Παρά την παρέμβαση των Βρυξελλών, μέσω της Επιτρόπου Φρεντερίκα Μονγκερίνι, η πΓΔΜ βυθίζεται όλο και περισσότερο στην πολιτική κρίση. Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ επιμένει να μην δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, οι οπαδοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι διαδηλώνουν καθημερινά, και μέσα σε όλα αυτά είναι αμφίβολο εάν τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο, που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί σε σώμα, θα καταφέρει να προκηρύξει τις δημοτικές εκλογές.
Πάντως ο Ζόραν Ζάεφ, που πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει πρωθυπουργός, έχει καλέσει τους οπαδούς του να παραμείνουν ψύχραιμοι, φοβούμενος ότι σε περίπτωση αντιδιαδηλώσεων η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Ουάσιγκτον ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας (που έχει τη στήριξη του Νίκολα Γκρουέφσκι) να τηρήσει τη συνταγματική νομιμότητα. Αντίθετα, η Ρωσία θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ και τα Τίρανα παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της πΓΔΜ.
Η αποτυχία του Νίκολα Γκρούεφσκι να αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, και η σύμπλευση των πρώην συμμάχων του, των αλβανικών κομμάτων, με τον Ζόραν Ζάεφ οδηγούν τον τέως πρωθυπουργό να ζητήσει νέες εκλογές.
Όμως, πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια και ξένοι διπλωμάτες προβλέπουν ότι σε περίπτωση νέων εκλογών τα πράγματα θα πολωθούν επικίνδυνα.
Όπως γράφει ο Σταύρος Τζίμας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το διχαστικό σύνθημα «πατριώτες και προδότες» που χρησιμοποιεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι για να συσπειρώσει το σλαβικό στοιχείο αναμένεται να λειτουργήσει εμπρηστικά σε περίπτωση μιας ακόμα προεκλογικής περιόδου. Άλλωστε, ο Ζόραν Ζάεφ κατηγορείται ότι «παραδίδει τη χώρα στους Αλβανούς».