pontosnews.gr
Παρασκευή, 18/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση βιβλίου για τη Μικρά Ασία στα Χανιά

19/03/2017 - 2:26μμ
Έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση βιβλίου για τη Μικρά Ασία στα Χανιά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με κατάμεστη την αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων-Νεώριο Μόρο, στο ενετικό λιμάνι, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας από το συλλεκτικό λεύκωμα της Αγγελικής Κίτσου-Μαγαράκη με θέμα «Σπίτια της καρδιάς…», που οργάνωσε η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος».

Στην εκδήλωση μίλησαν η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Στέλλα Γκοτζάνη-Χαριτάκη και η ιστορικός Κλειώ Τσοντάκη, ενώ συντονίστρια της όμορφης, γεμάτη συγκίνηση, βραδιάς που πλαισιώθηκε μουσικά από μέλη της Χορωδίας της Αδελφότητας Μικρασιατών, ήταν η Αργυρώ Χανιωτάκη-Σμυρλάκη. Αποσπάσματα από το βιβλίο της συγγραφέως διάβασε η εκπαιδευτικός Ηλέκτρα Τσίκα-Μαράκη.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα eparxiakofos.gr, με συγκίνηση μίλησε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών κα Στέλλα Γκοτζάνη-Χαριτάκη κάνοντας εκτενή αναφορά στις αλησμόνητες πατρίδες. Ξεκίνησε μάλιστα μ’ έναν στίχο από ποίημα που έχει γράψει ο ποιητής Κωστής Παλαμάς: «Βασιλοπούλα, ατίμητο ρουμπίνι της Ανατολής και στο Αιγαίο πρώτη, ποιο όνομα προσφιλέστερο απ’ το όνομά σου Σμύρνη, τόσο καλλίφθογγο και τόσο μοσχομυρισμένο…».

Η ίδια, ως κόρη Μικρασιάτη, αναφέρθηκε στη συνέχεια στον πατέρα της, τονίζοντας: «Ένας από τους πολλούς Μικρασιάτες που ήρθαν στα όμορφα Χανιά, με χίλια βάσανα και κακουχίες, με την καταστροφή της Σμύρνης, ήταν και ο πατέρας μου ο Κλέαρχος. Κυνηγημένοι φύγανε από τα όμορφα Βουρλά, αφήσανε το βιός τους, στοιβάχτηκαν στις βάρκες. Μικρό φοβισμένο παιδί ο πατέρας μου έφτασε με την οικογένειά του στο Δαράτσο.  Όμως μέσα στην αντάρα του πολέμου, χάσανε τον Μήτσο, τον μεγάλο του αδελφό. Δυστυχία στην χιλιοταλαιπωρημένη οικογένεια. Τους λυπήθηκε όμως ο Θεός και μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τον βρήκανε στη Μυτιλήνη και όλοι μαζί ζήσανε στο Δαράτσο σ’ ένα σπίτι που ακόμα και σήμερα υπάρχει στην πλατεία του χωριού. Σ’ αυτό το σπίτι της καρδιάς της προσφυγιάς, πολλά χρόνια μετά, γαλουχήθηκα με ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια γεμάτα νοσταλγία…».

Καταλήγοντας η κα Χαριτάκη επεσήμανε: « Ήταν η ζωντανή ιστορία της Μ. Ασίας, της Ανατολικής Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας που υπήρξαν ελληνικές για 3.000 χρόνια, ερημώθηκαν από το λαό τους και σαβανώθηκαν με αποκαΐδια και στάχτες. Η ψυχή που πήραν μαζί με τους Αγίους και τους μπόγους τους, ήταν η μυστική πηγή που τους βοήθησε να μη χαθούν μέσα στη συμφορά και να επιβιώσουν στη νέα πατρίδα. Δημιούργησαν συλλόγους που σφυρηλατούσαν με πάθος την ιδέα των αλησμόνητων πατρίδων, σαν μια αδιάσπαστη συνέχεια τους, ιστορική, πολιτιστική, θρησκευτική.  Αυτό κρατούσε ζωντανό το όραμα, ατόφια τη μνήμη και θέρμαινε τις καρδιές. Στον απόηχο της μνήμης, η νοσταλγία, η λαχτάρα, η γλυκιά πατρίδα. Την ανάμνησή τους δυνάμωνε το συναίσθημα. Η αγάπη, το πάθος, η πίκρα, η νοσταλγία που έφεραν μαζί τους για τους τόπους από όπου ξεριζώθηκαν».

Για την έκθεση και το βιβλίο αναφέρθηκε στην ομιλία της η συγγραφέας Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Τόσο η έκθεση της φωτογραφίας όσο και το λεύκωμα που τη συνοδεύει ήταν για μένα όνειρο ζωής. Ένα όνειρο ζωής απόψε πραγματοποιείται. Ένα όνειρο που ξεκίνησε νωρίς, υποσυνείδητα ίσως, από την παιδική μου ηλικία. Με το “Μια φορά κι έναν καιρό…” στη λαλιά της Ιωνίας. Τότε που, μέσα από τις αφηγήσεις των αγαπημένων μου, άρχισα να πλάθω με το νου εικόνες από μια πατρίδα που δεν είχα γνωρίσει. Τη ζωντάνευαν καθημερινά οι δικοί μου άνθρωποι ξετυλίγοντας το κουβάρι της μνήμης με ευλάβεια και αγάπη, ώστε να μη χαθεί τίποτε από εκείνα που είχαν αφήσει πίσω τους. Αυτή η αγάπη και η μνήμη ήταν όλα όσα πήραν μαζί τους. Μόνο αυτά!».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ανδριάντας του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο Πάρκο της Εθνικής Μνημοσύνης στη Νέα Σμύρνη (φωτ.: Facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Σμύρνη τίμησε τον Άγιο Χρυσόστομο, μητροπολίτη Σμύρνης

18/09/2026 - 11:48πμ
(Φωτ.: Facebook/Φάμελλος Σωκράτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας 

17/09/2026 - 1:00μμ
Μέρος της αφίσας των εκδηλώσεων (φωτ.: δήμος Ωραιοκάστρου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Φιλαδέλφεια Ωραιοκάστρου: Διήμερο μνήμης για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας

17/09/2026 - 12:06μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ilioupoli Press)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηλιούπολη: Οι «Φωτιές» της Σμύρνης και η σέρρα καθήλωσαν – Ηχηρές απουσίες από τη βραδιά μνήμης

16/09/2026 - 10:20μμ
(Φωτ.: Facebook/Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΙΟΜΚΩ: Υποτροφίες σε μαθητές Λυκείου με κωνσταντινουπολίτικη καταγωγή

16/09/2026 - 7:57μμ
«Ελληνική κυβέρνησις προσφυγικόν δάνειον, 1924», γράφει το τεκμήριο στο κέντρο, στα αγγλικά και στα ελληνικά (πηγή: Facebook / Greek Museum of Adelaide Inc.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πρόσφυγες του 1922: Μια νέα ζωή με δάνεια και ομόλογα – Τα τεκμήρια στην Αδελαΐδα

16/09/2026 - 7:08μμ
Το μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο (φωτ.: Facebook / Nansy Diomantaraki)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ρέθυμνο: Μνήμη για τους Μικρασιάτες που ρίζωσαν και άλλαξαν την πόλη

16/09/2026 - 6:00μμ
Τμήμα του εξωφύλλου του βιβλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Μεσσηνία: Ψηφίδες ταυτότητας και πολιτισμού

16/09/2026 - 9:22πμ
Ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς κρατά στα χέρια του το σταυρό (φωτ.: «Νέα της Λέσβου»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ένας σταυρός από το Αϊβαλί, ένα όνομα που λείπει – Η ιστορία που συγκίνησε στη Μυτιλήνη

15/09/2026 - 10:49πμ
Πριν από την έναρξη του τουρνουά «Χρυσοστόμεια 2026», στη Ραφήνα. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Μιχαλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ραφήνα: Τέσσερις προσφυγικές φανέλες τίμησαν τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης

14/09/2026 - 9:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αναβολή για τις 2 Απριλίου 2027 στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

29 λεπτά πριν
Η Χρύσα Αράπογλου δίνει την Αργώ στον Κόσουκε Φουκούντα, ένα δώρο από την Καλαμαριά στον Ιάπωνα που αγαπά τον ποντιακό πολιτισμό. Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Από τον Πόντο στην Ιαπωνία με μια λύρα – Η νύχτα που η Καλαμαριά «μηδένισε» 9.000 χιλιόμετρα

55 λεπτά πριν
Οι δύο γιατροί στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, παρουσία αστυνομικών. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Θάνατος Μαζωνάκη: Στο μικροσκόπιο δεύτερο ιατρείο, οικονομικά και χρηματοκιβώτιο

1 ώρα πριν
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου παρακολουθεί προεκλογική ομιλία του γιου της Γιώργου, στο Πεδίον Άρεως (φωτ.: EUROKINISSI)

Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε ηλικία 103 ετών

2 ώρες πριν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των μηνιαίων τακτικών ενημερώσεων. Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Μητσοτάκης σε Τασούλα: Κάτω από 1,75 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης – Οριζόντια αύξηση στο επίδομα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV