Μετά τις δηλώσεις και τις αντιδράσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ήρθε και η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας με ουσιαστική επίδραση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Συρίας με αφορμή την επίθεση σε αεροπορική στρατιωτική βάση της Συρίας. Αφενός ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφετέρου ανέστειλε συμφωνία που είχε υπογράψει με τις ΗΠΑ.
Η Μόσχα παγώνει συγκεκριμένα τη Συμφωνία Ασφάλειας Αεροπορικών Επιχειρήσεων που έχει υπογράψει με την Ουάσιγκτον για τις επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο της Συρίας.
«Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ότι από εδώ και στο εξής, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα της αναχαίτισης των αμερικανικών αεροσκαφών που πετούν και επιχειρούν στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη, οι συνέπειες της οποίας μένει να διαπιστωθούν στον εναέριο χώρο και το επιχειρησιακό περιβάλλον της Συρίας.
Η παρέμβαση της Τουρκίας
Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση, χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης «θετική απάντηση σε εγκλήματα πολέμου».
«Η καταστροφή της αεροπορικής βάσης Αλ Σαϊράτ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλισθεί ότι χημικές και συμβατικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού δεν μένουν ατιμώρητες», δηλώνει ο εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν σε γραπτή ανακοίνωση.