pontosnews.gr
Σάββατο, 25/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεμάτες Κούρδους και μόνο επτά μέλη του ISIS οι τουρκικές φυλακές

2/02/2017 - 11:33πμ
Γεμάτες Κούρδους και μόνο επτά μέλη του ISIS οι τουρκικές φυλακές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Ουζάι Μπουλούτ (εξειδικευμένη στο Κουρδικό και στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας) στιγματίζει την τακτική της τουρκικής Δικαιοσύνης, στην οποίαν επικρατούν πραγματικά «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Από τη μία έχει οδηγήσει –αναπολόγητους και χωρίς την παροχή θεμελιωδών υπερασπιστικών δικαιωμάτων– στις φυλακές δημοσιογράφους που είναι κριτικοί απέναντι στο τουρκικό κράτος, καθώς επίσης και μέλη της νομοθετικής εξουσίας επειδή είναι Κούρδοι. Από την άλλη, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που είναι έγκλειστα στις τουρκικές φυλακές είναι μόλις 7, όταν έχουν γίνει μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία από το ΙΚ και οι μαχητές του πηγαινοέρχονται ανεμπόδιστα, αν όχι με την ανοχή του τουρκικού κράτους.

Οι δε στατιστικές επισημάνσεις της Μπουλούτ αποτελούν άλλη μια τρανή απόδειξη της έλλειψης ανεξαρτησίας της τουρκικής Δικαιοσύνης και της κατευθυνόμενης από το κράτος απονομής της.

Τα παραπάνω ως γεγονότα επιβεβαιώνουν τη νομική ορθότητα της απόφασης του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία, ήτοι σε μια χώρα που αυτήν την περίοδο δεν υφίσταται ούτε μέριμνα για δίκαιη δίκη, ούτε αναγνώριση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άρθρο της Ουζάι Μπουλούτ (Uzay Bulut), Gatestone Ιnstitute.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μόνον επτά μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα και έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία στον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τα στατιστικά δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν όταν ο Μπεκίρ Μποζντάγ, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, ρωτήθηκε στο τουρκικό Κοινοβούλιο για τον αριθμό των καταδίκων του ΙΚ στις τουρκικές φυλακές.

Ένα από τα πολλά μέλη του ΙΚ στην Τουρκία που έχει αποφυλακιστεί από τα τουρκικά δικαστήρια είναι ο Αμπντουλσαμέτ Σ. (Abdulsamet C.), ο οποίος συνελήφθη στις 2 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Αμπντουλσαμέτ Σ. ομολόγησε ότι είχε ταξιδέψει στη Συρία για να συμμετέχει στο ΙΚ το 2014. Πρόσθεσε ότι ένας Αζέρος με το κωδικό όνομα «Αμάρ», ο οποίος διέδιδε την προπαγάνδα του ΙΚ σε ένα τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, τον εφοδίαζε με πληροφορίες επικοινωνίας που του επέτρεπαν να πάει στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, μέσω της οποίας εισήλθε στην Συρία όπου συμμετείχε στο ΙΚ.


(Φωτ.: cbsnews.com)

Ο Αμπντουλσαμέτ Σ. είπε ότι πήγε στην συριακή πόλη Τζαραμπλούς με μια ομάδα ανθρώπων, δέχθηκε θρησκευτική εκπαίδευση στην πόλη Μάνμπιτς για έναν μήνα, και μετά ταξίδεψε στο Ιράκ καις την Συρία πριν επιστρέψει στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015.

Θέλοντας να επωφεληθεί από το «Νόμο της έμπρακτης μετάνοιας», αποφυλακίσθηκε από ένα τουρκικό δικαστήριο με αναστολή, παρά ταύτα συνέχισε να είναι σε επαφή με το ΙΚ.

Ακόμη και μετά την επιστροφή του στη συνοικία Ουμρανίγιε στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικεί η οικογένειά του. Κατηγορητήριο που εκδόθηκε σε βάρος του από το Γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης περιέχει αποδείξεις που δείχνουν τις επαφές του με το ΙΚ, όπως πανό, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό και τραγούδια. Κατά τη διάρκεια μια εφόδου στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε ένα βιβλίο με τίτλο 44 τρόποι υποστήριξης του ιερού αγώνα, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Τουρκία.

Παρ’ όλες τις απτές αποδείξεις, ο Αμπντουλσαμέτ Σ. αποφυλακίστηκε από το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη με αναστολή, υπό τον όρο ότι έχει μόνιμη κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα Hürriyet επικοινώνησε με τον δικηγόρο του μέλους του ΙΚ, ο οποίος είπε ότι εξεπλάγη από την αποφυλάκιση του πελάτη του.


Οι συμπρόεδροι του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιούκσεντάγ (φωτ.: HDP)

Εν τω μεταξύ, τουρκικά δικαστήρια έχουν συλλάβει αρκετούς βουλευτές και πολιτικούς του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), καθώς επίσης και Κούρδων δημάρχων από το Δημοκρατικό Κόμμα Περιφερειών (DBP). Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών του HDP που είναι υπό κράτηση είναι 12. Επίτροποι διορίστηκαν από την κυβέρνηση για να αντικαταστήσουν τους συλληφθέντες δημάρχους στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημόσια δήλωση του HDP, 1.478 Κούρδοι πολιτικοί –συμπεριλαμβανομένων 78 δημοκρατικά εκλεγμένων δημάρχων– έχουν συλληφθεί από τον Ιούλιο του 2016.

Οι συμπρόεδροι του HDP, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιούκσενταγ, είναι επίσης στην φυλακή. Οι εισαγγελείς ζητούν μέχρι 142 χρόνια φυλάκισης για τον Ντεμιρτάς και μέχρι 83 χρόνια για την Γιούκσενταγ. Μία εκ των κατηγοριών που απευθύνονται στον Ντεμιρτάς είναι «συντονισμός τρομοκρατικής οργάνωσης».

Δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση δέχονται επίσης ποικίλες πιέσεις στην Τουρκία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από την Τουρκική Πλατφόρμα για την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία (P24), 151 άτομα είναι στην φυλακή επειδή είναι δημοσιογράφοι ή επειδή είναι υπάλληλοι σε μέσα ενημέρωσης. Δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί, πρακτορεία ειδήσεων, περιοδικά και ραδιοσταθμοί έχουν κλείσει από την τουρκική κυβέρνηση. Ειδικά τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης δέχονται επίθεση – πολλοί από τους συλληφθέντες δημοσιογράφους εργάζονται για φιλοκουρδικά μέσα.

Εν τω μεταξύ, ένα μέλος ΙΚ που εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικό βίντεο να απειλεί την Τουρκία, είχε προηγουμένως κρατηθεί δις στην Τουρκία και είχε αποφυλακισθεί. Σύμφωνα με την Hürriyet, ο προσφάτως αναγνωρισθείς μαχητής Χασάν Αϊντίν είχε κρατηθεί το 2012 σε μια επιχείρηση που στόχευε την αλ Κάιντα στην νότια επαρχία των Αδάνων, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Κρατήθηκε ξανά το 2015, ενώ επιχείρησε να περάσει στην Συρία. Στρατιωτικός εξοπλισμός και ένα drone βρέθηκαν σε ένα μίνι λεωφορείο που χρησιμοποιούσε ο Αϊντίν, και κλητεύθηκε στο δικαστήριο. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο της δικαστικής επιτήρησης.

Σύμφωνα με τον Κούρδο πολιτικό Αϊχάν Μπιλγκέν (Ayhan Bilgen), οι κινήσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών από την Συρία στην Τουρκία κλιμακώνονται προσφάτως. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στα κεντρικά γραφεία του HDP στην Άγκυρα στις 22 Ιανουαρίου, ο Μπιλγκέν, βουλευτής του HDP και εκπρόσωπος Τύπου, είπε ότι μέλη του ΙΚ, του Μετώπου αλ-Νούσρα, της Αχράρ αλ-Σαμ, και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που έχουν ρίζες στην αλ Κάιντα, μετακινούνται κατά πλήθη από τη Συρία στην Τουρκία.

«Αυτό είναι ξεκάθαρο». Μια αγορά έχει στηθεί στην Άγκυρα. Υπάρχουν τακτικά ταξίδια μεταξύ της Ράκκα [ένα προπύργιο του ISIS στην Συρία] και της ASTI [κεντρικός σταθμός λεωφορείων της Άγκυρας] για $1,250 ανά επιβάτη. Όλοι γνωρίζουν ότι η ροή [των μαχητών] είναι έντονη. Τι κάνουν οι μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών στην Τουρκία γι’ αυτό; Ποιος πήρε αυτούς τους ανθρώπους εκεί και θα επιστρέψουν πίσω; Και τί αναμένεται από την επιστροφή τέτοιων οργανώσεων όπως ο ISIS και η αλ Νούσρα;» Ακολούθως, μετά από αυτά τα σχόλια, ο Μπιλγκέν συνελήφθη με κατηγορίες για «τρομοκρατία», στις 21 Ιανουαρίου.

Στην Τουρκία, φαίνεται, ότι τα μέλη του ISIS είναι πιο ελεύθερα από τους δημοσιογράφους και τους ειρηνικούς, δημοκρατικά εκλεγμένους Κούρδους πολιτικούς.

*Η Uzay Bulut, μια δημοσιογράφος γεννημένη και αναθρεμμένη ως μουσουλμάνα στην Τουρκία, επί του παρόντος έχει βάση στην Ουάσινγκτον.

Μετάφραση, σχόλιο: Παναγιώτης Μπαλακτάρης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη Αιγύπτιος με χειροβομβίδα – Είχε στόχο το σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου

25/07/2026 - 4:26μμ
Απόκοσμη εικόνα από τη φωτιά στη Γαλλία (φωτ.: EPA / SDIS33 / Damien Rembert)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Ισπανία: Εκτός ελέγχου μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές

25/07/2026 - 2:38μμ
(Φωτ.: EPA / Farooq Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας – Νίκη για το «Κόμμα της κατσαρίδας»

25/07/2026 - 1:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Επεισοδιακή σύλληψη για απάτη – Εμβόλισε περιπολικό και τραυμάτισε αστυνομικούς ο συνεργός

25/07/2026 - 12:19μμ
Η είσοδος του αρμενικού νεκροταφείου Σουρπ Γκαραμπέτ στην Πόλη (πηγή: bianet.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Βανδαλισμός στο αρμενικό κοιμητήριο Σουρπ Γκαραμπέτ στην Κωνσταντινούπολη

25/07/2026 - 11:54πμ
Εγκλωβισμένοι οδηγοί στη Λ. ΝΑΤΟ στο ύψος των Άνω Λιοσίων, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα: 940 κλήσεις, στέγη «πέταξε» 100 μέτρα, καλλιέργειες καταστράφηκαν

25/07/2026 - 11:05πμ
Πλάνο από το ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου που έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria (πηγή: 
YouTube/Forbes Breaking News)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ προανήγγειλε επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ – Αιχμές κατά Σούμερ και ΜΜΕ

25/07/2026 - 9:21πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ηλίας Σπυριούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2026: Άνοδος σε πολυτεχνεία, «άλμα» στις στρατιωτικές σχολές και 9.747 κενές θέσεις στα ΑΕΙ

25/07/2026 - 8:56πμ
Στιγμιότυπο από το λιμάνι του Πειραιά. Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων από τα λιμάνια της Αττικής: Στους 113.000 οι ταξιδιώτες το τριήμερο

25/07/2026 - 8:32πμ
Εικόνα από την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε χθες διάφορες περιοχές στην Αττική (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Οι περιοχές που επηρεάζονται

25/07/2026 - 8:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Σε εξέλιξη το 2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο, με θέμα «Genocides, Mass Atrocities and Human Rights»

23 λεπτά πριν
Ο Μιχάλης Κακογιάννης στο Ηρώδειο μετά το τέλος του «Κοριολανού», που σκηνοθέτησε για το Ελληνικό Φεστιβάλ 2006 (φωτ.: EUROKINISSI)

Το μεγαλείο της ζωής και του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη

51 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη Αιγύπτιος με χειροβομβίδα – Είχε στόχο το σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου

1 ώρα πριν
Ο ορίζοντας του Χάρισμπεργκ, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπως φαίνεται από τον ποταμό Σασκουεχάνα, με τον χαρακτηριστικό θόλο του Καπιτωλίου να δεσπόζει στο κέντρο της εικόνας (πηγή: Wikipedia)

Πενσιλβάνια: Από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη θεσμοθέτηση της 19ης Μαΐου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

World Cup πόλο: Στον τελικό η Εθνική ομάδα – Αύριο για το χρυσό κόντρα στην Ουγγαρία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης: Συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign