Παρακάθ’! Μια λέξη πολύ οικεία για τους κατοίκους του Πόντου, κυρίως την περίοδο του βαρύ χειμώνα. Την ώρα που έξω χιονίζει και κάνει κρύο, εκείνοι μαζεύονται σε ένα σπίτι και λένε διάφορες ιστορίες, γελούν και πειράζουν ο ένας τον άλλον.
Όπως και σε αυτό το βίντεο: Σε ένα από τα δεκάδες αποκλεισμένα από το χιόνι χωριά, στο Όχσοχο Σουρμένων, τα μέλη μιας οικογένειας μιλούν και γελούν με μοναδικό μέσο έκφρασης την ποντιακή διάλεκτο.
Κεντρικό πρόσωπο η γιαγιά, στην οποία λένε να μην δουλέψει άλλο διότι πρέπει να προσέξει και τα παιδιά της. Το αρνείται, και γελούν όλοι. Ύστερα ένας από τους ανιψιούς της επισημαίνει στην ομήγυρη ότι αυτή η γιαγιά είναι ικανή να ανέβει πάνω στο βουνό και να πάει να φέρει ξύλα, απλά για να χαρεί μόνο η ψυχή της.
Ωραίες, ζεστές στιγμές, το μεγαλείο της ψυχής των κατοίκων του σημερινού Πόντου…