pontosnews.gr
Κυριακή, 24/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τακίμ – Καφέ Αμάν «Ελληνική απόλαυσις»: Ένα ταξίδι στη μουσική του ελληνισμού (βίντεο)

13/03/2017 - 10:26πμ
Τακίμ – Καφέ Αμάν «Ελληνική απόλαυσις»: Ένα ταξίδι στη μουσική του ελληνισμού (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με γνώμονα το πρόσωπο του παλαιού ρεμπέτη Γιώργου Κατσαρού, ενός σύγχρονου Οδυσσέα ο οποίος έζησε πολλά χρόνια στην Αμερική, συναγελάστηκε ακόμα και με τον Αλ Καπόνε και πέθανε σε ηλικία 107 ετών, οι Τακίμ θα ταξιδέψουν τους ακροατές τους στην καρδιά της μουσικής του ελληνισμού, όπως αυτή εξελίχθηκε και μορφοποιήθηκε μέσα στο χρόνο.

Στις μελωδίες που γεννήθηκαν στα πρώτα κέντρα διασκέδασης (τέλη 19ου, αρχές 20ού αιώνα), τα Καφέ Αμάν, με επίκεντρο καλλιτέχνες και σολίστ που στιγμάτισαν την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής, όπως η Ρόζα Εσκενάζυ και η Αμαλία Βάκα.

Σταθμοί του ταξιδιού τα Γιάννενα (με το «Γυαλί-καφενέ»), τα Βαλκάνια (με το «Γκρέτζι-Χάνι»), η Πόλη (με το «Καζίνο της Δέσποινας» στα Ταταύλα), η Σμύρνη (με τις «μπίρες» στην Προκυμαία), αλλά και η Αμερική (με τα Καφέ-Αμάν του Κατσαρού και της Μαρίκας, σε Σικάγο και Νέα Υόρκη).

Ένα αδιάκοπο δούναι και λαβείν ανάμεσα σε λαούς και πολιτισμούς, σε Ανατολή και Δύση. Σε κάθε μέρος ξεδιπλώνονται συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες με επίκεντρο τους μεγάλους δεξιοτέχνες, οργανοπαίκτες και τραγουδιστές που σφράγισαν τη μουσική παράδοση του ελληνισμού, με γνωστά κι αγαπημένα κομμάτια, αλλά και αρκετά «κρυμμένα διαμαντάκια».

Σύμπραξη μουσικής και λόγου
Πρόκειται για μια γοητευτική σύμπραξη μουσικής και λόγου, με την επιμέλεια και τη βαθιά γνώση του Λάμπρου Λιάβα και την υπογραφή των Τακίμ, συγκρότημα που το απαρτίζουν έξι από τους πιο σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 21:30, θα «ξεδιπλωθούν» τα χαρακτηριστικά των Τακίμ: η ζωντάνια και η απλότητα της μουσικής τους σε ένα ψυχαγωγικό, λαϊκό πρόγραμμα.

«Τακίμ – Καφέ Αμάν “Ελληνική απόλαυσις”» είναι ο τίτλος της παράστασης, η οποία κατά το μέλος του συγκροτήματος, Θωμά Κωνσταντίνου, θα αποτελέσει το πρώτο από τα τρία «ταξίδια» στο συγκεκριμένο χώρο της ελληνικής μουσικής. «Ελληνική απόλαυσις» ήταν και ο τίτλος του πρώτου δίσκου του Γιώργου Κατσαρού.


Οι Τακίμ με τον μεγάλο Χρόνη Αηδονίδη

«Μέσα από την παράστασή μας καταδεικνύεται ότι ο Έλληνας όπου και να πάει προκόβει, συνυπάρχει, δημιουργεί. Στα Καφέ Αμάν, τα πρώτα κέντρα διασκέδασης, αναπτύχθηκε η αλατούρκα μουσική του ελληνισμού κι έγινε πιο περίπλοκη. Μέχρι εκείνη την εποχή η μουσική ακουγόταν κυρίως στα πανηγύρια. Στα Καφέ Αμάν δεν μπορούσες να χορέψεις τόσο εύκολα, οπότε περισσότερο άκουγες. Έτσι, η μουσική εξελίχθηκε.

»Θρακιώτικα, χασάπικα, αμανέδες και βαλς συνυπάρχουν στην παρουσίασή μας και δείχνουν τον πόνο και τη χαρά που βγαίνει από το ταξίδι αυτό. Εμείς προτιμήσαμε να μην επικεντρωθούμε τόσο πολύ στον πόνο, κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο τέλος της παράστασής μας, που θα αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη», σημειώνει στο pontos-news.gr ο Θωμάς Κωνσταντίνου.

Η παράσταση θα αποτελέσει ένα σύμπλεγμα μουσικής και απαγγελίας, με προβολή σπάνιου οπτικού υλικού από το αρχείο του Λάμπρου Λιάβα, ο οποίος έχει αναλάβει την παρουσίαση, την καλλιτεχνική επιμέλεια, καθώς και την επιμέλεια των κειμένων.

Τους Τακίμ αποτελούν οι Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο). Μαζί τους οι τραγουδιστές Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου, και στην αφήγηση η ηθοποιός Χλόη Μάντζαρη.

Η σκηνική επιμέλεια της παράστασης είναι της Σοφίας Σπυράτου. Συμμετέχει ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνοι ήχου: Θανάσης Γκίκας, Απόστολος Κουδέρης. Οπτικό υλικό: Γρηγόρης Φιλίδης.

Επρόκειτο να δοθεί μία μόνο παράσταση στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 17 Μαρτίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Θωμά Κωνσταντίνου, επειδή τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα, οι συντελεστές αποφάσισαν να δώσουν παράσταση και την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Το Σάββατο 18 του μήνα το «Τακίμ – Καφέ Αμάν: “Ελληνική απόλαυσις”» θα ταξιδέψει στη Βέροια.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παρθένα Ιορδανίδου: Η πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ μιλά για το έργο των ξενιτεμένων Ποντίων και τη δυναμική του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας

21/02/2025 - 9:42πμ
Από αριστερά ο Κώστας Σιώπης και ο γιος του, Μιχάλης (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κώστας και Μιχάλης Σιώπης: Το ποντιακό κλαρίνο είναι οικογενειακή υπόθεση

18/12/2023 - 9:33πμ
Ο Γουμενισσιώτης μουσικός στο περιστύλιο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αντώνης Ζώρας: Ο «Τσολιάς» των Χάλκινων της Γουμένισσας

1/10/2023 - 11:22πμ
Ο Γαβρίλος Σιδηρόπουλος σε μια από τις αγαπημένες του στιγμές, ανάμεσα στον κόσμο που διασκεδάζει με τα τραγούδια του (φωτ.: Γαβρίλος Σιδηρόπουλος)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γαβρίλος Σιδηρόπουλος: Χρωστάω τα πάντα στην ποντιακή ανατροφή μου, είναι το σημαντικότερο όπλο μου

27/08/2023 - 10:51πμ
Ο Στάθης Γράψας με την ομάδα του στις φυλακές Αυλώνα (φωτ.: Αρχείο Στάθη Γράψα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στάθης Γράψας: Το θέατρο, «φάρμακο» για τις ψυχές των κρατουμένων – Η παράσταση «Μέσα στην ελευθερία του έξω»

4/02/2023 - 9:00μμ
(Φωτ.: Shendl Copitman. Τη φωτογραφία παραχώρησε στο pontosnews.gr η Σοφία Παπάζογλου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σοφία Παπάζογλου: Οι μουσικές που έχουν βαθιά παράδοση είναι άνθη αμάραντα

15/01/2023 - 9:47πμ
Ο Βασίλης Μακρίδης έτοιμος για κατάβαση σε σπήλαιο (φωτ.: Αρχείο Βασίλη Μακρίδη)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βασίλης Μακρίδης: Ο «άνθρωπος του σπηλαίου» του Αϊ-Γιώργη Κιλκίς

11/12/2022 - 1:12μμ
Η Ελένη Σιδηροπούλου (αριστερά) και η Ναταλία Στούμπου (δεξιά) στο ατελιέ της σχολής τους (φωτ: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ελένη Σιδηροπούλου – Ναταλία Στούμπου: Με ρίζες από τον Πόντο και την Καππαδοκία, στην κορυφή της Ευρώπης

20/11/2022 - 10:10πμ
Ο δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης (φωτ.: Νίκος Χριστοφορίδης)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κάλυμνος: Ο Δημήτρης Διακομιχάλης για τα διδάγματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την πρόοδο του νησιού

3/11/2022 - 10:00πμ
(Φωτ.: Αρχείο Ίνγκας Μαλαμπάνοβα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ίνγκα Μπαλαμπάνοβα: Η Πόντια σοπράνο που έφερε τον Πόντο και τη Μικρά Ασία πιο κοντά στην Ευρώπη

30/10/2022 - 9:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Super League: Νίκες για ΑΕΚ, ΠΑΟΚ πριν από τους ευρωπαϊκούς τελικούς

13 λεπτά πριν
Πλήθος ομογενών παρακολούθησε τη θεία λειτουργία (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Θεία λειτουργία για την επέτειο των 1.700 ετών από την σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νικαίας

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Ήττα στην τελική πρόβα πριν το Eurobasket η Εθνική

1 ώρα πριν
Πλήθος πιστών έσπευσε να προσκυνήσει την εικόνα από την Αφησιά της Μικρασίας (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)

Η μεγαλοπρέπεια της Παναγίας της Ελεούσας στη Σάρτη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Χάλκινο μετάλλιο η Εθνική πόλο εφήβων στην Οραντέα

3 ώρες πριν
Το Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης, με κόκκινο χρώμα, σε παλιότερη επετειακή εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (φωτ.: Χ/The Greek Centre)

Επτά χρόνια… φαγούρα για το Γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη – «Απλά δεν σέβονται τη διασπορά»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign