pontosnews.gr
Σάββατο, 21/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στη Γαλλία

22/04/2017 - 11:47πμ
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στη Γαλλία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με το αίσθημα τρόμου στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μετά το τυφλό χτύπημα κατά αστυνομικών στην καρδιά του Παριοσιού, και υπό τον ασφυκτικό κλοιό 50.000 αστυνομικών και 7.000 στρατιωτικών που έχουν τεθεί σε γενικό συναγερμό, περίπου 47 εκατ. ψηφοφόροι προσέρχονται αύριο, Κυριακή 23 Απριλίου, στην κάλπη για τον α΄ γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι δημοσκοπήσεις κρατάνε στο παιχνίδι του β΄ γύρου, που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου, τέσσερις εκ των 11 υποψηφίων: Την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ζαν Λυκ Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς και τον δεξιό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν.

Δημοσκόπηση της Παρασκευής του ινστιτούτου BVA. έδινε ποσοστό 23% σε Λεπέν και Μακρόν, 19,5% στον Μελανσόν και 19% στον Φιγιόν, προμηνύοντας εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες απάντησαν στα ερωτήματα μετά την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι.

Μικρό προβάδισμα στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν δίνει ωστόσο άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα, του ινστιτούτου Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού Le Point. Σύμφωνα με αυτή προβλέπεται ότι ο Μακρόν θα κερδίσει στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, αλλά και θα επικρατήσει της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στο β΄ γύρο δύο εβδομάδες αργότερα.

Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης, ο Μακρόν προβλέπεται ότι εξασφαλίζει ποσοστό 24,5% των ψήφων έναντι 23% της Μαρίν Λεπέν, η οποία εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 1% σε σχέση με τα ευρήματα πριν από την επίθεση. Τα ποσοστά των Μελανσόν και Φιγιόν υποχωρούν στο 19% σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.


«Κλέφτης», έγραψε κάποιο αγανακτισμένος πολίτης στην αφίσα του Φιγιόν (φωτ.: EPA / Ian Langsdon)

Τι πρέπει να γνωριζουμε
Πολιτικές αναλυτές επισημαίνουν ότι η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα. Αβέβαιο σε τι ποσοστό θα κυμανθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 46,97 εκατ. ψηφοφόροι , ανάμεσά τους 1,3 εκατ. που ζουν εκτός της μητροπολιτικής Γαλλίας.

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας θα ανοίξουν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). 
Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος). 

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Σημειώνουμε επίσης ότι κανένας Γάλλος πρόεδρος μετά το 1958 δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Οι αγορές ανησυχούν
Η κάλπη δεν έχει μιλήσει ακόμα, οι αγορές όμως ξέρουν τι θέλουν και τι δεν θέλουν από αυτή την αναμέτρηση. Το σενάριο προκρίματος στο β΄γύρο των Λεπέν και Μελανσόν που αμφισβητούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μοιάζει εφιαλτικό. Το μήνυμα εστάλη ακόμα και από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED).


Νευρικότητα στις αγορές φέρνει το ενδεχόμενο να περάσουν στο β΄ γύρο οι  Λεπέν και Μελανσόν (φωτ.: EPA / Ian Langsdon)

O υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της, ο Στάνλεϊ Φίσερ, εκτίμησε την Παρασκευή ότι η επικράτηση στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία μιας ή ενός υποψηφίου που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν «πολύ μεγάλο ζήτημα», που θα προκαλούσε «αναταράξεις» στις αγορές.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο αντιπρόεδρος της Fed επισήμανε τη συμμετοχή στην αναμέτρηση «υποψηφίων που λένε ότι θέλουν η Γαλλία να αποχωρήσει από το ευρώ».

«Με δεδομένη ότι γαλλογερμανική εταιρική σχέση είναι απόλυτα κρίσιμο στοιχεία του ευρωπαϊκού σχεδίου, αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα μπορούσε να συμβεί» σε αυτή την περίπτωση, τόνισε ο Φίσερ. «Πρέπει να αναλογιστούμε αυτή την πιθανότητα και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα «προσέχει τι συμβαίνει στο εξωτερικό […] και τις πιθανές επιπτώσεις του» για τις ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αναταραχή» στις αγορές, εάν υπάρξει έκπληξη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, επέμεινε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: «Δεν θέλω κατάπαυση του πυρός στο Ιράν» – «Το καθεστώς θα αποφασίσει τη διάρκεια του πολέμου, αν επιβιώσει» απαντούν οι αναλυτές

21/03/2026 - 12:01πμ
Ο Τσακ Νόρις το 2008 σε καμπάνια του Ρεμπουμπλικανού υποψηφίου Μάικ Χάκαμπι (φωτ.: EPA/Justin Lane)
ΚΟΣΜΟΣ

Τσακ Νόρις: Ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, πρωταθλητής του καράτε, πρωταγωνιστής σε ταινίες, αλλά και ανέκδοτα

20/03/2026 - 10:00μμ
Ιράνος κρατά πανό που γράφει «Κάτω οι ΗΠΑ» στη διάρκεια κηδείας αξιωματούχου του καθεστώτος στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Μήνυμα Χαμενεΐ για «νίκη επί των εχθρών» – ΗΠΑ: Αποστολή επιπλέον πεζοναυτών στη Μέση Ανατολή

20/03/2026 - 8:59μμ
Η γκαλερί του Γιώργου Τσαγκαράκη στη Γλυφάδα. Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ξήλωσαν» γκαλερί γνωστού εμπόρου τέχνης – Πάνω από 300 πλαστοί πίνακες και 200.000 ευρώ

20/03/2026 - 7:47μμ
Ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και κοντά σε ιερούς τόπους, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026 (φωτ.: X / Yosef Goldberger)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιερουσαλήμ: Πύραυλος έπεσε κοντά Ναό της Αναστάσεως – Στο στόχαστρο ιεροί τόποι τριών θρησκειών

20/03/2026 - 6:11μμ
Yποχρεωτικοί ψεκασμοί σε όλα τα οχήματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για τον αφθώδη πυρετό – Φόβοι εξάπλωσης στην υπόλοιπη Ελλάδα

20/03/2026 - 5:49μμ
Περιπολικό της ΕΛΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Βέροια: 20χρονος «έσπασε» στην ανάκριση για τον άγριο ξυλοδαρμό της 24χρονης

20/03/2026 - 4:56μμ
Ο Τσακ Νόρις χαιρετά το κοινό στην τελετή έναρξης της 15ης φιλανθρωπικής δράσης Shoe Box, στη Βουδαπέστη. 24 Νοεμβρίου 2018 (φωτ.: EPA / Marton Monus)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τσακ Νόρις, ο «σκληρός» της οθόνης

20/03/2026 - 4:24μμ
Οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βιομηχανική πόλη Ρας Λαφάν στο Κατάρ, περίπου 80 χλμ. βορειοανατολικά της Ντόχα (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακό σοκ χωρίς προηγούμενο: Πετρέλαιο στα ύψη, «κολλημένο» το 20% της παγκόσμιας προσφοράς

20/03/2026 - 3:54μμ
Από την άφιξη Ελλήνων πολιτών με τα κατοικίδιά τους από τη Μέση Ανατολή (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης: Πάνω από 2.000 Έλληνες έχουν επαναπατριστεί από την εμπόλεμη ζώνη

20/03/2026 - 3:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Ντ. Τραμπ: «Δεν θέλω κατάπαυση του πυρός στο Ιράν» – «Το καθεστώς θα αποφασίσει τη διάρκεια του πολέμου, αν επιβιώσει» απαντούν οι αναλυτές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Ξέσπασε στο φινάλε και νίκησε τον Ερυθρό Αστέρα ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Efxinos Pontos)

Στο Μόντρεαλ θα γιορτάσουν ποντιακά για 62η χρονιά!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Δενδροφύτευση για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ – 1.926 δέντρα στο περιαστικό δάσος Τούμπας

3 ώρες πριν
Ο Τσακ Νόρις το 2008 σε καμπάνια του Ρεμπουμπλικανού υποψηφίου Μάικ Χάκαμπι (φωτ.: EPA/Justin Lane)

Τσακ Νόρις: Ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, πρωταθλητής του καράτε, πρωταγωνιστής σε ταινίες, αλλά και ανέκδοτα

3 ώρες πριν
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign