pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Επιτροπή Μουσικής της ΠΟΕ συναντά σήμερα τους Πόντιους καλλιτέχνες – Ρεπορτάζ

26/01/2017 - 11:04πμ
Ημερίδα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών για την ποντιακή μουσική τον 21ο αιώνα – Καλιοντζίδης, Χατζηκαμάνου και Γκόσιος μιλούν στο pontos-news.gr

(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συνάντηση των Πόντιων καλλιτεχνών της ομάδας του Παλλαλιακού με πρωτοβουλία της Επιτροπής Μουσικής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος θα γίνει σήμερα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες γύρω από την ποντιακή μουσική (στίχο, μουσική, τραγούδια). Συντονιστής της επιτροπής μουσικής της ΠΟΕ είναι ο Αλέξης Παρχαρίδης ο οποίος μετέφερε στο pontos-news.gr –λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση– τα θέματα που θα συζητηθούν και τους σκοπούς της Επιτροπής.

Η πρώτη συνάντηση είναι «γνωριμίας» και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των καλλιτεχνών, αλλά και κάλεσμα άμεσης δραστηριοποίησης για διάφορα θέματα που αφορούν τον καλλιτεχνικό χώρο.

«Αφορά κυρίως μουσικούς, τραγουδιστές κτλ.», μας λέει. «Θέλουμε συμμέτοχους τους καλλιτέχνες, τους στιχουργούς, τους συνθέτες. Να συναισθανθούν και αυτοί την ευθύνη και το βάρος που κουβαλάνε» στα χνάρια της παράδοσης. Σκοπός να βελτιώσουν, να αναβαθμίσουν και να αναδιοργανώσουν τις προσεγγίσεις τους στα καλλιτεχνικά θέματα, αφού ουδέποτε είχαν καθίσει όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν.

Ο Αλέξης Παρχαρίδης, συντονιστής της Επιτροπής Μουσικής της ΠΟΕ (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ως προτεραιότητα και κορωνίδα των σκέψεών του, ο Αλέξης Παρχαρίδης θέτει την καταγραφή των μουχαπετιών, την ψηφιοποίησή τους, την καταχώρισή τους σε σελίδα στο διαδίκτυο ώστε να είναι προσβάσιμα στο κοινό και να ανανεώνεται συνεχώς. «Να ψηφιοποιήσουμε όλο το υλικό που υπάρχει από μουχαπέτια […], εκτός από δισκογραφία, γιατί εκεί εγείρονται και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας», αναφέρει.

Σκοπός είναι οποιοδήποτε μουχαπέτ’ γίνεται, να καταγράφεται και να περνά στη σελίδα. Την κίνηση αυτή την χαρακτηρίζει ως «τεράστιο δώρο» για τις επόμενες γενιές. «Εμείς για να βρούμε μια κασέτα τραβούσαμε ιδρώτα, κόπο και πόνο», μας λέει, και τονίζει το ότι με ένα κουμπί θα έχεις οποιοδήποτε θέλεις. Βέβαια ο ίδιος γνωρίζει πως αυτή η προσπάθεια έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, αλλά και εθελοντική προσπάθεια.

Με συνεργάτες τον Στάθη Χριστοφορίδη (Σάρπογλη), τον Χρήστο Ακριτίδη και τον Γιάννη Τερζίδη, οι οποίοι απαρτίζουν μια υποεπιτροπή της Επιτροπής Μουσικής της ΠΟΕ, όντας γνώστες της ποντιακής διαλέκτου και μουσικής, αναζητά άτομα τα οποία γνωρίζουν και άλλα ιδιώματα του Πόντου πλην της περιοχής της Ματσούκας, με σκοπό την περαιτέρω έρευνα των στίχων. Η επιτροπή αυτή είναι υποβοηθητική, όπως την χαρακτηρίζει, συμβουλευτική, και ήδη δραστηριοποιείται. Σαφώς θα μπορούσε να συμμετέχει κάποιος που γνωρίζει άλλο ιδίωμα του Πόντου, μας λέει.

Τρίτος στόχος του συντονιστή, και μια ακόμα σκέψη που θα μοιραστεί με τους καλλιτέχνες σήμερα, είναι «η απομυθοποίηση κάποιων τραγουδιών όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα».

Αλέξης Παρχαρίδης: Να περάσουν τα τραγούδια μας εκεί που ανήκουν, στην παράδοση.

Πολλά παραδοσιακά τραγούδια, μας λέει, λανθασμένα αποδίδονται σε κάποιους καλλιτέχνες. Σε συνεργασία με την ΑΕΠΙ θα ήθελε «να περάσουν εκεί που ανήκουν, στον παραδοσιακό τομέα». Ακόμα και η δημιουργία νεοποντιακών μουσικών, μας λέει, όταν έχει ένα φιλτράρισμα θα είναι αξιολογότερο από μια αυθαίρετη προσπάθεια.

Η ομάδα του Παλλαλιακού (φωτ.: Μιλτιάδης Ανδρεανίδης)

Τέλος, ο γνωστός καλλιτέχνης και συντονιστής της Επιτροπής Μουσικής αναφέρει ότι απευθύνθηκε στον Παλλαλιακό γιατί εκεί ανήκουν πολλοί καλλιτέχνες. «Θα κάνω μια κρούση και στην Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων», λέει, ευελπιστώντας να βρει ανταπόκριση από το σύνολο των καλλιτεχνών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης τόνισε ότι «η ΠΟΕ λειτουργεί σε πολλούς τομείς κι έχει προτεραιότητα –με τη στήριξη του ΔΣ– να υλοποιεί καταστατικούς της στόχους», ένας από τους οποίους είναι και η διατήρηση της παράδοσης.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/Efiportoraz?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Ακρινή Κοζάνης: Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του καθηγητή Κώστα Τσανακτσίδη

3/10/2026 - 11:58πμ
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό Τριήμερο στην Καλλιθέα: Κόντρα στη βροχή οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της «Αργώς»

2/10/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας: Νέα διοίκηση, 40 χρόνια ιστορίας και νέος κύκλος δράσεων

2/10/2026 - 3:36μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν το τουρκικό «μπλόκο» στους Ποντίους βαφτίζεται «οικονομικό μποϊκοτάζ στην Τουρκία»

2/10/2026 - 3:09μμ
Ο Χριστός ευλογεί στον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά και η Παναγία παρουσιάζει την Ειρήνη Γαβρά στον Χριστό. Από πολυτελές τετραευάγγελο του 1067, μία από τις πρωιμότερες  κτητορικές παραστάσεις στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης, σύμφωνα με την Ελένη Μπαρμπαρίτσα. Το κειμήλιο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Θεόδωρος Γαβράς: Ο ναός και το χαμένο μοναστήρι της Τραπεζούντας

2/10/2026 - 9:55πμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: euxinospontos_korydallos/Instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Ποντιακό Πανοΰρ στον Κορυδαλλό: Η βροχή δεν χάλασε τη γιορτή

1/10/2026 - 7:35μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

1/10/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: Pixabay.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρθεν ο Τρυγομηνάς – Ο Οκτώβριος των Ποντίων

1/10/2026 - 9:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: myaade.gov.gr)

Εφορία: Κλίμακα εκπτώσεων στα πρόστιμα με βάση τον χρόνο αποδοχής της οφειλής

19 λεπτά πριν
Το κτήριο της εφημερίδας New York Times (NYT) στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)

New York Times: Συμφωνία δισεκατομμυρίων για το πετρέλαιο στο τραπέζι των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία

44 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε για το Σισμανόγλειο Ίδρυμα (2021)

Ιωάννα Κουτσουράδη: Την Κυριακή το ύστατο χαίρε στη Ρωμιά φιλόσοφο της Κωνσταντινούπολης

1 ώρα πριν
Θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου – Σε πορτοκαλί συναγερμό το Νότιο Αιγαίο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Ιστορική απόφαση για ένα… Πανοΰρ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει επισήμως το θεσμό των Ελλήνων, που επιμένει μέσα στον πόλεμο

2 ώρες πριν
Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου ομόλογού του Ρούμεν Ράντεφ, η τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου για την παράδοση-παραλαβή κειμηλίων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη  (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Επιστροφή 48 θησαυρών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα – Μήνυμα Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV