Ήταν τόσα πολλά τα λάθη του όσο ήταν υπουργός Οικονομικών που θα χρειάζονταν δέκα ώρες συζήτησης για να τα απαριθμήσει, όπως παραδέχθηκε σήμερα ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ελληνικής Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας στο pontos-news.gr κατά την παρουσίαση του κινήματος DiEM25 στη Θεσσαλονίκη.
Το σημαντικότερο λάθος του, όπως εξήγησε, ήταν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου του 2015 υπέγραψε την επέκταση της δανειακής σύμβασης.
Νωρίτερα, είχε επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει πολιτικός που να δέχθηκε τόσο σκληρούς χαρακτηρισμούς όσο αυτός!
Οι στόχοι του DiEM25
Παρουσιάζοντας το DiEM25, ο επικεφαλής του και πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι δύο είναι οι βασικοί στόχοι του, η δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και η αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων, με πλεονάσματα το πολύ 1%-1,5% το χρόνο. Το DiEM25 είναι ένα κίνημα που θα καταθέσει τις προτάσεις του, όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στις ευρωεκλογές του 2019, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ψηφίσουν.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε το DiEM25 ως κίνημα πανευρωπαϊκό-διεθνιστικό, ως μια νέα συμφωνία πολιτών, εναντίον αυτών που καταστρέφουν την Ευρώπη.
Παράλληλα, οριοθέτησε έξι βασικές μεταρρυθμίσεις, για να σταματήσει, όπως είπε, η κατάσταση δουλοπαροικίας στη χώρα και να επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας.
Αυτοί οι στόχοι-μεταρρυθμίσεις είναι:
- Η μείωση των φορολογικών συντελεστών
- Η ακύρωση της λιτότητας και η αποφυγή ελλειμμάτων, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
- Η δημιουργία μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς και η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων
- Η δημιουργία εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών.
- Η δημιουργία τράπεζας που να διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία για αξιοποίηση και όχι για πώλησή της, όπως κάνει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και
- O σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα.
«Αυτοί οι στόχοι δε συνάδουν με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα μνημόνια. Αξιολόγηση και μνημόνια εγγυώνται την ερημοποίηση της χώρας. Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στις απαιτήσεις των δανειστών. Περιπέτεια δεν είναι η σύγκρουση με την τρόϊκα. Περιπέτεια είναι οι φαιδροί φορολογικοί συντελεστές. Το ευρώ ή θα εκπολιτιστεί ή θα καταρρεύσει. Εμείς είμαστε φανατικά ευρωπαϊστές».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μου θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση»
Στις ελλειμματικές χώρες, σημείωσε, η νομισματική ένωση στερεί βαθμούς ελευθερίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν είχε πρόσβαση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αφού ο έλεγχός της είχε εκχωρηθεί στην τρόϊκα, υποστήριξε ότι το Eurogroup δεν είχε στόχο να βρεθεί κοινός τόπος και υπογράμμισε ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση του θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση του 1982, όταν ήταν φανερό ότι η οικονομία της δεν ήταν βιώσιμη.
«Η σημερινή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μου θυμίζει αυτήν της Σοβιετίας. Όλοι ψηφίζουν ναι, χωρίς κανείς να ξέρει, τι ψηφίζει» πρόσθεσε.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης