pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποκαλύψεις χάκερ για παρακολουθήσεις τραπεζικών συναλλαγών από την NSA

15/04/2017 - 12:39μμ
Με τη μέθοδο DDoS οι επιθέσεις χάκερ σε κυβερνητικές ιστοσελίδες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ομάδα χάκερ, που αυτοαποκαλείται «The Shadow Brokers», δημοσιοποίησε χθες έγγραφα και αρχεία τα οποία, σύμφωνα με ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, δείχνουν πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ είχε αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα τραπεζικών επικοινωνιών SWIFT και παρακολουθούσε χρηματικές ροές μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

Στα αρχεία αυτά συμπεριλαμβάνεται κώδικας λογισμικού τον οποίο θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν κακοποιοί για να εισβάλλουν σε εξυπηρετητές (servers) του συστήματος SWIFT και να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των τραπεζών και ακόμη και να κλέψουν χρήματα, επισήμανε ο Σέιν Σουκ, ένας σύμβουλος ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής που έχει βοηθήσει τράπεζες να ερευνήσουν παραβιάσεις των συστημάτων τους.

Μερικά από τα έγγραφα αυτά φέρουν τα σύμβολα και τις σφραγίδες της NSA, αλλά η αυθεντικότητά τους δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της υπηρεσίας για σχόλια. Στο υλικό που έφερε στη δημοσιότητα η μυστηριώδης ομάδα χάκερ συγκαταλέγονται προγράμματα και τεχνάσματα για επιθέσεις σε προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows, πολλά από τα οποία μπορούν ακόμη να αξιοποιηθούν, επισήμαναν ειδικοί.

Η εταιρεία Microsoft, η κατασκευάστρια των Windows, ανέφερε ότι δεν έχει ειδοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση πως υπήρχαν τέτοια αρχεία ή ότι έχουν κλαπεί.

«Εκτός των δημοσιογράφων, κανένα πρόσωπο και κανένας οργανισμός δεν ήρθε σε επαφή μαζί μας σχετικά με τα υλικά που έδωσαν στη δημοσιότητα οι «Shadow Brokers», ανέφερε η εταιρεία σε μια γραπτή δήλωσή της που εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση έχει σημασία, διότι η NSA γνώριζε εδώ και μήνες ότι οι «Shadow Brokers» είχαν καταφέρει μια παρείσφρηση, όπως είχαν επισημάνει αξιωματούχοι στο πρακτορείο. Η διαδικασία που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι να ειδοποιεί εταιρείες για επικίνδυνα κενά ασφαλείας στα προγράμματά τους.

Σύμφωνα με τον Σουκ, εγκληματίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που διατέθηκαν χθες για να εισβάλουν σε τράπεζες και να κλέψουν χρήματα, όπως είχε συμβεί πέρυσι στην κεντρική τράπεζα του Μπανγκλαντές, η οποία υπέστη ζημία ύψους 81 εκατ. δολαρίων. Το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT χρησιμοποιείται από τις τράπεζες για τη μεταφορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων καθημερινά. Η εταιρεία SWIFT, η οποία εδρεύει στο Βέλγιο, υποβάθμισε τον κίνδυνο να γίνουν επιθέσεις με τη χρήση του κώδικα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι χάκερ χθες. Εξήγησε ότι εκδίδει συχνά ενημερώσεις ασφαλείας και συμβουλές προς της τράπεζες που είναι πελάτες της για την αντιμετώπιση των γνωστών απειλών.

«Δίνουμε οδηγίες σε όλους τους πελάτες μας να εγκαθιστούν τις ενημερώσεις ασφαλείας εντός των καθορισμένων χρόνων», ανέφερε η SWIFT. Η εταιρεία είπε πως δεν έχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι έχει υπάρξει οποτεδήποτε παρείσφρηση στο κύριο δίκτυο της. Είναι πάντως πιθανό να υπήρξε παραβίαση των συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων πελατών της τοπικά, πρόσθεσε η SWIFT, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην NSA.

Όταν κακοποιοί έκλεψαν την Τράπεζα του Μπανγκλαντές πέρυσι εισέβαλαν στο τοπικό δίκτυο SWIFT και μετέφεραν χρήματα από τον λογαριασμό της στην κεντρική τράπεζα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησαν οι Shadow Brokers χθες, η NSA πιθανόν απέκτησε πρόσβαση στο δίκτυο SWIFT μέσω εταιρειών που προσφέρουν πρόσβαση σε τράπεζες που θεωρούνται μικροί πελάτες, ή ανταλλάσσουν μηνύματα για λογαριασμό τους. Αν εισβάλει κανείς σε μια τέτοια εταιρεία «έχει πρόσβαση σε όλους τους πελάτες της, σε όλες τις τράπεζες» που εξυπηρετεί, εξήγησε ο Ματ Σουίς, ιδρυτής μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας που έχει μελετήσει το υλικό το οποίο δημοσιοποιούν οι «Shadow Brokers» και πιστεύει ότι η ομάδα έχει πράγματι στα χέρια της αρχεία της NSA.

Ανάμεσα στα αρχεία που δημοσιοποίησε η ομάδα είναι φύλλα Excel με καταλόγους υπολογιστών εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες σε τράπεζες, ονόματα χρηστών, κωδικούς και άλλα στοιχεία, εξήγησε ο Σουίς. «Αυτές είναι πληροφορίες που μπορείς να έχεις μόνο εάν εισβάλλεις σε ένα σύστημα», εξήγησε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έντονη καταιγίδα με κεραυνούς (φωτ.: ΕΚΠΑ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο – Ισχυρές βροχές, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

21/01/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Αποχωρούν τα τρακτέρ από την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας

21/01/2026 - 11:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Στα άσπρα πολλές περιοχές της Ελλάδας – Πού ισχύουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας

21/01/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν το ξημέρωμα – Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια

21/01/2026 - 8:36πμ
Εικόνα από την Πάρνηθα (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή κακοκαιρία σε εξέλιξη: Βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι σε όλη τη χώρα

21/01/2026 - 8:00πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου για τον ένα χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/AARON SCHWARTZ / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Μεταναστευτικό, Βενεζουέλα, Οικονομία, ΝΑΤΟ και Γροιλανδία – Τι είπε για Ερντογάν

21/01/2026 - 1:30πμ
Επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό Sants στη Βαρκελόνη της Καταλονίας (φωτ. αρχείου: EPA/MARTA PEREZ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Εκτροχιάστηκαν επιβατικές αμαξοστοιχίες σε Βαρκελόνη και Ζιρόνα – Υπάρχει νεκρός και τραυματίες

21/01/2026 - 1:06πμ
Εικόνα από τη συνέλευση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας (φωτ.: OFFNETWORK.GR/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και των Μαλγάρων

20/01/2026 - 11:59μμ
(Φωτ. αρχεία: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Μακεδονία: Την Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες

20/01/2026 - 11:40μμ
Το κτήριο της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Το χαρτζιλίκι δεν είναι δωρεά και δεν δηλώνεται μέσω IRIS

20/01/2026 - 10:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έντονη καταιγίδα με κεραυνούς (φωτ.: ΕΚΠΑ)

Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο – Ισχυρές βροχές, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Joel Carrett)

Australian Open: Η Αντρέεβα απέκλεισε τη Σάκκαρη

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Αποχωρούν τα τρακτέρ από την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: antonismiriagos.com)

Αντώνης Μυριαγκός: Με μικρασιατικές ρίζες βρέθηκε από τη Χίο στον Καναδά και από τον Τερζόπουλο στον «Καποδίστρια»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Στα άσπρα πολλές περιοχές της Ελλάδας – Πού ισχύουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας

2 ώρες πριν
Το μαρτύριο του αγ. Ευγενίου και των συναθλητών του στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β'

Άγιος Ευγένιος: Ο πολιούχος της Τραπεζούντας που συνδέθηκε με τους Μεγαλοκομνηνούς – Μια ενδιαφέρουσα ιστορία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign