Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα κάθε χειμώνα, για τη δυτική Αττική, είναι ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου». Μέλη και φίλοι του Συλλόγου δίνουν δυναμικό παρών, στηρίζοντάς τον έμπρακτα. Έτσι και φέτος –και συγκεκριμένα το προηγούμενο Σάββατο–, παρευρέθηκαν όλοι στο κτήμα «Δέκα» στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να φάνε, να πιούνε, να γλεντήσουν, αλλά και να κερδίσουν πλούσια δώρα από τη λαχειοφόρο αγορά.
Ο Σύλλογος επιτελεί κοινωνικό έργο από τη στιγμή της ίδρυσής του. Δεν παρέλειψε να δείξει και φέτος το αλληλέγγυο πρόσωπό του στην ετήσια χοροεσπερίδα του.
Αυτήν τη φορά, μέρος από τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθεί ως οικονομική ενίσχυση στην οικογένεια του Νίκου Νικολαΐδη, ο οποίος εδώ και περίπου δύο χρόνια, και μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα, βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.
![]()
Το μικρό χορευτικό τμήμα των «Ακριτών»
Η εκδήλωση του Συλλόγου άνοιξε με τους γραμματείς Μαρίνα Αφουξενίδου και Γιάννη Σεπτούχα, οι οποίοι προσφώνησαν τους επίσημους καλεσμένους. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην πρόεδρο Αθηνά Σωτηριάδου, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις των «Ακριτών», για να δώσει μετά τη σκυτάλη στον δήμαρχο Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου ο οποίος ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους υγεία, ευτυχία και αισιοδοξία. Εξήρε δε το Σύλλογο για τις δράσεις του, λέγοντας πως είναι ευχαριστημένος για τον «μεγαλύτερο σύλλογο» της πόλης, ο οποίος μαζί με τα άλλα πολιτιστικά σωματεία του δήμου, προβάλλουν τον Ασπρόπυργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης ευχήθηκε «καλή χρονιά με υγεία και αισιοδοξία» ενώ τόνισε και την καλή συνεργασία του ΣΠΟΣ με το Δήμο. Τόνισε δε ότι «οι Πόντιοι έχουν επενδύσει στη νεολαία».
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε όλοι μας για τα δίκαια του ποντιακού ελληνισμού». Οι «Ακρίτες» τού πρόσφεραν αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά του στα ποντιακά δρώμενα, κι εκείνος την αφιέρωσε «πρώτα στην αείμνηστο σύζυγό μου Φούλα και στα τρία παιδιά μου, που μου επέτρεψαν να αφιερώνω τόσο πολύ χρόνο στον ποντιακό ελληνισμό», αλλά και στους προέδρους των 450 σωματείων της ΠΟΕ.
Άρωμα Πόντου και παράδοσης έφεραν τα δύο χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, τα οποία παρουσίασαν ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς.
Την αρχή έκανε το μικρό τμήμα με τη συνοδεία των μουσικών Νίκου Σοφιανίδη στο τραγούδι, Γιώργου Τσούλφα και Αλέξανδρου Μιχαηλίδη στη λύρα και Χρήστου Μαυρίδη στο νταούλι, υπό την επίβλεψη της χοροδιδασκάλισσας Ελένης Δανιηλίδου. Τη συνέχεια ανέλαβε το μεγάλο τμήμα με τους επιπλέον μουσικούς Γιώργο Κυριακίδη στη λύρα και Παντελή Νικολαΐδη στο αγγείο. Κάπως έτσι ο σύλλογος παρουσίασε και τη νέα δουλειά των χορευτών υπό τη διδασκαλία του Κώστα Σαβινίδη.
Με το χορό ομάλ’ Κερασούντας και τα δυο τμήματα αποχαιρέτησαν τον κόσμο, αφού πρώτα τον προσκάλεσαν να χορέψει μαζί τους. Λίγο αργότερα οι χορευτές πρόσφεραν μια ανθοδέσμη στην πρόεδρο Αθηνά Σωτηριάδου, για την προσφορά της στο Σύλλογο.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμφανίστηκαν ο Δημήτρης Μαυρίδης (λύρα και τραγούδι), ο Σταύρος Σαββίδης (τραγούδι) ο Γιώργος Κυριακίδης (λύρα), ο Ανέστης Ιωακειμίδης (λύρα και τραγούδι), ο Παντελής Νικολαΐδης (φλογέρα και αγγείο), ο Χρήστος Μαυρίδης και ο Θεοδόσης Ευφραιμίδης (νταούλι) και ο Κώστας Φουλίδης (πλήκτρα).
Νότες του λαϊκού πενταγράμμου έφερε ο Λουκάς Λημναίος με το μπουζούκι του, ο οποίος αναπλήρωσε τον Κυριαζή Παπαλούδη ο οποίος δεν κατάφερε να έρθει λόγω ασθένειας.
Στην εκδήλωση, που τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, πολιτιστικών σωματείων, φίλοι του Συλλόγου από την Κρήτη και πλήθος κόσμου. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο ποντιακής καταγωγής βουλευτής Φλωρίνης της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης.
Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.
















