«Όπως δεν το έχετε ξαναδεί» –γράφει η αφίσα– θα παρουσιαστεί το δρώμενο των Μωμόγερων στην κοπή της βασιλόπιτας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, κάτι που επιβεβαιώνει στο pontos-news.gr η γενική γραμματέας της Ένωσης, Χριστίνα Χαφουσίδου.
Θα παρουσιάσουν το δρώμενο των Μωμόγερων τα χάταλα του Συλλόγου, ηλικίας από 7 μέχρι 13 ετών.
Εμπνευστής της ιδέας ο χοροδιδάσκαλος της Ένωσης Ποντίων Ηρακλής Παπαγιαννίδης, ο οποίος ανέφερε στο pontos-news.gr πως σκοπός είναι «η συνέχεια του δρώμενου», μυώντας τα μικρά παιδιά σε αυτό. Έτσι, οι μικροί φίλοι αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα του κόσμου και να κλέψουν τις εντυπώσεις – πράγματι θα είναι μια ασυνήθιστη παρουσίαση.
Η γραμματέας του Συλλόγου αναφέρει πως «ιδιαίτερη στιγμή του προγράμματος θα είναι η ομιλία του συγγραφέα Κυριάκου Σαχανίδη, η οποία θα γίνει στην ποντιακή διάλεκτο», καθώς θα μιλά για τη ζωή και το έργο του Αγίου Βασιλείου αλλά και για τα ποντιακά έθιμα γύρω από το Δωδεκαήμερο. «Είναι νοσταλγία για εμάς», αναφέρει, σε σχέση με το γεγονός ότι η ποντιακή διάλεκτος διατηρείται σε πείσμα των καιρών και παρουσιάζεται σε μια ομιλία.
![]()
Το κτήριο της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Τα παιδιά των τμημάτων της λύρας, του νταουλιού και του χορευτικού θα δώσουν το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση, παρουσιάζοντας μια μουσικοχορευτική παράσταση. «Ευκαιρία για όλους να δουν κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό», συμπληρώνει.
Οι κυρίες της Ένωσης θα μεριμνήσουν ώστε οι παρευρισκόμενοι να απολαύσουν παραδοσιακά εδέσματα.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης
















