pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η διαδικασία της Γενεύης είναι παράνομη – Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

10/01/2017 - 4:09μμ
Στο Μοντ Πελεράν ξανά το Κυπριακό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Του Σάββα Καλεντερίδη

Το 1955 ξεκίνησε ο αντιαποικιακός, εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, που έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο. Τότε, όσο διαρκούσε ο επικός αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου εναντίον των αποικιοκρατών, οι Τούρκοι της Μεγαλονήσου όχι μόνο δεν συμμετείχαν σ’ αυτόν, αλλά ήταν και συνεργάτες των Άγγλων.

Δεν ήταν με τους αγωνιστές της ελευθερίας, αλλά με τους σκλαβοκράτορες.

Το 1959, το Ηνωμένο Βασίλειο, για να αποτρέψει την ολοκληρωτική απελευθέρωση της Κύπρου, οδήγησε τα πράγματα στην υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, με τις οποίες ιδρύθηκε ένα κυρίαρχο κράτος, με τη Συνθήκη Εγγυήσεως να υπογράφεται από την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο να διατηρηθεί η ανεξαρτησία, και η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εγγυήτριες δυνάμεις εγγυήθηκαν να απαγορεύσουν την προώθηση «είτε της ένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με οποιοδήποτε άλλο κράτος, ή τη διχοτόμηση της νήσου».

Παρότι υφίσταται η σκιά της Συνθήκης Εγγυήσεως, με τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου, γεννήθηκε ένα νέο κυρίαρχο κράτος, για την ίδρυση του οποίου συμφώνησαν η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η κοινότητα των Ελλήνων της Κύπρου και η κοινότητα των Τούρκων της Κύπρου.

(Φωτ.: Flickr / freecyprus.org)

Το κράτος ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία, έχει Σύνταγμα και αυτά τα 57 χρόνια που υπάρχει, παρά την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους του από τα τουρκικά στρατεύματα, συνεχίζει να είναι αδιάλειπτα ένας διεθνής κρατικός δρων, να είναι ενεργό μέλος σε διεθνείς οργανισμούς, να υπογράφει συμφωνίες με κράτη και διεθνείς οργανισμούς, χωρίς να ρωτά κανέναν από τους παράγοντες οι οποίοι συμμετείχαν στην διαδικασία και υπέγραψαν τις συνθήκες ιδρύσεώς του. Επιπλέον, διαθέτει καταστατικό χάρτη, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο δεν δίνει δυνατότητα σε κανέναν παράγοντα εκτός Κύπρου, να προβεί σε τροποποίησή του και στη διάλυση ή μετάλλαξη του υφισταμένου κράτους.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχουν δικαίωμα η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι δυο κοινότητες του νησιού να υπογράψουν το θάνατο του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άρα, η όλη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από χθες στη Γενεύη είναι παράνομη, είναι ένα έγκλημα που γίνεται εις βάρος ενός κυρίαρχου κράτους και η συμμετοχή στη διαδικασία αυτή του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν προσδίδει καμία νομιμότητα σε αυτήν την επαίσχυντη διαδικασία, αφού ούτε ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα να διαλύσει ή να οδηγήσει σε μετεξέλιξη το κράτος της Κύπρου.

(Φωτ.: dailymail.co.uk)

Το έγκλημα δε γίνεται απεχθέστερο, με τον αποκλεισμό από τις ούτως ή άλλως παράνομες διαδικασίες, της ΕΕ, πλήρες μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν ξέρω ποιες δυνάμεις οδήγησαν και οδηγούν τους πολιτικούς σε Κύπρο και Ελλάδα σε αυτόν τον παραλογισμό, σε αυτό το εθνικό και διεθνές έγκλημα.

Οι πολίτες της Κύπρου, στους οποίους ανήκει αυτό το κράτος, πρέπει να αφυπνιστούν και να σταματήσουν τον έγκλημα που είναι σε εξέλιξη, ένα έγκλημα που θα οδηγήσει στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την οποία θα ακολουθήσει και η καταστροφή του ελληνισμού της Κύπρου.

Ο ελληνισμός της Κύπρου έχει αστείρευτες δυνάμεις, οι οποίες πηγάζουν από την υπερτρισχιλιετή ιστορία του πάνω στο νησί. Είναι αδιανόητο να παραδοθεί βορά στους νεοαποικιοκράτες του Λονδίνου και τους νεοοθωμανούς της Άγκυρας.

Έλληνες γρηγορείτε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

18/03/2026 - 11:32μμ
Πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόλπο του Γκουαγιακίλ, στον Ισημερινό (φωτ. αρχείου: EPA/Gerardo Menoscal)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο από το 2028

13/03/2026 - 11:28μμ
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Αναχώρησε για την Κύπρο το αντιτορπιλικό HMS Dragon

10/03/2026 - 8:02μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (φωτ.: EPA / Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

Σύλληψη στην Κύπρο για σχέδιο επιθέσεων της Χαμάς στην Ευρώπη – Ύποπτος για μεταφορά πυρομαχικών

10/03/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

9/03/2026 - 11:07μμ
Από αριστερά, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους στη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο (φωτ.: EPA/Gonzalo Fuentes / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Εμ. Μακρόν: Όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο επιτίθεται σε όλη την Ευρώπη – Κ. Μητσοτάκης: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει ποτέ μόνη

9/03/2026 - 3:56μμ
Από αριστερά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάφο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Οι ΗΠΑ αποσύρουν μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό από τη νότια Τουρκία

9/03/2026 - 2:14μμ
Τούρκος πιλότος πολεμικού αεροσκάφους (φωτ.: Χ/T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Τουρκία έστειλε έξι F-16 στα κατεχόμενα

9/03/2026 - 9:47πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνομιλεί με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 20 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Μακρόν στην Κύπρο μετά την επίθεση με drone – Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία

8/03/2026 - 1:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΚΥΠΡΟΣ

«Στα κόκκινα» η ανατολική Μεσόγειος: Πιθανή ανάπτυξη τουρκικών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου

7/03/2026 - 8:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Δήμητρα Κούτρα/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Υπερήφανα αποχωρώ – Δεν φοβήθηκα πολιτικό κόστος, δεν διαγράφεται η αλήθεια

21 λεπτά πριν
Εικόνα από την έρευνα που έκανε νωρίτερα, σήμερα η Αστυνομία, σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη, στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Κακουργηματική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/epitropi.meleton.9)

Το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

1 ώρα πριν
Πινακίδα ΕΟΠΥΥ (φωτ.: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Προσοχή! Παραπλανητικά μηνύματα SMS σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

2 ώρες πριν

«Φροντιστήριον Τραπεζούντας»: Δύο υποτροφίες και φέτος από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά

2 ώρες πριν
Άποψη του κτηρίου της ΔΟΥ Ψυχικού (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Παράταση δύο εβδομάδων για την υποβολή με δικαίωμα έκπτωσης 4%

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign