Δεν είναι απλώς οι εκλεκτοί ή οι πιο ευνοημένοι της τύχης. Αν και ο αριθμός τους είναι μονοψήφιος, συνολικά τα πλούτη τους ισούνται με τον πλούτο του φτωχότερου μισού του πλανήτη. Εννέα άνδρες είναι οι υπερπλούσιοι που δίνουν ένα νέο νόημα στη λέξη «χάσμα», σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam.
Το 2016 μόλις 9 άνθρωποι είχαν τόσο πλούτο όσα τα 3,6 δισ. που απαρτίζουν το φτωχότερο ήμισυ της ανθρωπότητας.
Την ώρα που οι ηγέτες των ισχυρών κρατών αλλά και όσοι κρατούν τον πλούτο στα χέρια τους συγκεντρώνονται στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η Oxfam τονίζει ότι το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Μάλιστα, νέα στοιχεία από την Κίνα και την Ινδία δείχνουν πως οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι σε σχέση με τους προηγούμενους υπολογισμούς.
Ενδεικτικό της ανισότητας είναι ότι το 2010 η περιουσία των 43 πλουσιότερων του κόσμου αντιστοιχούσε στο φτωχότερο 50%. «Το χάσμα είναι αισχρό», σημειώνει η οργάνωση στην έκθεσή της, και ταυτόχρονα τονίζει ότι ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι οι υπερπλούσιοι έγιναν πιο πλούσιοι κατά 11%, κατά μέσο όρο, από το 2009.
Η Oxfam βασίζει τις μετρήσεις της σε στοιχεία από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse και το περιοδικό Forbes.
Η οργάνωση κατονόμασε οκτώ από τους εννέα υπερπλούσιους του κόσμου, με πρώτο και καλύτερο τον Μπιλ Γκέιτς. Ο πλουσιότερος άνδρας, που συμμετέχει συχνά στο Νταβός, έχει δει την περιουσία του να εκτοξεύεται κατά 50% ή 25 δισ. δολάρια (23,5 δισ. ευρώ) από το 2006, που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Microsoft.
Και ενώ ο Μπιλ Γκέιτς προσπαθεί να δωρίσει μεγάλο μέρος των χρημάτων του, η Oxfam πιστεύει ότι αυτού του είδους η «μεγάλη φιλανθρωπία» δεν επιλύει το ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς «δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα όπου οι δισεκατομμυριούχοι συστηματικά πληρώνουν χαμηλότερες κλίμακες φόρου από ό,τι η γραμματέας ή η καθαρίστριά τους».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Την οκτάδα των υπερπλούσιων συμπληρώνουν ο ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Inditex Αμάνθιο Ορτάγκα, ο βετεράνος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών του Μεξικού Κάρλος Σλιμ, ο διευθυντής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Oracle Λάρι Έλισον, και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.