pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Γενοκτονία-Μνήμες-Ξεριζωμός» – Το νέο μουσικό έργο του Γιώτη Γαβριηλίδη

16/02/2017 - 10:01πμ
«Γενοκτονία-Μνήμες-Ξεριζωμός» – Το νέο μουσικό έργο του Γιώτη Γαβριηλίδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα μουσικό έργο που ενώνει το χθες με το σήμερα· το παρελθόν με το παρόν. Όλα τα τραγούδια επίκαιρα, και με πονεμένο περιεχόμενο: Πόντος, πατρίδα, προσφυγιά, ξεριζωμός, κρίση, ξενιτιά, Ελλάδα. Μετρά λιγότερο από ένα χρόνο κυκλοφορίας, και ήδη τα τραγούδια γίνονται αγαπητά στον κόσμο αφού αγγίζουν την καθημερινότητά του και του ξυπνούν μνήμες.

Ο τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης μιλά στο pontos-news.gr και παρουσιάζει τη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Γενοκτονία-Μνήμες-Ξεριζωμός», που την αφήνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ένα μουσικό έργο, μας λέει ο καταξιωμένος καλλιτέχνης από το Κολχικό Λαγκαδά, που μιλά για τον Πόντο, τον πόνο και την προσφυγιά, την ξενιτιά αλλά και τα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η ιστορία για τη δημιουργία του CD (που περιλαμβάνει και DVD) ξεκινά όταν τον πλησίασε απρόοπτα ο στιχουργός Γιώργος Θεοδωρίδης (Κύλκος) από τα Σεβαστειανά Σκύδρας, και του παρουσίασε τα τραγούδια σε ένα πρόχειρο cd. «Θέλω να ακούσεις κάτι», του είπε. Τραγούδια ανακατεμένα, μας εξιστορεί ο Γιώτης Γαβριηλίδης· άλλα για τον έρωτα και την αγάπη, άλλα για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, άλλα με άλλη θεματολογία. Τα είχε προτείνει πρώτα σε διάφορους καλλιτέχνες «αλλά δεν του έδωσαν σημασία», μας λέει. Ο ίδιος έδειξε το ενδιαφέρον του προτρέποντάς τον αν έχει και άλλα τραγούδια τέτοιου περιεχομένου, να του τα δώσει να τα τραγουδήσει. «Του είπα, αν ενδιαφέρεσαι να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο έργο κοινωνικοπολιτικό, […] κι έτσι πήρα την πρωτοβουλία και κάναμε αυτό το μουσικό έργο», μας λέει. Ένα ενδιαφέρον, μια έμπνευση και ιδέες του πηγάζουν από τα διδάγματα των καλλιτεχνών της πρώτης γενιάς προσφύγων όπως μας εκμυστηρεύεται ο Γιώτης Γαβριηλίδης: «Αυτά τώρα που κάνω και που μου έρχονται οι εμπνεύσεις, είναι όλα αυτά που διδάχτηκα από αυτούς».

Η νέα δισκογραφική δουλειά του Γιώτη Γαβριηλίδη πλαισιώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό . Ιδέα δική του και πρωτοποριακή, μας εξηγεί. Τραγούδια που μιλούν για τη Γενοκτονία, έχουν εικόνες από τη Γενοκτονία, μας λέει. Τραγούδια για την κρίση, «βλέπεις ανθρώπους να ψάχνουν να φάνε από κάδους», αναφέρει. Θέλει το έργο που θα παρουσιάσει να είναι δυνατό και να μείνει και στις επόμενες γενιές. Ένα έργο που αν και ήταν προγραμματισμένο να βγει στην αγορά τον Μάιο του 2016, κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.

«Γενοκτονία-Μνήμες-Ξεριζωμός»

«Γενοκτονία! Oι μνήμες είναι που μας πάνε πίσω, στην πατρίδα, στον Πόντο. Και ο ξεριζωμός εννοεί το τότε και το τώρα», μας αναλύει τον τίτλο ο Γιώτης Γαβριηλίδης. Τραγούδια που αγγίζουν μέχρι και… τις δηλώσεις Φίλη: «Μη λες για εθνοκάθαρση, τρανόν έν’ αμαρτία / ο Πόντον έτον κόλαση ας ση Γενοκτονίαν», λέει ένα τραγούδι. «Είχα χρέος, και αφού βρέθηκαν τα τραγούδια μπροστά μου, να κάνω αυτό το πράγμα», λέει ο καλλιτέχνης. «Δεν με ενδιαφέρει το κόστος, ούτε να κερδίσω κάτι».

Τραγούδια για τον έρωτα, τη φύση, τη φιλία γράφονται κάθε μέρα, αναφέρει, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου έργου: «Τέτοια τραγούδια και τέτοιο μουσικό έργο δεν έχει γίνει ολοκληρωμένο με εικόνες». Οι στίχοι των τραγουδιών παρατίθενται δε και με μετάφραση, για να μπουν σε κάθε σπίτι.

Τους στίχους και τη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Θεοδωρίδης (Κύλκος), λύρα παίζει ο Παναγιώτης Ηλιάδης, κλαρίνο ο Γιάννης Αντωνιάδης, νταούλι ο Γιώργος Πετρίδης, ενώ τα κείμενα απαγγέλει με το μοναδικό του ύφος ο Γιώργος Συμεωνίδης.

Ο Γιώτης Γαβριηλίδης γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1960 στο Κολχικό Λαγκαδά και δραστηριοποιείται στο χώρο του ποντιακού τραγουδιού περίπου 40 χρόνια. Αυτή την εποχή βρίσκεται ήδη στη δημιουργία νέου μουσικού έργου, με επίκεντρο σκοπούς και τραγούδια του Ακ Νταγ ματέν και του Απές.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για να μη γίνουμε οι τελευταίοι που «ελάλ ‘ναν και ετραγώδναν το ρωμαίικον το χρυσόν την καλατσήν»

18/02/2026 - 11:42μμ
Η «πύλη» εισόδου στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» (πηγή: kzpavlosmelas.hist.auth.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Στρατόπεδο «Παύλου Μελά»: Ένας χώρος κράτησης στο κέντρο της κατοχικής Μακεδονίας – Οι 51 Πόντιοι του Κιλκίς

18/02/2026 - 8:54μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα χάταλα της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων έκλεψαν την παράσταση στην κοπή της πίτας

18/02/2026 - 11:26πμ
Τα χάνια στο Χαμψίκιοϊ, σε φωτογραφία που τράβηξαν οι Ρώσοι στρατιώτες το 1916 (πηγή: «Η Έξοδος», τόμ. Θ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ι. Παναγιωτίδη και Π. Κοκκινασίδη: Δίνανε εισιτήρια για τη Ρουμανία, δεν έπρεπε να φαίνεται στο εισιτήριο πως πάνε για την Ελλάδα

17/02/2026 - 9:26μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (φωτ. αρχείου: facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Ψήφισμα κατά της μη χορήγησης ασύλου στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

17/02/2026 - 6:40μμ
Σάτιρα, στιλ και… σακούλες haute couture στο καρναβάλι του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όταν ο Γιωρίκας ρώτησε την Τεχνητή Νοημοσύνη τι θα φορεθεί – Η πασαρέλα που έκλεψε το καρναβάλι!

17/02/2026 - 5:16μμ
Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2003. Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ συμμετείχε στην πρώτη πανελλαδική εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Η ιστορικός που τίμησε τους Πόντιους στην πρώτη πανελλαδική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία

17/02/2026 - 2:37μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ματσούκας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Απονομή της υποτροφίας «Χριστόφορος Ε. Χριστοφορίδης-Σάρπογλης»

17/02/2026 - 12:38μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Σιντίκης «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Σιντικής «Οι Κομνηνοί»: Ετήσιος χορός με άρωμα παράδοσης

17/02/2026 - 11:50πμ
(Φωτ.: Facebook/Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ενότητα και ισχυρές παρουσίες η κοπή βασιλόπιτας της ΠΟΠΣ

16/02/2026 - 10:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια δεξίωσης στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo/POOL)

Πρεμιέρα σήμερα για το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ – Ανησυχεί για εθνοκάθαρση Παλαιστινίων στη Γάζα ο ΟΗΕ

15 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την αναβίωση του χορευτικού εθίμου στην Κρανιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Απόκριες με σεργιάνια στην Κρανιά Καρδίτσας

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)

Κώστας Νεγρεπόντης: Η εμβληματική μορφή που συνέδεε την ΑΕΚ με το παρελθόν της στην Πόλη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: thegreekherald.com)

Έλληνας ομογενής στην Αυστραλία έγραψε βιβλίο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων

2 ώρες πριν
«Κομσομόλικα τραγωδίας» γράφει στη μία πλευρά του «χαμένου» σοβιετικού  δίσκου (φωτ.: Αρχείο Βιτάλιου Καϊσίδη)

Το χαμένο ποντιακό δισκάκι της ΕΣΣΔ: Πώς μια 30χρονη έρευνα ρίχνει φως σε μια άγνωστη ιστορία

2 ώρες πριν
Ο πάτερ Αντώνιος ενώ αποχωρεί από το δικαστήριο (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κιβωτός του Κόσμου: Ένοχος ο πατέρας Αντώνιος κι άλλοι τέσσερις για βάναυσες τιμωρίες σε φιλοξενούμενα παιδιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign