Ο πιο… καυτός μήνας για την κυβέρνηση αναμένεται να είναι ο πρώτος μήνας του 2017, την ώρα που η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη κλείσει. Στις 12 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, μετά την επιστολή Τσακαλώτου που περιείχε μια σειρά από δεσμεύσεις.
Δύο μέρες μετά, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ανάλογα με το τι θα περιλαμβάνει αυτή η έκθεση ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα φανεί και εάν το Ταμείο θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποιους όρους. Στην περίπτωση που στην έκθεση επαναληφθούν οι γνωστές θέσεις του Πολ Τόμσεν περί της ανάγκης νέων συγκεκριμένων μέτρων για τη διετία 2019-2020 (κάτι που το Μαξίμου δεν θέλει ούτε να το ακούει), τότε το εγχείρημα εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο.
Κλειδί παραμένει η απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ για το νέο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και στην Ευρωζώνη γενικότερα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και εφόσον δεν διαχωριστεί η β’ αξιολόγηση (για την οποία απομένουν μόνο μερικές, έστω και δύσκολες, εκκρεμότητες) από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο μετά το 2018, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία έως τις 26 Ιανουαρίου, με τα χρονικά περιθώρια να σφίγγουν απελπιστικά ως προς την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο.
Από τη μεριά τους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν αισιόδοξα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, καθώς έχουν «σχέδιο Β» με νέες δεσμεύσεις (όπως παράταση του κόφτη), αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.