Με αναφορές στους ηρωικούς προγόνους που μετά από αιώνες σκληρής και πικρής σκλαβιάς επαναστάτησαν για ν’ αποκτήσουν την ελευθερία τους, αλλά υπογραμμίζοντας και τη συμβολή των απόδημων που λαχταρούσαν να δουν την πατρίδα ελεύθερη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνεται στον απόδημο ελληνισμό με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου.
Παυλόπουλος: Το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου συνευθύνης και συντονισμού ενεργειών για την προαγωγή των συμφερόντων της πατρίδας, «υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι όλοι θα επιδεικνύουν τον δέοντα σεβασμό στις κοινωνίες που ζουν και ευδοκιμούν». Μάλιστα χαρακτηρίζει τη σύμπλευση επιτακτική, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία, και απαριθμεί τις κορυφαίες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει, η χώρα μας ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, και δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία άλλωστε δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την Ελλάδα. Ακόμα, αφήνοντας αιχμές προς την Τουρκία, χωρίς όμως να την κατονομάζει, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα σέβεται εμπράκτως τη διεθνή νομιμότητα, και ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει αποτελεσματικά την κυριαρχία της, την εδαφική της ακεραιότητα, και τα σύνορά της.
Παυλόπουλος: Αποτελεί διαρκές χρέος μας να μην λησμονούμε την Κύπρο.
«Για την Μεγαλόνησο, η οποία εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει την τραγωδία της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδαφών της, πρέπει να διασφαλιστεί λύση βιώσιμη και μόνιμη, πλήρως σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ζητά τη συμπαράσταση και την κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού.
Και ο Προκόπης Παυλόπουλος καταλήγει: «Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τις εκδηλώσεις μνήμης του οικουμενικού ελληνισμού για την επέτειο της εθνικής μας Παλιγγενεσίας, που έχει ως ορόσημο την 25 Μαρτίου 1821. Και εύχομαι ολόψυχα σ’ εσάς και τις οικογένειές σας υγεία, ευτυχία και πρόοδο».