pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Γενοκτονία-Μνήμες-Ξεριζωμός» – Το νέο μουσικό έργο του Γιώτη Γαβριηλίδη

16/02/2017 - 10:01πμ
«Γενοκτονία-Μνήμες-Ξεριζωμός» – Το νέο μουσικό έργο του Γιώτη Γαβριηλίδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα μουσικό έργο που ενώνει το χθες με το σήμερα· το παρελθόν με το παρόν. Όλα τα τραγούδια επίκαιρα, και με πονεμένο περιεχόμενο: Πόντος, πατρίδα, προσφυγιά, ξεριζωμός, κρίση, ξενιτιά, Ελλάδα. Μετρά λιγότερο από ένα χρόνο κυκλοφορίας, και ήδη τα τραγούδια γίνονται αγαπητά στον κόσμο αφού αγγίζουν την καθημερινότητά του και του ξυπνούν μνήμες.

Ο τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης μιλά στο pontos-news.gr και παρουσιάζει τη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Γενοκτονία-Μνήμες-Ξεριζωμός», που την αφήνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ένα μουσικό έργο, μας λέει ο καταξιωμένος καλλιτέχνης από το Κολχικό Λαγκαδά, που μιλά για τον Πόντο, τον πόνο και την προσφυγιά, την ξενιτιά αλλά και τα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η ιστορία για τη δημιουργία του CD (που περιλαμβάνει και DVD) ξεκινά όταν τον πλησίασε απρόοπτα ο στιχουργός Γιώργος Θεοδωρίδης (Κύλκος) από τα Σεβαστειανά Σκύδρας, και του παρουσίασε τα τραγούδια σε ένα πρόχειρο cd. «Θέλω να ακούσεις κάτι», του είπε. Τραγούδια ανακατεμένα, μας εξιστορεί ο Γιώτης Γαβριηλίδης· άλλα για τον έρωτα και την αγάπη, άλλα για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, άλλα με άλλη θεματολογία. Τα είχε προτείνει πρώτα σε διάφορους καλλιτέχνες «αλλά δεν του έδωσαν σημασία», μας λέει. Ο ίδιος έδειξε το ενδιαφέρον του προτρέποντάς τον αν έχει και άλλα τραγούδια τέτοιου περιεχομένου, να του τα δώσει να τα τραγουδήσει. «Του είπα, αν ενδιαφέρεσαι να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο έργο κοινωνικοπολιτικό, […] κι έτσι πήρα την πρωτοβουλία και κάναμε αυτό το μουσικό έργο», μας λέει. Ένα ενδιαφέρον, μια έμπνευση και ιδέες του πηγάζουν από τα διδάγματα των καλλιτεχνών της πρώτης γενιάς προσφύγων όπως μας εκμυστηρεύεται ο Γιώτης Γαβριηλίδης: «Αυτά τώρα που κάνω και που μου έρχονται οι εμπνεύσεις, είναι όλα αυτά που διδάχτηκα από αυτούς».

Η νέα δισκογραφική δουλειά του Γιώτη Γαβριηλίδη πλαισιώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό . Ιδέα δική του και πρωτοποριακή, μας εξηγεί. Τραγούδια που μιλούν για τη Γενοκτονία, έχουν εικόνες από τη Γενοκτονία, μας λέει. Τραγούδια για την κρίση, «βλέπεις ανθρώπους να ψάχνουν να φάνε από κάδους», αναφέρει. Θέλει το έργο που θα παρουσιάσει να είναι δυνατό και να μείνει και στις επόμενες γενιές. Ένα έργο που αν και ήταν προγραμματισμένο να βγει στην αγορά τον Μάιο του 2016, κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.

«Γενοκτονία-Μνήμες-Ξεριζωμός»

«Γενοκτονία! Oι μνήμες είναι που μας πάνε πίσω, στην πατρίδα, στον Πόντο. Και ο ξεριζωμός εννοεί το τότε και το τώρα», μας αναλύει τον τίτλο ο Γιώτης Γαβριηλίδης. Τραγούδια που αγγίζουν μέχρι και… τις δηλώσεις Φίλη: «Μη λες για εθνοκάθαρση, τρανόν έν’ αμαρτία / ο Πόντον έτον κόλαση ας ση Γενοκτονίαν», λέει ένα τραγούδι. «Είχα χρέος, και αφού βρέθηκαν τα τραγούδια μπροστά μου, να κάνω αυτό το πράγμα», λέει ο καλλιτέχνης. «Δεν με ενδιαφέρει το κόστος, ούτε να κερδίσω κάτι».

Τραγούδια για τον έρωτα, τη φύση, τη φιλία γράφονται κάθε μέρα, αναφέρει, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου έργου: «Τέτοια τραγούδια και τέτοιο μουσικό έργο δεν έχει γίνει ολοκληρωμένο με εικόνες». Οι στίχοι των τραγουδιών παρατίθενται δε και με μετάφραση, για να μπουν σε κάθε σπίτι.

Τους στίχους και τη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Θεοδωρίδης (Κύλκος), λύρα παίζει ο Παναγιώτης Ηλιάδης, κλαρίνο ο Γιάννης Αντωνιάδης, νταούλι ο Γιώργος Πετρίδης, ενώ τα κείμενα απαγγέλει με το μοναδικό του ύφος ο Γιώργος Συμεωνίδης.

Ο Γιώτης Γαβριηλίδης γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1960 στο Κολχικό Λαγκαδά και δραστηριοποιείται στο χώρο του ποντιακού τραγουδιού περίπου 40 χρόνια. Αυτή την εποχή βρίσκεται ήδη στη δημιουργία νέου μουσικού έργου, με επίκεντρο σκοπούς και τραγούδια του Ακ Νταγ ματέν και του Απές.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων υποδέχεται την άνοιξη με χορό και τραγούδι

17/03/2026 - 11:58πμ
Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

17/03/2026 - 10:31πμ
Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

16/03/2026 - 10:27μμ
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Παναγία Σουμελά» Θέρμης

16/03/2026 - 9:02μμ
Άγνωστος φωτογράφος έχει απαθανατίσει, το 1916,  τη Ρωσική Μεραρχία Τεθωρακισμένων Οχημάτων καθ' οδόν προς την Τουρκία πιθανώς στον δρόμο μεταξύ Βλαδικαυκάζ και Ερζερούμ (πηγή: iwm.org.uk/collections/item/object/205350294)
ΠΟΝΤΟΣ

16 Μαρτίου 1916: Η μέρα που οι Έλληνες των Σουρμένων πίστεψαν ότι θα τους έσωζαν τα ρωσικά στρατεύματα

16/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής

16/03/2026 - 4:19μμ
(Φωτ.: facebook/Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση και εκλογές στον «Ξενιτέα» Σταυρού

16/03/2026 - 11:06πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: «Κρήτη και Πόντος, Θράκη και Μακεδονία» – Οι λύρες στα καλύτερά τους, στα γλέντια που θα συνοδεύσουν τα σεμινάρια του Μαΐου

16/03/2026 - 10:06πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς υποδέχθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

16/03/2026 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

15/03/2026 - 8:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων υποδέχεται την άνοιξη με χορό και τραγούδι

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ταεκβοντό: Ελληνικός θρίαμβος στο όπεν της Ολλανδίας

46 λεπτά πριν
Η Δώρα Χρυσικού συγκινημένη, με την Νόπη Γαϊτανίδου, technical assistant της παράστασης (φωτ.: The Greek Herald/Βασίλης Βασιλάς)

H Δώρα Χρυσικού συγκλόνισε την ομογένεια στο Σίδνεϊ με την ερμηνεία της στον μονόλογο «18/9» αλλά έκλαψε και εκείνη

1 ώρα πριν
Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

2 ώρες πριν
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

2 ώρες πριν
Από επίθεση εναντίων των ΗΑΕ (φωτ.: EPA)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν πλήττει ξανά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – «Σοκαρισμένος» ο Τραμπ από την αντίδραση της Τεχεράνης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign