pontosnews.gr
Τρίτη, 7/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα: Ο σεισμός, η Πρώτη Ανάσταση και οι «μπότηδες»

15/04/2017 - 12:12μμ
Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα: Ο σεισμός, η Πρώτη Ανάσταση και οι «μπότηδες»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η Κέρκυρα ξυπνά πάντα με ένα «μεγάλο σεισμό». Στις 6:00 το πρωί, στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, αναβιώνει το έθιμο του τεχνητού σεισμού που προκαλείται με θόρυβο, κούνημα όλων των εικόνων και των καντηλιών. Το έθιμο πραγματοποιείται μετά το τέλος του «Αποστόλου» και αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο της Αναστάσεως του Κυρίου. Στις 9:00 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος.

Είναι ο μόνος επιτάφιος που η περιφορά του γίνεται το Σάββατο.

Το έθιμο διατηρείται από το 1574 όταν οι Βενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο. Έτσι οι Κερκυραίοι από τότε βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, που στη συγκεκριμένη λιτανεία ο Άγιος έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου, και πίσω ακολουθεί ο Επιτάφιος. Είναι η αρχαιότερη λιτανεία και η πιο επιβλητική από τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος, που καθιερώθηκε σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που –σύμφωνα με την παράδοση– έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία. Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών Φιλαρμονικών της πόλης. Μετά το τέλος της λιτανείας ο Άγιος Σπυρίδωνας θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.

 «Οι μπότηδες»
Στην Κέρκυρα, η Ανάσταση του Κυρίου γιορτάζεται νωρίς το μεσημέρι, όπου και αναβιώνει το έθιμο «μπότηδες». Το έθιμο κρατά από την Ενετοκρατία στο νησί. Οι Κερκυραίοι τότε, σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές και τις θρησκευτικές παραδόσεις, λόγω της απαγόρευσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων αργά το βράδυ ήταν αναγκασμένοι να γιορτάσουν το Πάσχα νωρίς το μεσημέρι. Έτσι λοιπόν, από τότε έως και σήμερα η λεγόμενη πρώτη Ανάσταση του Κυρίου τιμάται στις 12:00 το μεσημέρι. Μετά το πέρας της ακολουθίας στη Μητρόπολη, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν εκατοντάδες «μπότηδες», πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, δεμένα με κόκκινες κορδέλες.

Το εν λόγω έθιμο αποτελεί ένα συνδυασμό ενετικών και ορθόδοξων παραδόσεων ενώ πολλές είναι οι εκδοχές του για το πώς ξεκίνησε. Ως κατάλοιπο της Ενετοκρατίας βρίσκει τις ρίζες του στους Βενετούς καθολικούς που έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, στη μεγαλύτερη γιορτή τους ως «φόρο» στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους.

Οι ορθόδοξοι «μετακόμισαν» το έθιμο χρονικά και το μετέφεραν στη δική τους μεγαλύτερη γιορτή, το Πάσχα.

Οι Κερκυραίοι αναφέρουν ότι με το σπάσιμο των «μπότηδων» εκδιώκονται τα «μολύσματα», τα κακά και μοχθηρά πνεύματα που έβαζαν σε πειρασμό τους ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι αγρότες πίστευαν ότι η συλλογή των φρέσκων καρπών, απαιτούσαν νέα κανάτια και δοχεία για την αποθήκευση τους με αποτέλεσμα τα παλιά να πετιούνται και, μάλιστα, όσο πιο τελετουργικά, τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η νέα συγκομιδή. Σύμφωνα πάντως με τη θρησκευτική παράδοση, το σπάσιμο των «μπότηδων» αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα. Το μοναδικό αυτό έθιμο συνοδεύουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί που ακούγονται από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, αλλά και οι φιλαρμονικές του τόπου που παίζουν θρησκευτικά εμβατήρια. Οι παρευρισκόμενοι στο έθιμο σπεύδουν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πήλινα κανάτια, να τα πάρουν σπίτι τους και να τα φυλάξουν στο εικονοστάσι τους, καθώς σύμφωνα με τους Κερκυραίους φέρουν τύχη και ευημερία.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Κέρκυρα «σείεται» από τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Το Άγιο Φως φτάνει στο νησί και ο μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος θα το πάει με ένα ειδικό τελετουργικό πρώτα στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Duomo, που θα ολοκληρώσει την Ακολουθία της Αναστάσεως στις 11:00 το βράδυ, προκειμένου το εκκλησίασμα να παραστεί στην από κοινού Ορθόδοξη και Καθολική Ανάσταση που θα τελεστεί στο πάλκο της Πάνω Πλατείας Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων που αναμένεται να γεμίσει και φέτος χιλιάδες κόσμου.

Στο νησί των Φαιάκων για την Ανάσταση ο πρωθυπουργός
Το παλιό δημαρχείο της Κέρκυρας «Σαν Τζιάκομο» επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέτυ, τα παιδιά του και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Από τα μπαλκόνια του παλιού δημαρχείου, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε το έθιμο των «μπότηδων», ενώ έριξε και ο ίδιος ένα μεγάλο πήλινο κανάτι. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το έθιμο εντυπωσιακό.


Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με το δήμαρχο Κερκυραίων Κώστα Νικολούζο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νωρίτερα συνομίλησε με τον δήμαρχο Κερκυραίων Κώστα Νικολούζο, τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο, τους βουλευτές και πολιτικούς άρχοντες του τόπου. Ο πρωθυπουργός έφτασε χθες το βράδυ στο νησί των Φαιάκων ενώ σήμερα το βράδυ αναμένεται να παρακολουθήσει την τελετή της Αναστάσεως που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σπιανάδας, τη μεγαλύτερη πλατεία της χερσονήσου του Αίμου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Με την εικόνα ενός «αξιόπιστου συμμάχου» προσέρχεται η Ελλάδα

7/07/2026 - 8:36πμ
Ο Θάνος Ντόκος στο Φόρουμ των Δελφών, το 2021 (φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Ντόκου: Οι Ρώσοι φαρσέρ επιμένουν ότι δεν χρησιμοποίησαν AI – «Τον παγιδεύσαμε με ένα e-mail»

6/07/2026 - 11:28μμ
Ο Γιώργος Καραμέρος στη Βουλή, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Γιώργου Καραμέρου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Παραδίδει την έδρα και στηρίζει την πρωτοβουλία Τσίπρα

4/07/2026 - 10:29πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Ντόκος για τη ρωσική «φάρσα»: Έβλεπα τον Ουμέροφ όπως βλέπω εσάς

3/07/2026 - 11:19μμ
Ο Θάνος Ντόκος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Μαρούκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Ντόκος: Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας του πρωθυπουργού – Θύελλα αντιδράσεων

3/07/2026 - 5:36μμ
Άνοιγμα κάλπης μετά το τέλος της ψηφοφορίας για τις εθνικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κανείς δεν σχηματίζει κυβέρνηση – Υποχωρεί το κόμμα Καρυστιανού

2/07/2026 - 11:04μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση μνήμης και διαμαρτυρίας της Νέας Δημοκρατίας κατά της τρομοκρατίας

2/07/2026 - 9:26πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για να επισκεφθεί τους τραυματίες της εμπρηστικής επίθεσης στο σπίτια τριών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, και να ενημερωθεί για την κατάστασή τους. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI /Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης στο Ιπποκράτειο για τις επιθέσεις με γκαζάκια – «Απλοί εγκληματίες»

1/07/2026 - 7:04μμ
Ο Βασίλης Λεβέντης (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης

1/07/2026 - 2:11μμ
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.  Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έρχεται νέα μείωση στα καύσιμα – «Παγώνουν» για δύο μήνες οι τιμές σε 2.000 προϊόντα

30/06/2026 - 2:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Albert Pena)

Κλείνει η «οκτάδα» του Μουντιάλ 2026 – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

2 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: 24χρονη βρέθηκε νεκρή μέσα σε διαμέρισμα στις Συκιές

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη)

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

59 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: x.com)

Συρία: Εκρήξεις στη Δαμασκό, κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Εμανουέλ Μακρόν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Νίκος Ξυλούρης)

Νίκος Ξυλούρης: 90 χρόνια από τη γέννησή του – Άγνωστες ιστορίες από τη ζωή και το τέλος του «Αρχάγγελου της Κρήτης»

2 ώρες πριν
Μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα (φωτ.: facebook / UNFICYP)

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Η κατάσταση στην Πύλα παραμένει «βαθιά ανησυχητική» σύμφωνα με την έκθεση Γκουτέρες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign