pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υπό διωγμό οι χριστιανικές μειονότητες ανά την υφήλιο

16/04/2017 - 12:28μμ
Υπό διωγμό οι χριστιανικές μειονότητες ανά την υφήλιο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι αιματηρές επιθέσεις σε χριστιανικές εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο την Κυριακή των Βαΐων προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμό. Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στον δυτικό κόσμο, οι χριστιανοί σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο αποτελούν μειονότητα και συχνά στόχο επιθέσεων, διώξεων και καταπίεσης. Στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένταση στις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων, μολονότι επί αιώνες συνυπήρχαν ειρηνικά.

Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν πολλά περιστατικά ισλαμιστικών επιθέσεων ιδίως κατά της κοπτικής μειονότητας, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ειδικά το Ισλαμικό Κράτος που έχει υπό τον έλεγχό του τη χερσόνησο του Σινά εξαπολύει κάθε τόσο απειλές κατά χριστιανών μέσω προπαγανδιστικών βίντεο. Η περίπτωση της Αιγύπτου δεν είναι μοναδική. Κίνδυνο διώξεων, επιβολής περιορισμών και φυλακίσεων αντιμετωπίζουν χριστιανικές μειονότητες και στο Αφγανιστάν, την Κίνα, την Ινδονησία, τη Β. Κορέα, το Ιράκ, το Ιράν και φυσικά στην εμπόλεμη Συρία.

Ανυπέρβλητες οι δυσκολίες σε Ιράκ, Ιράν και Συρία
Για πολλούς αιώνες οι χριστιανοί αποτελούσαν συστατικό στοιχείο της ιρακινής κοινωνίας. Ωστόσο εδώ και χρόνια υφίστανται διώξεις και πολλοί έχουν τραπεί σε φυγή. Η χριστιανική μειονότητα του Ιράκ συρρικνώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Όσοι έχουν απομείνει στη χώρα ζουν με τον διαρκή φόβο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Πολλοί έχουν σκοτωθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, άλλοι έχουν βασανιστεί, ενώ συχνό είναι το φαινόμενο καταστροφής των περιουσιών τους.

Η πολιτική ζωή της χώρας μονοπωλείται παραδοσιακά από σουνίτες και σιίτες, με τους χριστιανούς να μην τυγχάνουν πολιτικής εκπροσώπησης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που καταγράφεται στο γειτονικό Ιράν. Οι χριστιανοί πολίτες ανέρχονται σε περίπου 100.000, με την πλειοψηφία να ανήκει στην αποστολική εκκλησία της Αρμενίας.

Εδώ και χρόνια Ιρανοί μουσουλμάνοι που έχουν ασπαστεί τον χριστιανισμό δέχονται ποινικές κυρώσεις, ενώ σε κάποιους έχει επιβληθεί ακόμη και θανατική ποινή.

Στη Συρία η χριστιανική παράδοση έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Σε όλη την επικράτεια της χώρας, που εδώ και χρόνια πλήττεται από ένα σφοδρό εμφύλιο, συναντά κανείς αναρίθμητα χριστιανικά μοναστήρια και εκκλησίες. Το 10% του συριακού πληθυσμού είναι χριστιανοί. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ελληνορθόδοξη μειονότητα της Συρίας. Η κοσμική κυβέρνηση της χώρας ήταν για πολλά χρόνια εγγυήτρια της ελευθερίας της θρησκευτικής πίστης. Για το λόγο αυτό πολλοί χριστιανοί υποστηρίζουν ακόμη το καθεστώς Άσαντ.

Ωστόσο, τόσο οι χριστιανοί της Συρίας όπως άλλωστε και το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την επέλαση των ακραίων ισλαμιστών. Το αν καταφέρουν να ανακάμψουν παραμένει αμφίβολο.

Οι ανηλεείς διώξεις από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
Στο Αφγανιστάν μένουν πλέον λίγοι χριστιανοί, κι αυτό διότι υπέστησαν μαζικές διώξεις από το ακραίο καθεστώς των Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001. Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, το 2009 ο πραγματικός αριθμός των χριστιανών ήταν εντελώς ασαφής. Κυμαινόταν μεταξύ 500 έως 8.000. Πολλοί κρύβονταν, άλλοι δεν δήλωναν το πραγματικό θρήσκευμά τους ή άλλαζαν πίστη. Πολλά από τα θύματα της βίας των Ταλιμπάν ήταν χριστιανοί υπήκοοι ξένων χωρών, μέλη ανθρωπιστικών αποστολών.

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση και στην Κίνα. Στην αχανή ασιατική χώρα οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν διαρκώς προβλήματα. Οι ακριβείς αριθμοί και εδώ είναι ασαφείς, ενώ ενίοτε γίνεται λόγος για έως και 80 εκατ. χριστιανούς. Η ελευθερία του θρησκεύματος είναι υπό περιορισμό, δεδομένου ότι το κομμουνιστικό καθεστώς έχει υπό τον έλεγχό του τη θρησκεία. Καθολικοί και προτεστάντες έχουν οργανώσει ιδιότυπες εκκλησίες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο και δεν αναγνωρίζονται διεθνώς.

Πολλοί χριστιανοί αναγκάζονται να συγκεντρώνονται σε ιδιωτικούς χώρους και σπίτια για να επιτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα σχεδόν 20 εκατ. χριστιανών της μουσουλμανικής Ινδονησίας των 250 εκατ. κατοίκων. Αν και μέχρι πρότινος υπήρχε ανεκτικότητα προς άλλα θρησκεύματα, τα τελευταία χρόνια το ισλαμιστικό μέτωπο, που κερδίζει ολοένα έδαφος, στρέφεται εναντίον των χριστιανών. Για τη Βόρεια Κορέα, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν πολλά δημοσιευμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με μετρήσεις του Κορεατικού Συνδέσμου Χριστιανών (KCF) υπολογίζεται ότι στη χώρα υπάρχουν περίπου 14.000 χριστιανοί, κυρίως καθολικοί και προτεστάντες, σε σύνολο 25 εκατ. κατοίκων. Σύμφωνα με καταγγελίες της διεθνούς ΜΚΟ Open Doors, χιλιάδες χριστιανοί έχουν σταλεί σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Πηγή: dw.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταδικάστηκαν 19 άτομα για απάτη με τις επιδοτήσεις

1/09/2026 - 8:27μμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του SCO στο Μπισκέκ του Κιργιστάν (Φωτ.: EPA/Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Kremlin pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τα είπαν Ερντογάν και Πούτιν στο Κιργιστάν: Στο επίκεντρο οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Τουρκία

1/09/2026 - 8:03μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

90χρονος οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα της Αττικής Οδού

1/09/2026 - 7:36μμ
Εικόνα από την 60ή «Ημέρα του Αριστοτέλη» στη Ρίγα της Λετονίας (φωτ.: aristotelis.lv)
ΚΟΣΜΟΣ

60 χρόνια «Ημέρα του Αριστοτέλη»: Η μεγάλη γιορτή του Πανεπιστημίου της Λετονίας – «Μίλησε» ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

1/09/2026 - 6:37μμ
Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Χτύπησαν δυο υπερδεξαμενόπλοια που μετέφεραν σαουδαραβικό πετρέλαιο

1/09/2026 - 4:32μμ
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για 22 κατηγορούμενους ζητά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας για την απάτη με τις επιδοτήσεις

1/09/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Predator: Μηνυτήρια αναφορά στελέχους της ΕΥΠ για κατασκοπία

1/09/2026 - 3:04μμ
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός άνδρας σε κάμπινγκ στην Ασπροβάλτα – H ιατροδικαστική εξέταση θα ρίξει φως στην αιτία θανάτου

1/09/2026 - 11:46πμ
Στο διαμέρισμα αυτής της πολυκατοικίας στην Κυψέλη αποκαλύφθηκε αυτή η φριχτή ιστορία (φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Σοκ από την κατάθεση του 43χρονου για το νεκρό βρέφος – «Μας έδωσαν λάθος μωρό, ηρέμησε το σπίτι όταν πέθανε»

1/09/2026 - 10:52πμ
(Φωτ.: X.com/World News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Times Square: 49χρονη μαχαίρωσε δύο περαστικούς – Έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών

1/09/2026 - 9:02πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο ο Μέρλος στο ύψος

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΟΧΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χάλκινο μετάλλιο για την Εθνική Γυναικών στο χάντμπολ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: «Χάλκινος» ο Στέφανος Ξένος στο καράτε

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Κύπελλο Ελλάδας: «Μοιρασιά» ανάμεσα σε Βόλο και Καλαμάτα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Ομοσπονδία Άρσης Βαρών)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: «Ασημένια» η Πολακτσίδου στην άρση βαρών

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζούντα/Facebook)

Στη Φυλή ένα από τα πρώτα μεγάλα ποντιακά γλέντια της νέας σεζόν

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV