pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ηχηρό μήνυμα από την πορεία για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Αθήνα (βίντεο-φωτο)

25/04/2017 - 1:12πμ
Ηχηρό μήνυμα από την πορεία για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Αθήνα (βίντεο-φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία κορυφώθηκαν τη Δευτέρα οι φετινές εκδηλώσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος στην Αθήνα για την 102η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του αρμενικού λαού από τους Νεότουρκους.

Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες άτομα, κάθε ηλικίας, άρχισαν να καταφθάνουν στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το περίπτερο της Αρμενικής Νεολαίας.

Τα επιμελημένα σταντ με φωτογραφίες-ντοκουμέντα της κεμαλικής θηριωδίας είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και «μαγνήτισαν» ακόμη και τους περαστικούς από την πλατεία που κατευθύνονταν προς τις εισόδους του μετρό. Μέσα στο περίπτερο, μέλη της νεολαίας έδιναν ενημερωτικό υλικό και μπλουζάκια ενώ στους τοίχους υπήρχαν φωτογραφίες, ιστορικά κείμενα κ.ά.

Λίγο πριν από τις 19:00, μια τεραστίων διαστάσεων σημαία της Αρμενίας απλώθηκε στην κορυφή της πλατείας και έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα για το ξεκίνημα της πορείας. Νέες και νέοι, αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας, πλημμύρισαν την Λεωφόρο Αμαλίας. Με παλμό, σημαίες και συνθήματα όπως «αγώνας-νίκη-δικαίωση», «με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «Τούρκοι-Αζέροι γενοκτόνοι», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην Λεωφόρο Β. Σοφίας με προορισμό την τουρκική πρεσβεία, όπου ήθελαν να επιδώσουν το υπόμνημα τους στον Τούρκο πρέσβη.

Κάτι τέτοιο πάντως δεν κατέστη εφικτό ούτε φέτος. Αρχικά, με εντολή της Αστυνομίας η πορεία σταμάτησε στη συμβολή της Β. Σοφίας με τη Ρηγίλλης. Ακολούθησαν έντονες διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Αρμενικής Επιτροπής και της Νεολαίας με τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Παράλληλα, ο κόσμος φώναζε συνθήματα και διαδήλωνε με ειρηνικό τρόπο.

Για μια ακόμη χρονιά, δυναμικό παρών έδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΣποΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Γιώργο Βαρυθυμιάδη. Πιστή στο ραντεβού του αγώνα και η ΕΠΟΝΑ. Τα μέλη της κρατούσαν το εντυπωσιακό πανό της ΠΟΕ. «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εδώ κάθε χρόνο, μαζί με τους αδερφούς μας Αρμένιους», τονίζει στο pontos-news.gr η Εριφύλη Νίκα, έφορος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.


Η Εριφύλη Νίκα μιλά στο pontos-news.gr

Περίπου στις 20:20, η αστυνομία επέτρεψε σε ορισμένα άτομα της αντιπροσωπείας των Αρμενίων να περάσουν το «φράγμα» των λεωφορείων των ΜΑΤ, που είχε κλείσει την οδό Ρηγίλλης, λίγο μετά τη Λέσχη Αξιωματικών. Παρ’ όλα αυτά, δεν επιτράπηκε σε ένα άτομο της αντιπροσωπείας να πλησιάσει το κτήριο της πρεσβείας που βρίσκεται 300 μέτρα πιο κάτω, για να θυροκολλήσει το υπόμνημα.

«Ο αγώνας μας δεν σταματά ποτέ. Το σημαντικό είναι ότι οι νεότερες γενιές δίνουν βροντερό παρών και στέλνουν το μήνυμα του αγωνίζεσθαι. Οι Αρμένιοι αγωνίζονταν πάντα και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Κι αυτός είναι ο λόγος που όχι απλά υπάρχουν αλλά καθημερινά κερδίζουν έδαφος στον αγώνα για τα ζητούμενά τους», τονίζει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος Ραζμίκ Ερτσενιάν. Αναφορικά με το υπόμνημα που και φέτος δεν τους επιτράπηκε η επίδοσή του στον Τούρκο πρέσβη, επισημαίνει ότι είναι ένα γεγονός που έχει στεναχωρήσει πολύ την Αρμενική Νεολαία.


Ο Ραζμίκ Ερτσενιάν μιλά για το υπόμνημα στο pontos-news.gr

Το υπόμνημα ωστόσο διαβάστηκε στο τέλος της πορείας, όπου συμβολικά άναψαν δεκάδες κεριά στο δρόμο και κάηκε μια τουρκική σημαία. Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, ο αρμενικός λαός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον αγώνα του και απαιτεί από την Τουρκία, που –όπως αναφέρεται– συνεχίζει να παρουσιάζει μια δική της εκδοχή της Ιστορίας, «το αυτονόητο»:

  • Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται.
  • Την επιστροφή των παράνομων κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό.
  • Την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών.

Επίσης, όπως τονίζεται στο υπόμνημα, απαιτείται από την Τουρκία: να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας και να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, συμβάλλοντας παράλληλα στις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ).

Οι φετινές εκδηλώσεις (στην Αθήνα) πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και σηματοδοτούνται από την 30ή επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1987). Πριν από την πορεία, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο Μνημείο Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων.

«Οι εκδηλώσεις των απανταχού Αρμενίων μετά την πρώτη εκατονταετηρίδα, εστιάζουν, όχι μόνο στη διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας αλλά στην αποκατάσταση των συνεπειών της από την τουρκική κυβέρνηση», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σέρκο Κουγιουμτζιάν. Πλέον, προσθέτει, «διεκδικούμε αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες ζωές, τα εδάφη, τις περιουσίες μας».

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο: Χρήστος Τέλιος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη μεταφορά του 23χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία 20χρονου στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Προφυλακίστηκε ο 23χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης που μαχαίρωσε τον 20χρονο

18/03/2026 - 6:26μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους της Αθήνας οι οδηγοί ταξί με πορεία προς το Σύνταγμα

18/03/2026 - 4:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη δίκη πρώην στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού, Ευάγγελος Σημανδράκος

18/03/2026 - 2:48μμ
Αστυνομικοί συνοδεύουν τον 23χρονο στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 20χρονου στην Καλαμαριά: Απολογείται αύριο ο 19χρονος φίλος του, σήμερα στην ανακρίτρια ο 23χρονος

18/03/2026 - 10:23πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Συννεφιές, βροχές, ακόμη και χιόνια στα ορεινά θα δούμε σήμερα

18/03/2026 - 8:00πμ
Απεργιακή συγκέντρωση αυτοκινητιστών ταξί της Αττικής, στα γραφεία του ΣΑΤΑ και πορεία στην πλατεία Συντάγματος, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026  (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξί: Συνεχίζεται η πανελλαδική απεργία και αύριο – Στους δρόμους οι οδηγοί για το νομοσχέδιο

17/03/2026 - 10:43μμ
Yποχρεωτικοί ψεκασμοί σε όλα τα οχήματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό: Σε καραντίνα όλο το νησί

17/03/2026 - 7:35μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σκελετός βρέθηκε σε λίμνη ξενοδοχείου

17/03/2026 - 5:10μμ
Η Έξοδος του Μεσολογγίου διά χειρός Παναγιώτη Ζωγράφου
ΕΛΛΑΔΑ

«Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος»: Έκθεση από τα ΓΑΚ και την Εθνική Βιβλιοθήκη, με αφορμή τη 200ή επέτειο

17/03/2026 - 4:22μμ
(Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιόχαν Βάντεφουλ: Το Βερολίνο πρόθυμο να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

17/03/2026 - 3:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

4 ώρες πριν
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

4 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Έκανε το 6/6 η ΑΕΚ – Νίκησε την Άλμπα στο Βερολίνο

5 ώρες πριν
Νεκροφόρα που μεταφέρει το φέρετρο του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β' διασχίζει πλήθος πιστών έξω από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Τιφλίδα. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / David Mdzinarishvili)

Τέλος εποχής για τη Γεωργία: Λαοθάλασσα στο τελευταίο αντίο στον Πατριάρχη Ηλία Β’

5 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ERTsports)

EBNL: Έχασε στη Βαρσοβία ο Ηρακλής – Στο Ιβανώφειο η πρόκριση

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Anadolu)

Ενεργειακός πόλεμος: Το Ιράν χτυπά εγκαταστάσεις στον Κόλπο – Μεγάλες ζημιές στο Κατάρ

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign