pontosnews.gr
Κυριακή, 17/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πρωταγωνιστές στην εξουδετέρωση της βόμβας στο Κορδελιό

13/02/2017 - 4:16μμ
Πρωταγωνιστές στην εξουδετέρωση της βόμβας στο Κορδελιό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχουν εξουτερώσει χιλιάδες πυρομαχικά, αλλά μόνο μία βόμβα έριξε περισσότερο φως στην επικίνδυνη καθημερινότητά τους, και έκανε τον κόσμο να αγωνιά να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον «εκρηκτικό» τρόπο δουλειάς τους.

Για τον Θωμά Δαούτη, διοικητή του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς (ΤΕΝΞ), και τον υπολοχαγό Ευστάθιο Λαγό, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ολιγομελούς ομάδας που κατέβηκε στον λάκκο όπου βρέθηκε η βόμβα στο Κορδελιό, το μόνο αξιοσημείωτο της επιχείρησης ήταν ότι έλαβε χώρα μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

«Γενικά έχουμε εκπαιδευτεί σαν μονάδα για να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά, οπότε δεν ήταν κάτι που μπορούσε να μας τρομάξει. Το μόνο διαφορετικό, που μας προκάλεσε κάποια προβλήματα, ήταν ότι βρισκόταν μέσα σε κατοικημένη περιοχή, επομένως χρειαζόταν άριστος συντονισμός με όλους τους φορείς ώστε να γίνει η επιχείρηση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευστάθιος Λαγός. Προσθέτει, μάλιστα, ότι «η εξαιρετικά καλή κατάσταση της βόμβας ενείχε κινδύνους για τους πυροτεχνουργούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση απενεργοποίησής της».


(Φωτ.: pontos-news.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Η βόμβα στο Κορδελιό δεν ήταν σχεδόν καθόλου διαβρωμένη, κάτι που, σύμφωνα με τον υπολοχαγό του ΤΕΝΞ, σήμαινε ότι η επιχείρηση έγινε σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, και στο εσωτερικό του θα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση «και θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή».

Ευστάθιος Λαγός: Όσο η βόμβα ήταν θαμμένη και δεν την πείραζε κανείς ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εκραγεί, αλλά τη στιγμή που αποκαλύφθηκε έπρεπε να απομακρυνθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα επηρέαζε τον εκρηκτικό μηχανισμό ένας υποτιθέμενος σεισμός, ο Ευστάθιος Λαγός είναι κατηγορηματικός: «Θεωρώ ότι λόγω του εδάφους στο συγκεκριμένο σημείο θα ήταν πολύ δύσκολο να την επηρεάσει ένας σεισμός, γιατί το χώμα ήταν βαλτώδες που σημαίνει ότι ήταν αρκετά καλά προστατευμένη».

Όσο για το αν υπάρχουν άλλες βόμβες στο Κορδελιό, όπου το ΤΕΝΞ επιχείρησε για πρώτη φορά, ο διοικητής δηλώνει ότι δεν το γνωρίζει, αλλά σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η περιοχή βομβαρδίστηκε το 1944 από τις συμμαχικές δυνάμεις.


(Φωτ.: pontos-news.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Παρόμοιες βόμβες έχουμε αντιμετωπίσει στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, όπου έχουμε εξουδετερώσει και καταστρέψει 14 βόμβες. Η διαφορά, βέβαια, είναι ότι δεν είναι στον αστικό ιστό, ωστόσο, ελήφθησαν αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας», σημειώνει.

Eιδική μονάδα του ΤΕΝΞ, υπό το Γ’ Σώμα Στρατού, επιχειρεί καθημερινά σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Στη Θεσσαλονίκη βρισκόμαστε και στο στρατόπεδο Γκόνου, στο πλαίσιο των εργασιών του ΤΑΡ όπου από τα 200 συνολικά στρέμματα μας έχουν μείνει για “εκκαθάριση” 12-13 στρέμματα, έχοντας ήδη εξουδετερώσει 23.000 πάσης φύσεως πυρομαχικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θωμάς Δαούτης. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει, «στον ελλαδικό χώρο διεξήχθησαν ευρύτερες μάχες, και η ελληνική γη είναι πλούσια σε πάσης φύσεως εκρηκτικούς μηχανισμούς».

«Υπάρχουν πολλές περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως “ύποπτοι χώροι”, και με πρωτοβουλία του Γενικού Επιτελείου Στρατού διενεργούμε έρευνες κάθε χρόνο. Τέτοιες είναι στα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Καστοριά και τη Φλώρινα όπου σε έκταση 1,7 εκατ. τετραγωνικών μέτρων έχουν βρεθεί και εξουδετερωθεί 400.000 πάσης φύσεως εκρηκτικοί μηχανισμοί», καταλήγει ο διοικητής του ΤΕΝΞ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το σπίτι-τρώγλη της οικογένειας στους Αγίους Αναργύρους (πηγή: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιοι Ανάργυροι: «Τα βλέπαμε γυμνά ακόμη και το χειμώνα» – Τι λένε γείτονες για τα τρία παιδιά και η παρέμβαση της ΕΛΑΣ

17/05/2026 - 11:17πμ
Στιγμιότυπο από το Κέντρο Επιχειρήσεων όπου φτάνει η εικόνα από τα drone που χρησιμοποιούνται κατά την αντιπυρική περίοδο (πηγή: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας)
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπυρική περίοδος 2026: Πάνω από 100 drones στη μάχη με τις φωτιές – Επιτήρηση όλο το 24ωρο και «έξυπνος συναγερμός»

17/05/2026 - 10:06πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/umair-khalid-8403027/)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στα βορειοανατολικά, αίθριος στην υπόλοιπη χώρα με ενισχυμένους ανέμους

17/05/2026 - 8:11πμ
(Φωτ.: Θεόδωρος Μανωλόπουλος/ Προεδρία της Δημοκρατίας)
ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Τιμή στην «Κυρά των Μαρασιών» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

16/05/2026 - 9:43μμ
Πλαστά φάρμακα και σκευάσματα που κατασχέθηκαν (πηγή: YouTube / Eurojust)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστά φάρμακα και συμπληρώματα – Έρευνες και στην Ελλάδα

16/05/2026 - 6:57μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο: Τροποποιείται το δρομολόγιο της Γραμμής 56 λόγω εκδηλώσεων για τη 19η Μαΐου

16/05/2026 - 2:40μμ
(Φωτ. αρχείου:  EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Συνελήφθη ζευγάρι για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο

16/05/2026 - 2:11μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές αλλαγές στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω αγώνα δρόμου και φιέστας της ΑΕΚ

16/05/2026 - 12:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση και τραυματισμοί σε ποντιακό γλέντι στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης

16/05/2026 - 10:00πμ
Οι εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με ψηφιακά «όπλα» και τεχνητή νοημοσύνη κυνηγά η ΑΑΔΕ ληξιπρόθεσμα χρέη δισεκατομμυρίων

16/05/2026 - 8:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αεροφωτογραφία της αρχαίας ελληνικής Εφέσου, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας, στην περιοχή της Σμύρνης, 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: AA)

Στην αρχαία ελληνική Έφεσο αναστηλώνονται μνημεία αιώνων – Το «νοσοκομείο λίθων» ξαναχτίζει την ιστορία της Ιωνίας

32 λεπτά πριν
Ο Γιάσερ Αμπάς, γιος του Μαχμούντ Αμπάς, εξέλεγη στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:NY_reunión_Pte_Palestina_y_autoridad_Nal_Palestina-_Juan_D_Cano_09)

Γιάσερ Αμπάς: Στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ ο γιος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής

60 λεπτά πριν
Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στην εκδήλωση «Πατρίδα στην καρδιά». Κως, Σάββατο 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: realvoice995.gr)

Κως: «Πατρίδα στην καρδιά» – Μια βραδιά μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

1 ώρα πριν
Το μνημείο στο Παραλίμνι, πριν από τα αποκαλυπτήρια (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Η Κύπρος αποκτά κεντρικό εθνικό μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Στο Παραλίμνι τα αποκαλυπτήρια παρουσία Χριστοδουλίδη

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερη εκδήλωση της ΕΠΟΝΑ στο ενημερωτικό περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)

Η «Καμπάνα του Πόντου» ηχεί ξανά στην Αθήνα – Το εμβληματικό έργο του Φίλωνα Κτενίδη στο επίκεντρο

2 ώρες πριν
Το ενημερωτικό περίπτερο στην παραλία Χαλκίδας, από τους «Κομνηνούς». Σάββατο 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

Χαλκίδα: Μεγάλη ανταπόκριση στο ενημερωτικό περίπτερο των «Κομνηνών» – Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign