pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί ο Μελανσόν είναι ο άνθρωπος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

24/04/2017 - 12:30μμ
Γιατί ο Μελανσόν είναι ο άνθρωπος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας άνθρωπος και 1+1 γεγονός κάνουν αυτές τις εκλογές (του πρώτου γύρου) στη Γαλλία ξεχωριστές. Ο άνθρωπος είναι ο Μελανσόν. Το ένα γεγονός είναι η απόφαση του αρχηγού της «ανυπότακτης Γαλλίας» να μην συνταχθεί με τον Μακρόν, όπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, αλλά να «αφήσει» ελεύθερους τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν όπως θέλουν στον β’ γύρο σε 15 μέρες.

Το άλλο γεγονός είναι το πάθος –καλύτερα, η εμπάθεια– που χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές, τουλάχιστον στο επίπεδο των ΜΜΕ, μια εμπάθεια προφανής στους δημοσιογράφους όσο και στους εντολείς τους. Χαρακτηριστικά, όταν η εικόνα άλλαξε (προσωρινά) και η Λεπέν εμφανίστηκε να προηγείται του Μακρόν τα γαλλικά κανάλια συνέχισαν να προβάλλουν τα exit poll αντί για τα πραγματικά αποτελέσματα που ανακοίνωνε σταδιακά το υπουργείο Εσωτερικών. Αντίθετα, τα αγγλικά, αμερικανικά και ελληνικά κανάλια ήταν αυτά που μετέδιδαν την πραγματική εικόνα της εκλογικής διαδικασίας.

Η άρνηση του Μελανσόν να συνταχθεί με τον Μακρόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική.

Επειδή σπάει την κατεστημένη πολύχρονη αντίληψη ότι προέχει η σωτηρία της «Ρεπουμπλίκ», διότι αν αυτή κινδυνεύσει θα καταρρεύσει και η Δημοκρατία, η ουσία και η λειτουργία του καθεστώτος. Αυτή η αντίληψη διασφάλιζε όχι απλώς την κυβερνητική σταθερότητα αλλά και την υποταγή των αντιπάλων στην κυρίαρχη ελίτ, στην αθόρυβη, αόρατη υπερκυβέρνηση, στο «βαθύ κράτος» –όπως έχει επικρατήσει να λέγονται οι οικονομικές, στρατιωτικές, πολιτικές και όποιες άλλες δυνάμεις και παράγοντες–, με διάρκεια ζωής και κατοχής της εξουσίας μεγαλύτερη από την τετραετία των εκλογών.

 
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Η απόφαση του Μελανσόν αποκαλύπτει την ουσία του προβλήματος στη σημερινή Γαλλία και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον δυτικό κόσμο: Δεν ισχύουν πλέον παλαιά κριτήρια, όπως για παράδειγμα οι δημοκράτες πάσης φύσεως εναντίον των κομμουνιστών και των συνοδοιπόρων τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι κομμουνιστές χάθηκαν από το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο της Ιστορίας, προσώρας τουλάχιστον. Η διαχωριστική γραμμή σήμερα ξεχωρίζει και αντιπαραθέτει αυτούς που είναι υπέρ της παγκοσμιοποίησης υπό την αιγίδα και την καθοδήγηση των ΗΠΑ από αυτούς που τοποθετούνται στην αντίπαλη πλευρά, άσχετα από τις διαφορές και αντιθέσεις που μπορεί να έχουν μεταξύ τους. Ξεχωρίζει και αντιπαραθέτει αυτούς που αγαπούν και υπερασπίζονται την πατρίδα τους από αυτούς που έχουν συνταχθεί με την παγκοσμιοποίηση, το όχημα κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Ο Μελανσόν έστειλε καθαρά το μήνυμα ότι τα δυο άκρα χωρίς να συμμαχήσουν, ούτε καν να συμβαδίσουν, μπορεί να βρεθούν στιγμιαία στην ίδια γραμμή μάχης (στις κάλπες) ενώπιον του κοινού εχθρού. Είναι εντελώς άλλη ιστορία πότε θα πιάσει τόπο έτσι ώστε το μήνυμα να μετατραπεί σε κίνημα και να αποτελέσει απειλή για το status quo, την ανεξέλεγκτη κατοχή της εξουσίας από τις κατεστημένες δυνάμεις.

Ο Μελανσόν έκανε μια υπέρβαση που κανείς άλλος ηγέτης της Αριστεράς δεν τόλμησε.

Επειδή, επιπλέον, απόδειξε ότι διαθέτει το σθένος να αποδεχθεί ότι η Αριστερά αυτή τη στιγμή δεν έχει την ικανότητα να αναλάβει την ηγεσία του λαϊκού κινήματος. Εννοείται ότι τα ελεγχόμενα ΜΜΕ προσπερνούν και αποσιωπούν την πολιτική διάσταση της απόφασης Μελανσόν (πέραν της εκλογικής)· την εμφανίζουν ως μάλλον μια παραδοξότητα, μια αστοχία αλλά όχι κάτι καθοριστικό, στρατηγικής σημασίας. Για να μην ξυπνήσει το (μη) νοήμον κοινό.


(Φωτ.: EPA / Thibault Vandermersch)

Αυτή τη στιγμή πάντως –και σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α’ γύρου–, το εκλογικό σώμα στη Γαλλία κινείται μάλλον ενστικτωδώς, χωρίς πλοηγό, με θολά κριτήρια. Ο Μελανσόν ήρθε αργά ως εκπρόσωπος όλης της αντισυστημικής Αριστεράς και κουβαλούσε το σαράκι των επιφυλάξεων του ΚΚ Γαλλίας. Το ΚΚ Γαλλίας έπεσε από το 20% στο 1-3%, και μυαλό δεν έχει βάλει. Οι μισοί και πλέον πρώην οπαδοί και μέλη του ΚΚ Γαλλίας έχουν συνταχθεί με το ΠΜ της Λεπέν. Αλλά για να λέμε την αλήθεια, αυτό το ΠΜ έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές όπως ότι έχουν εξαφανιστεί ουσιαστικά, και όχι μόνο στα λόγια, πολιτικές όπως αυτές εναντίον των Εβραίων ή των ομοφυλόφιλων. Και οι δυο αυτές κατηγορίες στελεχών κατέχουν αξιώματα στο κόμμα, ενώ είναι γνωστό ότι είναι εβραίοι ή/και ομοφυλόφιλοι.

Η κυρίαρχη ελίτ επέβαλε τον Μακρόν, παλιό υπάλληλο του Ρότσιλντ, ως τον σχεδόν βέβαιο επόμενο Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της Ευρώπης και του κόσμου. Ο Ομπάμα στην τελευταία επίσκεψή του στο Βερολίνο έχρισε τη Μέρκελ ως την διάδοχο της διευρυμένης «ομάδας Κλίντον», δηλαδή της πλήρους και αναντίρρητης αμερικανικής κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μακρόν έχει ήδη δηλώσει ότι θα συνεργαστεί απολύτως με τη Γερμανία πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία θα συνεχίσει πρόθυμα να κατέχει τη θέση του κολαούζου, όπως επί Ολάντ.

Υπό την αίρεση, βεβαίως, ότι δεν θα έρθουν άλλα γεγονότα και δεδομένα ανατρεπτικά αλλά διόλου απίθανα αν λάβουμε υπόψη ότι και στις τρεις επικίνδυνες εστίες, Συρία, Ουκρανία και ιδίως Βόρεια Κορέα, έχουν μαζευτεί πολλά σύννεφα και περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις. Αλλά αυτό είναι, όπως λένε, μια άλλη ιστορία. 

Απόστολος Αποστολόπουλος, δημοσιογράφος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Anadolu)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακός πόλεμος: Το Ιράν χτυπά εγκαταστάσεις στον Κόλπο – Μεγάλες ζημιές στο Κατάρ

18/03/2026 - 10:36μμ
Ιρανοί στο κέντρο της Τεχεράνης, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον νέο ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Φόβος για αντίποινα του Ιράν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, επανεμφάνιση Χαμενεΐ με απειλές

18/03/2026 - 8:39μμ
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε πολιτική εκδήλωση του AKP (φωτ.: x.com/aBayraktar1)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία προτείνει σχέδιο για την παράκαμψη των Στενών του Ορμούζ

18/03/2026 - 7:44μμ
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά του 23χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία 20χρονου στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Προφυλακίστηκε ο 23χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης που μαχαίρωσε τον 20χρονο

18/03/2026 - 6:26μμ
(Πηγή: x.com/ynetalerts)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ιράν – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές πετρελαίου

18/03/2026 - 5:37μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους της Αθήνας οι οδηγοί ταξί με πορεία προς το Σύνταγμα

18/03/2026 - 4:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη δίκη πρώην στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού, Ευάγγελος Σημανδράκος

18/03/2026 - 2:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/WAEL HAMZEH)
ΚΟΣΜΟΣ

Η κηδεία του Λαριτζανί – Νεκρός ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν

18/03/2026 - 12:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Βρετανία για μηνιγγίτιδα: Αυξάνονται τα κρούσματα και η ανησυχία

18/03/2026 - 12:28μμ
Αστυνομικοί συνοδεύουν τον 23χρονο στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 20χρονου στην Καλαμαριά: Απολογείται αύριο ο 19χρονος φίλος του, σήμερα στην ανακρίτρια ο 23χρονος

18/03/2026 - 10:23πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

7 ώρες πριν
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

8 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Έκανε το 6/6 η ΑΕΚ – Νίκησε την Άλμπα στο Βερολίνο

8 ώρες πριν
Νεκροφόρα που μεταφέρει το φέρετρο του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β' διασχίζει πλήθος πιστών έξω από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Τιφλίδα. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / David Mdzinarishvili)

Τέλος εποχής για τη Γεωργία: Λαοθάλασσα στο τελευταίο αντίο στον Πατριάρχη Ηλία Β’

8 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ERTsports)

EBNL: Έχασε στη Βαρσοβία ο Ηρακλής – Στο Ιβανώφειο η πρόκριση

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Anadolu)

Ενεργειακός πόλεμος: Το Ιράν χτυπά εγκαταστάσεις στον Κόλπο – Μεγάλες ζημιές στο Κατάρ

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign