Καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τις χώρες που είναι μέλη της Ένωσης και συνεχίζουν να αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και προς εκείνες που συμμετέχουν μερικώς στο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία, ενώ στη δεύτερη η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία, χώρες εναντίον των οποίων η Κομισιόν «δεν θα διστάσει να ξεκινήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις Συνθήκες».
Περίπου 13.500 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δέσμευση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών από το Σεπτέμβριο του 2015 είναι να δεχθούν 160.000 άτομα σε διάστημα δύο ετών.
Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο ζητείται να επιταχυνθούν οι απελάσεις με την άμεση σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με τη Νιγηρία, την Τυνησία και την Ιορδανία, και, σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος φυγής, την κράτηση «ατόμων τα οποία έχουν ενημερωθεί ότι έχει ληφθεί απόφαση για την απέλασή τους».
Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να απελαύνονται πολύ πιο συστηματικά οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο, και προτείνουν στα κράτη-μέλη να μειώσουν τις προθεσμίες για έφεση.
Το 2017 αναμένεται να διατεθούν 200 εκατ. ευρώ για τις απελάσεις και «τις κοινές ευρωπαϊκές ενέργειες».
«Είναι καθήκον μας να μπορούμε να λέμε ξεκάθαρα στους πρόσφυγες, στους εταίρους μας σε τρίτες χώρες και στους συμπολίτες μας ότι εάν άνθρωποι έχουν ανάγκη θα τους βοηθήσουμε, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν», τόνισε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.