pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα ελληνικά μπήκαν στα σχολεία της Ρωσίας – Εγκρίθηκαν τα βιβλία διδασκαλίας

4/01/2017 - 2:56μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα όνειρο των Ελλήνων που μένουν στη Ρωσία, που δεν είναι άλλο από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση, πήρε πλέον σάρκα και οστά. Το τελευταίο βήμα έγινε, και έτσι από τις 29 Δεκεμβρίου 2016 τα σχολικά εγχειρίδια της ελληνικής είναι επίσημα στη λίστα των εκπαιδευτικών βιβλίων του συστήματος μέσης εκπαίδευσης της Ρωσίας.

Πλέον τα ελληνικά είναι γλώσσα επιλογής σε όλα τα σχολεία της Ρωσίας. Η διδασκαλία τους θα ξεκινήσει επίσημα από την επόμενη σχολική χρονιά.

Με τον Ν.1677/2016 το υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας επιβράβευσε τις προσπάθειες της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, και του προέδρου της Ιβάν Σαββίδη, για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Το σχετικό διάταγμα υπέγραψε η υπουργός Όλγα Βασίλιεβα.

Ο Αφλατόν Σολάχοφ στην τελετή λήξης του έτους Ρωσίας-Ελλάδας

Ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης σε όλη τη ρωσική επικράτεια ήταν και ο πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Γκελεντζίκ, Αφλατόν Σολάχοφ. «Χρειάστηκε ένας χρόνος για να γίνει όλη η δουλειά», είπε μιλώντας στο pontos-news.gr, λίγες μέρες προτού ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την υπογραφή του σχετικού διατάγματος.

Το εγχείρημα, σύμφωνα με τον ίδιο, στήριξαν τόσο το ρωσικό υπουργείο Παιδείας, όσο και η έδρα της Νεοελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη Ρωσία και την Ελλάδα.

Το Γκελεντζίκ έχει ήδη δείξει το δρόμο
Άλλωστε ο Αφλατόν Σολάχοφ και το Γκελεντζίκ έχουν ήδη δείξει το δρόμο: Πριν από περίπου ένα χρόνο, με τοπική απόφαση, ξεκίνησε η διδασκαλία ελληνικών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του 4ου Σχολείου του Γκελεντζίκ με την καθηγήτρια Ελπίδα Ρωμανίδη

Συνοδεία της Νέλλη Μαρφουτένκο, η οποία είναι γραμματέας της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Γκελεντζίκ, το pontos-news.gr μπήκε στο 4ο Σχολείο της πόλης και είδε τους μικρούς μαθητές της Δ’ τάξης να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Στην τάξη μας υποδέχτηκε η καθηγήτρια Ελπίδα (Ναντιέζντα) Ρωμανίδη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα επιλογής τραβούν το ενδιαφέρον όχι μόνο των παιδιών ελληνικής καταγωγής αλλά και παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων. Έτσι, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία διαγράφεται λαμπρό…

Ρεπορτάζ, βίντεο, φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περίτεχνα κεντημένα παπούτσια και ρούχα από το Καστελόριζο στη μακρινή Αυστραλία (φωτ.: TheGreekHerald/Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Έναν αιώνα ζωής συμπλήρωσε ο Σύνδεσμος Καστελοριζιών Βικτόριας

3/09/2025 - 5:34μμ
Οι τρεις παραιτηθέντες επιστήμονες, από δεξιά ο δρ Δημήτρης Δασκαλάκης, η Ντέμπρα Χούρι και ο Ντάνιελ Τζέρνιγκαν ποζάρουν εν μέσω χειροκροτημάτων από εργαζομένους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ατλάντας (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Καταχειροκροτήθηκε ο ομογενής επιστήμονας που παραιτήθηκε λόγω της αυξημένης κυβερνητικής παρέμβασης στην Υγεία

2/09/2025 - 4:48μμ
Μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϊ με παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες (φωτ.: facebook/Hellenic Lyceum Sydney)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Δωρεάν μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών από το Λύκειο Ελληνίδων

30/08/2025 - 10:54μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Νέες κόντρες για τα οικονομικά της παρέλασης στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων

30/08/2025 - 4:47μμ
(Φωτ.: facebook/Federation of Pontian Associations of Australia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα εκτελεστική επιτροπή στην Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων της Αυστραλίας

30/08/2025 - 10:36πμ
Μια Ποντιοπούλα και μια Κρητικοπούλα. συνδέονται με βαθιά φιλία και χόρεψαν μαζί στο φεστιβάλ του Northcote (φωτ.: The Greek Herald / Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Η κοινότητα του Northcote γιόρτασε ενωμένη το ελληνικό φεστιβάλ – Ξεχωριστή η συμμετοχή του Πόντου

26/08/2025 - 9:47πμ
Ποντιάκια της ομογένειας στον  ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κατάνυξη και γλέντι στο πανηγύρι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης για τον Δεκαπενταύγουστο

25/08/2025 - 9:06μμ
Ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Γιώργος Σκέμπερης ανάβει κερί στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η ομογένεια υποδέχθηκε τον νέο γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ

25/08/2025 - 10:46πμ
Πλήθος ομογενών παρακολούθησε τη θεία λειτουργία (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Θεία λειτουργία για την επέτειο των 1.700 ετών από την σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νικαίας

24/08/2025 - 11:00μμ
Το Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης, με κόκκινο χρώμα, σε παλιότερη επετειακή εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (φωτ.: Χ/The Greek Centre)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επτά χρόνια… φαγούρα για το Γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη – «Απλά δεν σέβονται τη διασπορά»

24/08/2025 - 8:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγγενής θρηνεί μπροστά από τις σορούς ενός ζευγαριού με τα παιδιά του, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Τρίτη μετά από ισραηλινά πλήγματα στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)

Ισραήλ: Αναχαίτισε νέο πύραυλό από την Υεμένη – Πρόθεση της Χαμάς για συμφωνία μετά τις δηλώσεις Τραμπ

34 λεπτά πριν
Περιστέρι πίνει νερό από το σιντριβάνι στην Πλατεία Συντάγματος (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Ο καιρός την Πέμπτη: Φθινοπωρινά πρωτοβρόχια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

1 ώρα πριν
Πυροσβέστες, διασώστες και το κατεστραμμένο βαγόνι του εμβληματικού  τελεφερίκ Γκλόρια της Λισαβόνας (φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)

Λισαβόνα: Τουλάχιστον 15 νεκροί στο εμβληματικό τελεφερίκ Γκλόρια

10 ώρες πριν
Στο Ζάππειο για τον εορτασμό της 51ης επετείου από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ανδρουλάκης από Ζάππειο: Οι μέρες της ασυδοσίας της ΝΔ σε λίγο τελειώνουν, ο λαός διψά για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή

10 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες (φωτ.: European Union)

Νέα «βραχυκύκλωμα» με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ποινικά αδικήματα

11 ώρες πριν
Το κατεστραμμένο βαγόνι του εμβληματικού  τελεφερίκ Γκλόρια της Λισαβόνας (πηγή: Χ)

Λισαβόνα: Τουλάχιστον 3 νεκροί μετά τον εκτροχιασμό τελεφερίκ – Περίπου 20 τραυματίες

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign