pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεωπολιτικές αλλαγές με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed που θα περνά από την Ελλάδα

4/04/2017 - 7:21μμ
Γεωπολιτικές αλλαγές με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed που θα περνά από την Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κοινή διακήρυξη για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα διέρχεται από την Κρήτη, υπέγραψαν από κοινού χθες στο Τελ Αβίβ οι αρμόδιοι υπουργοί Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας, παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, στοχεύοντας στην ολοκλήρωσή του μέχρι το 2025.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα και ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ. Ο σχεδιαζόμενος αγωγός των 2.000 χιλιομέτρων θα συνδέσει τα κοιτάσματα αερίου κοντά στο Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και πιθανόν με την Ιταλία, με κόστος έως 6 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Σταθάκης επισήμανε τα εξής: «Η Ελλάδα υποστηρίζει τους σχεδιασμούς του EastMed, με τη διπλή ιδιότητα του στρατηγικού διαμετακομιστικού κόμβου και μελλοντικά, ως δυνητικά upstream χώρας στην παραγωγή φυσικού αερίου. Είναι σημαντικό ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μελετών, το έργο κρίθηκε τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο. Θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του ενεργειακού δυναμικού της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Το έργο περνάει στη δεύτερη φάση, όπου θα πραγματοποιηθούν οι τεχνικές μελέτες με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

»Ο μεσογειακός διάδρομος αποτελεί έργο που κινείται από την ιδιωτική εταιρεία “Ποσειδώνας”, η οποία αποτελεί ελληνοϊταλική κοινοπραξία (ΔΕΠΑ και Edison). Είναι καθοριστικής σημασίας η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση, καθώς οι τέσσερις υπουργοί συνομολογήσαμε τη στήριξη και από κοινού προώθηση του στρατηγικού αυτού έργου. Συμφωνήσαμε με τους ομολόγους μου να κάνουμε εξάμηνες συναντήσεις, ώστε να καταγράφουμε την πρόοδο του έργου προς την επενδυτική ωριμότητα. Η επόμενη συνάντηση μας θα γίνει στη Κύπρο».

Τσίπρας: Σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην ΕΕ η Ελλάδα
Στην πολυδιάστατη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης Ελλάδας-Ιταλίας-Κύπρου-Ισραήλ στο Τελ Αβίβ. Ειδικότερα, εστίασε στη γεωπολιτική και στην οικονομική αξία του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου αγωγού σε μήκος και σε βάθος που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, τονίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην ΕΕ.

Ωστόσο, ακόμη σημαντικότερη σπουδαιότητα απέδωσε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνοντας πως το έργο του EastMed σηματοδοτεί και μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε εξάλλου στο γεγονός ότι ο αγωγός αυτός προβλέπεται να διέλθει από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Είναι ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο ως Κομισιόν στηρίζουμε ξεκάθαρα, καθώς θα έχει υψηλή αξία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της παροχής και το στόχο της διαφοροποίησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Το Ισραήλ ανακάλυψε ένα υπεράκτιο κοίτασμα άνω των 900 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ένα ακόμα κοίτασμα 2.200 δισ. κυβικών μέτρων που παραμένει ανεκμετάλλευτο. Παράλληλα με την ευρωπαϊκή αγορά διερευνά τις επιλογές για εξαγωγές στην Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Στη διακήρυξη προβλέπονται τα εξής:

  • Τα μέρη στηρίζουν τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
  • Το έργο του αγωγού EastMed, ενώ συμπληρώνει άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Τα μέρη θα υποστηρίξουν τις δραστηριότητες ανάπτυξης του αγωγού EastMed και προς αυτήν την κατεύθυνση θα στηρίξουν την αίτηση της κοινοπραξίας IGI Poseidon για εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον κανονισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».
  • Τα μέρη θα ενισχύσουν επίσης τη μεταξύ τους συνεργασία, δημιουργώντας μια τετραμερή ομάδα εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση και τη στήριξη του έργου του αγωγού EastMed και την εξέταση όρων για την απαραίτητη διακυβερνητική συμφωνία για επίσπευση της κατασκευής του έργου.
  • Τα μέρη υιοθετούν την έκθεση της ομάδας εργασίας των τεσσάρων χωρών, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2017, αναφορικά με τον αγωγό EastMed, η οποία κατατέθηκε στον Επίτροπο Κανιέτε.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΔΕΟΣ»: Νέοι «ράμπο» με ανακριτικές υπερεξουσίες και στόχο φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

14/01/2026 - 11:49μμ
Το ελληνικών συμφερόντων «DELTA HARMONY» (φωτ: marinetraffic / Dimitris Alipasalis)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία: Επίθεση με drones σε δεξαμενόπλοια στον Εύξεινο Πόντο

13/01/2026 - 2:13μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Σήμερα η πρεμιέρα – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν – Ποιες Κυριακές θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

12/01/2026 - 10:33πμ
Αγροτικό μπλόκο στην Ισπανία, ενάντια στη συμφωνία με τη Mercosur (φωτ.: EPA / David Borrat)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίοι αγρότες για Mercosur: Πούλησαν τη γεωργία για να ευνοήσουν την αυτοκινητοβιομηχανία

11/01/2026 - 2:19μμ
Στιγμιότυπο από εμπορικό κατάστημα στην οδό Ερμού στην Αθήνα (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Αρχίζουν τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου

11/01/2026 - 11:45πμ
Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 63 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 16 Ιανουαρίου

10/01/2026 - 3:46μμ
Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mercosur: Ακραία δυσανάλογη η συμφωνία για την Ελλάδα – Ποια τα δεδομένα

10/01/2026 - 1:08μμ
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

5 αλλαγές στις δηλώσεις ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ

8/01/2026 - 1:18μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρότες: Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση – Τι προβλέπεται για ρεύμα και πετρέλαιο

7/01/2026 - 3:46μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις και στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2026

31/12/2025 - 3:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Pixabay)

«ΔΕΟΣ»: Νέοι «ράμπο» με ανακριτικές υπερεξουσίες και στόχο φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Κύπελλο Ελλάδας: Πέρασαν ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΟΦΗ, Λεβαδειακός στα ημιτελικά

4 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των δύο 22χρονων στον εισαγγελέα Καλαμάτας (φωτ.: EUROKINISSI /Νικήτας Κώτσιαρης)

Υπόθεση Φοινικούντας: Νέα απολογία του 22χρονου για τη διπλή δολοφονία – «Ανασκεύασα για λόγους ηθικής τάξης»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Περίπατος στο Βελιγράδι για τον Ολυμπιακό

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Νέα κακή εμφάνιση και ήττα για τον Άρη από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Βασταρδή)

FIBA Europe Cup: Βαριά ήττα από την Πετκίμσπορ για το Περιστέρι

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign