Με κατάγματα και ελαφρά τραύματα έληξε για 49 τουρίστες η βόλτα με τρία αερόστατα πάνω από την Καππαδοκία. Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν σήμερα στην περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση και τον τραυματισμό ξένων πολιτών – τουλάχιστον 12 είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία από την Κορέα.
Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής. Σε αρκετούς δόθηκαν απλά οι πρώτες βοήθειες, ενώ κάποιοι χρειάστηκαν και γύψο· κανείς δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.
Όπως σημειώνει η Hürriyet, οι Αρχές θα ξεκινήσουν έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγο καιρό, καθώς πριν από περίπου έναν μήνα ένας Δανός τουρίστας έπεσε από το αερόστατο όταν αυτό, και πάλι, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση.
Ένας από τους πρώτους που επικοινώνησαν με χειριστές προκειμένου να μάθει τι συνέβη ήταν ο Μίλτος Κοτζαγερίδης. Σήμερα είναι ο διευθυντής πτητικής εκμετάλλευσης της «Olympic Balloons», αλλά το 1998 ήταν από τους πρώτους που πέταξαν αερόστατο πάνω από την Καππαδοκία. «Πρόκειται για μια χαμηλή περίοδο για την Καππαδοκία. Αλλά και πάλι, μιλάμε για 5-6 χιλιάδες κόσμο την ημέρα, που εξυπηρετούνται από 25 αεροπορικές εταιρείες. Όταν ο καιρός είναι καλός, είναι υπέροχα», επισήμανε μιλώντας στο pontos-news.gr.
![]()
Αερόστατα στην Καππαδοκία (φωτ.: EPA / Vassil Donev)
Όπως εξήγησε, σήμερα το πρωί ο καιρός δεν ήταν πολύ καλός για πτήση, με ένταση ανέμου γύρω στα 25 χλμ. «Αυτοί που έμειναν αργά για να πετάξουν, προφανώς τους “τράβηξε” ο χρόνος. Ο άνεμος ανέβηκε στα 50-60 χλμ, οπότε έκαναν γρήγορες και αναγκαστικές προσγειώσεις. Ευτυχώς οι χειριστές ήταν έμπειροι», τονίζει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για περιοχή σε 1.700 μ. υψόμετρο, με αρκετά ευμετάβλητες συνθήκες.
Μίλτος Κοτζαγερίδης: Τα στάνταρτ ασφαλείας δεν είναι αυτά που ήταν κάποτε.
Ο έμπειρος χειριστής, με προϋπηρεσία στην πολιτική αεροπορία, υποστηρίζει ότι το δόγμα «ελάτε να μπείτε μέσα να κάνουμε ταμείο» έχει ρίξει τα επίπεδα ασφαλείας στις συγκεκριμένες πτήσεις. Η πίεση, όπως λέει, είναι τεράστια, με αποτέλεσμα έμπειροι χειριστές να έχουν εγκαταλείψει την Καππαδοκία. «Έχουν μείνει όσους μάζεψαν από τα χωράφια», δηλώνει χαρακτηριστικά, και υπογραμμίζει ότι ακόμα και να φυσάει, και ο χειριστής να είναι αδέξιος, οι εταιρείες θα τον βάλουν να βγάλει την πτήση.
![]()
Ο Μίλτος Κοτζαγερίδης εν ώρα πτήσης (φωτ.: Facebook)
Άλλωστε, στις τουριστικές περιοχές υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς πτήσεων: Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εποπτεύει, ωστόσο κάθε εταιρεία βάζει τα δικά της όρια. Στην περίπτωση της Καππαδοκίας, «αυτά τα δεδομένα είναι πόσα χρήματα θα μαζέψουν» καταλήγει ο Μίλτος Κοτζαγερίδης.
















