Κάποτε, το καλκάνι βρισκόταν σε αφθονία στον Εύξεινο Πόντο και ήταν από τα αγαπημένα ψάρια όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής αλλά και των υπόλοιπων στην Τουρκία. Σήμερα έχει σχεδόν εκλείψει ενώ τα λίγα καλκάνια που ψαρεύονται πωλούνται σε πολύ υψηλή τιμή σε όλο τον κόσμο.
Το καλκάνι πωλείται 80-130 τουρκικές λίρες το κιλό.
Ο Ομέρ Τουντζέρ, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιχθυαλιέων «Αμπαλί», μιλώντας στο haberler.com είπε πως «υπάρχει σημαντική μείωση στον αριθμό των καλκανιών τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, φέτος λόγω κακοκαιρίας ο αριθμός είναι ακόμη μικρότερος και αυτός είναι και ο λόγος της ακριβής τιμής του.» Η κακοκαιρία ευθύνεται και για τη μείωση του πληθυσμού κι άλλων ψαριών, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «τα δίχτυα των ψαράδων δεν είναι γεμάτα όπως άλλοτε».
Το καλκάνι θεωρείται απίστευτη λιχουδιά για τους λάτρεις των ψαριών. Οι μερακλήδες το μαγειρεύουν με απλό τρόπο.
Στην Τουρκία συνηθίζεται να το κόβουν φέτες, να το αλευρώνουν ελαφρά και να το τηγανίζουν. Το σερβίρουν με άγρια χόρτα.