Τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών για το 2013 και το 2014 έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, λίγα 24ωρα πριν να εκπνεύσει ο χρόνος, η Βουλή των Ελλήνων και η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσαν οι περισσότεροι από τους 300 της Βουλής στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» το 2014 και το 2015, αντίστοιχα, δεν υπήρξαν τεράστιες μεταβολές στα περιουσιακά τους στοιχεία, εκτός των περιπτώσεων που πριν από την είσοδό τους στη Βουλή έκαναν επαγγέλματα ότι και τόσο προσοδοφόρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πάνος Κάμμενος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσαν πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, τα ακίνητα που είναι στο όνομά τους ή στα οποία είναι συνιδιοκτήτες, τα οχήματα που έχουν στην κατοχή τους καθώς και τις εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης που είτε έχουν αγοράσει ή έχουν κληρονομήσει.
Για ένα χρόνο θα είναι αναρτημένα τα «πόθεν έσχες»
Στη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Βούτση και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των τελευταίων δύο ετών, επισημάνθηκε ότι αφορούν σε υπόχρεους των περ. α΄ έως ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003, ως ίσχυε, είναι για το έτος 2013 εξακόσιες τέσσερις (604) και για το έτος 2014 οκτακόσιες επτά (807).
«Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και έτσι μέσα στο 2016 θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες για το 2012 (σ.σ. είχαν δοθεί τον περασμένο Μάιο), για το 2013 και το 2014», είπε ο Νίκος Βούτσης. Κλείνει πλέον ο κύκλος των γραπτών δηλώσεων, είπε, «καθώς για το έτος 2015 οι δηλώσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά, γεγονός που κάνει ευχερέστερο τον έλεγχο και τη διασταύρωση με παλαιότερες δηλώσεις».
Ο Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε και την κριτική που διατυπώνεται ως προς τον χρόνο δημοσιοποίησης. «Αυτή η μεγάλη προσπάθεια, δεν έχει καμία σχέση με το έργο της κυβέρνησης, ούτε με στρατηγικής επικοινωνιακής επικάλυψης. Η Βουλή λειτουργεί, είναι εργάσιμες ημέρες. Ας μην κάνουμε ερμηνεία προθέσεων. Αυτή είναι μια διαδικασία απόλυτης διαφάνειας. Προσπαθήσαμε να είμαστε εντάξει. Πρέπει να επισημάνω ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε τόσο έγκαιρη δημοσιοποίηση των δηλώσεων», εξήγησε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων θα μείνουν αναρτημένες για έναν χρόνο και όχι για έναν μήνα, όπως έγινε τις προηγούμενες φορές. Με αυτή τη γιγάντια προσπάθεια που καταβλήθηκε για έγκαιρη δημοσιοποίηση, πρόσθεσε, δεν θα υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες, καθώς για το 2015 η προθεσμία υποβολής λήγει στις 15 Ιανουαρίου, αν δεν προβλεφθεί κάποια παράταση.