pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τον Ιούνιο η Αγία Σοφία Τραπεζούντας γίνεται πιο «μουσουλμανική»

12/04/2017 - 6:00μμ
Αγία Σοφία Τραπεζούντας: Κραυγή αγωνίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Νέες εργασίες… συντήρησης και αναπαλαίωσης του αυτοκρατορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν οι τουρκικές Αρχές. Η εκ νέου παρέμβαση στο μνημείο που δεσπόζει στη δυτική είσοδο της άλλοτε πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, έρχεται 53 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επιχείρησης αναπαλαίωσής του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Αγία Σοφία θα ξαναγίνει τζαμί και θα αποκτήσει μια διαφορετική εικόνα.

Οι εργασίες θα αρχίσουν μετά το Ραμαζάνι, που ολοκληρώνεται φέτος στις 24 Ιουνίου, θα διαρκέσουν δύο χρόνια και θα στοιχίσουν 3 εκατ. λίρες Τουρκίας.

Με τις νέες παρεμβάσεις όταν οι πιστοί θα προσεύχονται στην Αγία Σοφία οι αγιογραφίες του ναού θα καλύπτονται αυτόματα. Όπως είχε δηλώσει Hürriyet ο Ισμέτ Τσαλίκ, επαρχιακός διευθυντής διαχείρισης μνημείων στην Τραπεζούντα, «όταν θα πατάμε το κουμπί, όλες οι τοιχογραφίες θα θαμπώνουν. Έτσι, ο κόσμος θα είναι σε θέση να προσεύχεται χωρίς οποιαδήποτε επιρροή από τις τοιχογραφίες».

Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις για αναπαλαίωση του μιχράμπ (της ημικυκλικής εσοχής στο τείχος του ισλαμικού τεμένους), έτσι ώστε ο ναός να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να λειτουργεί ως τζαμί για τους πιστούς. Τα ψηφιδωτά του ναού θα καλυφθούν με πλέξι γκλας, πάνω από το οποίο θα στρωθούν χαλιά, τα οποία θα μαζεύονται, όταν υπάρχει ανάγκη να παρουσιαστούν τα ψηφιδωτά.

Σημειώνουμε ότι παλαιότερο σχέδιο προέβλεπε την κάλυψη του 800 ετών μωσαϊκού με ξύλινο πάτωμα.

Στη διάρκεια των εργασιών το μνημείο θα είναι εν μέρει επισκέψιμο, όπως έχουν ανακοινώσει οι ιθύνοντες. Για το θέμα πάντως της… ανακαίνισης του ιστορικού μνημείου ο βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Γκάρο Παϊλάν κατέθεσε τον Ιούνιο του 2016 ερώτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, σημειώνοντας ότι με τα εν λόγω σχέδια ανακαίνισης θα αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του μνημείου.

Ρωτούσε μάλιστα τον πρωθυπουργό της χώρας, αν το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει μόνιμα την Αγία Σοφία Τραπεζούντας σε τζαμί, και γιατί –αντί να την προστατεύσει– επέλεξε να την κάνει τέμενος από τη στιγμή που στην ίδια γειτονιά υπάρχουν ήδη άλλα τρία τεμένη.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας έχει φτάσει και στην ελληνική Βουλή με ερώτησή προς τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, από το Μάιο του 2016, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμου Χαρακόπουλου (Λαρίσης) και Γιώργου Κασαπίδη (Κοζάνης). Οι δύο μικρασιατικής καταγωγής πολιτικοί ζητούσαν από την κυβέρνηση να θέσει στους διεθνείς οργανισμούς και στην Άγκυρα το ζήτημα των ζημιών που έχει υποστεί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, κατά την αυθαίρετη μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος.

Το Σεπτέμβριο του 2016 με ενέργειες της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών (ΕΛΕΠ) και τη συνδρομή Ελλήνων ευρωβουλευτών, το θέμα της εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε μουσείο, τέθηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θυμίζουμε ότι οι πρώτες εργασίες αναπαλαίωσης της Αγίας Σοφίας, έγιναν το 1959-1964, από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

1/11/2026 - 11:00μμ
Μέλη του «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς, στην ετήσια συνάντηση του σωματείου. Σάββατο 31 Οκτωβρίου (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Εύξεινος Πόντος» γλέντησε ποντιακά στη Στοκχόλμη – Παρών το Κιλκίς

1/11/2026 - 7:45μμ
Ο μικρός πυρριχιστής στο χορό του «Ξενιτέα» Νταχάου και Περιχώρων (πηγή: TikTok / @fani.gkavanozi)
ΠΟΝΤΟΣ

Ούτε δύο χρονών και χορεύει σέρρα – Το αίμα νερό δεν γίνεται! (βίντεο)

1/11/2026 - 5:50μμ
Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

1/11/2026 - 5:03μμ
(Πηγή: Αρχείο Μιχάλη Αθανασιάδη / Συλλογή Φανής Δημητριάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαυρόβατος Δράμας: Τα γαμήλια έθιμα, από την Αρχαιότητα μέχρι τις προσφυγικές κοινότητες, στο επίκεντρο της 8ης Συνάντησης Ποντιακής Λαογραφίας

1/11/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: Pontos News / Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Νοέμβριος στον Πόντο: Ο έρωτας ήθελε… τέχνη – Το τραγούδι που μετρούσε το χρόνο

1/11/2026 - 8:35πμ
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

31/10/2026 - 10:12μμ
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα ανάμεσα στα δέντρα δάσους της Ματσούκας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Φθινόπωρο στον Βαζελώνα – Το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην αγκαλιά του δάσους

31/10/2026 - 9:49μμ
Η πινακίδα «Ρωμανία» στα Πετρωτά Ροδόπης, στον τόπο όπου ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης οραματίστηκε τη δημιουργία μιας νέας πόλης, σε αρχειακή φωτογραφία (φωτ.: ale3andro / Greece.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμανία: Νέα παρέμβαση για την πόλη που έμεινε στα σχέδια – Πρόταση για προτομή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

31/10/2026 - 8:39μμ
Ο Τόμας Άλεν χορεύει με εργαζομένους των μεταλλείων Λιτζεσί, κοντά στη Νικόπολη του Πόντου. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο λυράρης, Μάιος 1891 (φωτ.: συλλογή Γουίλιαμ Σάχτλεμπεν / UCLA Library, μέσω Jelle Verheij)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ένας Αμερικανός χόρεψε με λύρα στα μεταλλεία της Γαράσαρης

31/10/2026 - 3:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Nick Sortor/Χ.com)

Φλόριντα: Εννέα νεκροί από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους – Βίντεο καταγράφει τη στιγμή της πτώσης

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ΗΠΑ: Δικαστική ήττα για την κυβέρνηση Τραμπ και πολιτικές αναταράξεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

6 ώρες πριν
Μέρος της αφίσας της εκδήλωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων/Facebook)

Μελίσσια: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Ιστορικές Ρίζες Ποντιακού Μέλλοντος» του Γιώργου Χατζηελευθερίου

6 ώρες πριν

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

7 ώρες πριν
Αριστερά: Η Αιμιλία Κεραμίδα με τη μητέρα της. Δεξιά: Η μεγάλη γιορτή για τα 100ά γενέθλιά της (φωτ.: The Greek Herald)

Αιμιλία Κεραμίδα: Η Ελληνίδα που από ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1956, γιόρτασε έναν αιώνα ζωής

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μάνη: Προθεσμία 48 ωρών στον 53χρονο που ομολόγησε τη δολοφονία του αδελφού του

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV