Καθαρά Δευτέρα και μετά… δουλειά για την κυβέρνηση καθώς την Τρίτη επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών. Μετά την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup στόχος είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση, ένα παζλ το οποίο δεν είναι εύκολο να λυθεί.
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων παραμένει ανοιχτό και ως προς το ύψος της δημοσιονομικής απόδοσης, αλλά και ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα που θα περιλαμβάνει.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης από 1,5% έως 2% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη την υπεραπόδοση των εσόδων και την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, διεκδικεί ο πήχης να μπει όσο το δυνατό χαμηλότερα, ακόμα και κάτω από το 1,5%. Ωστόσο, το ΔΝΤ είναι αυτό που ανεβάζει το λογαριασμό.
Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει:
- Μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη μείωση του από τα 8.636 ευρώ (για τον άγαμο) που ισχύει σήμερα. Το μέτρο συζητείται να εφαρμοσθεί από τα εισοδήματα του 2019, παράλληλα, όμως, με αντισταθμιστικές μειώσεις στη φορολογία.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, η μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα εστίασης και στα είδη διατροφής από το 24% στο 13%, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 7%. Πρόκειται για μέτρα που αναμένεται να νομοθετηθούν παράλληλα με την αναπροσαρμογή του αφορολόγητου.
- Σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2025. Το μέτρο αναμένεται να συνδυασθεί με αποφάσεις ενίσχυσης του θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που εφαρμόζεται ήδη από φέτος σε όλη της χώρα.
- Οριστικοποίηση των αλλαγών στην αγορά εργασίας, με το ΔΝΤ να έχει και στο μέτωπο αυτό την πιο σκληρή ατζέντα ζητώντας απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ωστόσο οι αποφάσεις του Eurogroup κρίνονται θετικές από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αφού, όπως σημειώνουν, ανοίγουν το δρόμο για την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Μέρος της συμφωνίας, εκτός από την οριστικοποίηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων σε φορολογία, ασφαλιστικό και αγορά εργασίας, θα είναι οι αποφάσεις για το χρονικό διάστημα πέραν του 2018 κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και οι δεσμεύσεις των δανειστών για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.