Μετά την ανάκληση του πρεσβευτή της στην Άγκυρα «για διαβουλεύσεις», η Σόφια επανήλθε με δηλώσεις του προέδρου της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, επιχειρώντας να βάλει φρένο στις πρακτικές ανάμιξης της Άγκυρας στις βουλευτικές εκλογές της χώρας. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κατηγόρησε την Παρασκευή την Τουρκία για «απαράδεκτη ανάμιξη» στην προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 26 Μαρτίου στη χώρα του και προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχθεί την ανάμιξη αυτή.
«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, φίλη μας και εταίρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο Ράντεφ στη δημόσια βουλγαρική τηλεόραση BNT.
«Όμως η ανάμιξη της Τουρκίας στις εκλογές μας είναι γεγονός και η ανάμιξη αυτή είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται έπειτα από μια εβδομάδα εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στο νέο κόμμα της τουρκικής μειονότητας Ντοστ («φίλος» στα τουρκικά). Η μειονότητα αυτή αριθμεί περίπου 700.000 ανθρώπους, σε σύνολο 7,4 εκατομμυρίων που είναι ο βουλγαρικός πληθυσμός. Περίπου 60.000 Τούρκοι που έχουν την βουλγαρική υπηκοότητα ψηφίζουν στην Τουρκία.
Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μεχμέτ Μουεζίνογλου κάλεσε τους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους πολίτες να ψηφίσουν το Ντοστ. Στις 7 Μαρτίου, η Σόφια κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ για να καταγγείλει την εμφάνισή του σε ένα προεκλογικό κλιπ του κόμματος αυτού.
Καθώς οι σχέσεις ανάμεσα σε πολλές χώρες της ΕΕ και την Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί επειδή απαγορεύθηκε σε τούρκους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις για το συνταγματικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου στην Τουρκία, η Σόφια εκφράζει φόβους ότι θα καταστεί πιο εύθραυστη η μεταναστευτική συμφωνία του Μαρτίου 2016 ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.
«Η άνοδος των εντάσεων στον άξονα ΕΕ-Τουρκίας θα έχει τις πιο ισχυρές συνέπειες στη Βουλγαρία, επειδή βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε ο Ρούμεν Ράντεφ.
Η Βουλγαρία, η οποία έχει σύνορα μήκους 270 χιλιομέτρων με την Τουρκία, εκτιμά ότι θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν η Άγκυρα καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, εξήγησε ο Βούλγαρος πρόεδρος στην παρέμβασή του.