαζί στον Λευκό Πύργο για την υποστολή της ελληνικής σημαίας από άγημα Ποντίων και αμέσως μετά να ακολουθήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο. Η συγκεκριμένη πρόταση συγκέντρωσε πέντε ψήφους. Τέλος, η τρίτη πρόταση ανέφερε, σε γενικές γραμμές, να γίνουν μεν δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, αλλά να συμμετάσχουν και στις δύο εκπρόσωποι από όλες τις ομοσπονδίες. Συγκέντρωσε δύο ψήφους μελών του ΔΣ της ΠΟΕ.

Επιστολή της ΠΟΠΣ
Με την υπογραφή της προέδρου της Χριστίνας Σαχινίδου, η ΠΟΠΣ έστειλε επιστολή στο ΔΣ της ΠΟΕ, προκειμένου να συνδιοργανωθεί κοινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, η ΠΟΠΣ κάνει λόγο για «κοινή απαίτηση όλων των Ποντίων για μία κοινή εκδήλωση» τη συγκεκριμένη ημέρα, τονίζοντας ότι «είναι καιρός να δοθεί οριστικό τέλος στην πολυετή εσωστρέφεια που ταλαιπωρεί τον οργανωμένο ποντιακό χώρο».


Η Χριστίνα Σαχινίδου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Στην επιστολή η ΠΟΠΣ προτείνει να γίνει κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια επίσημη τελετή υποστολής σημαίας στον Λευκό Πύργο από άγημα Ποντίων και στρατιωτών του Γ’ Σώματος Στρατού, με τη συμμετοχή όλων των εθνικοτοπικών σωματείων. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα η κεντρική ομιλία να δοθεί στην πλατεία Αγίας Σοφίας, «με την υποσημείωση ότι πρέπει η υποστολή της σημαίας να πραγματοποιηθεί βάσει στρατιωτικού πρωτοκόλλου στις 7:40 μμ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογίσουμε τον αντίστοιχο χρόνο της ομιλίας, για να βρισκόμαστε τη συγκεκριμένη ώρα στο Λευκό Πύργο».

Η επιστολή της ΠΟΠΣ προς το ΔΣ της ΠΟΕ καταλήγει: «Είμαστε σίγουροι ότι η κρισιμότητα των στιγμών γίνεται αντιληπτή από όλους. Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα και καλύτερα».

Η εκδήλωση της ΠΟΕ
Η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, γνωστή για τους αγώνες της εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας, θα είναι η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη τη 19η Μαΐου, η οποία θα γίνει όπως κάθε χρόνο στην πλατεία Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας Παύλο Γαλεγαλίδη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της ΠΟΕ Χρήστο Τοπαλίδη, τον πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργο Παρχαρίδη, εκπροσώπους της Πολιτείας, αρχηγούς κομμάτων και εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

1/04/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η εικόνα της Σουμελά στην Καβάλα – Στον ιστορικό ναό του Αποστόλου Παύλου για τα 100 χρόνια

1/04/2026 - 10:00πμ
Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Απρίλτ’ς στον Πόντο: Κρύο, βροχές και ξενιτιά – Ο μήνας της άνοιξης μέσα από ένα ποίημα

1/04/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Τα έργα που θα παρουσιαστούν – Τα θεατρικά σχήματα που θα συμμετάσχουν

31/03/2026 - 4:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διήμερο ποντιακής παράδοσης στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης από το Σύλλογο «Φίλων Κτενίδης»

31/03/2026 - 12:59μμ
(Φωτ.: alexandreia-gidas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξάνδρεια: Αδιανόητος βανδαλισμός στο κτήριο του Συλλόγου Ποντίων – Άγνωστοι κατέστρεψαν τους ανάγλυφους αετούς

31/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΠΟΕ αποχαιρετά τη Μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού: «Η φωνή της Μαρινέλλας έφερε την “ποντιακή ψυχή”»

31/03/2026 - 10:05πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» συμμετείχε δυναμικά σε ημερίδα για το εθνικό τραύμα και τη μνήμη του Πόντου

30/03/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: Instagram/syrizaep)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: «Βοηθήστε με γιατί κινδυνεύει η ζωή μου…»

30/03/2026 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Προβάδισμα για Final 4 η ΑΕΚ

5 λεπτά πριν
Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πειραιώς λόγω πτώσης δέντρου.  Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κακοκαιρία Erminio με προβλήματα σε όλη τη χώρα: Πτώσεις δέντρων, ζημιές και θυελλώδεις άνεμοι έως 115 km/h

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

FIBA Europe Cup: Πρώτο βήμα για τους τελικούς ο ΠΑΟΚ

22 λεπτά πριν
(Πηγή: nis.gr)

Απόρρητα αρχεία της ΕΥΠ: Οι εκθέσεις της ΚΥΠ για τον Ψυχρό Πόλεμο και τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» (1953-1959)

31 λεπτά πριν
Τάρπον Σπρινγκς, ή αλλιώς το «Ελληνικό Χωριό» στη Φλόριντα. 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / City of Tarpon Springs, Florida - City Hall)

Τάρπον Σπρινγκς: «Γαλανόλευκη» παρέλαση με ηχηρά μηνύματα – «Θέλουμε ελεύθερη την Κύπρο»

55 λεπτά πριν
Η ΚΟ της ΝΔ χειροκροτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το τέλος ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού. Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών μετά τη «βόμβα» για άρση ασυλίας 11 βουλευτών

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign