Η γερμανική Αστυνομία συνέλαβε έναν Τούρκο 31 ετών ο οποίος φέρεται να ενημέρωνε τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για τη δραστηριότητα των Κούρδων στη Γερμανία, γνωστοποίησε την Παρασκευή η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, η Αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα στο Αμβούργο, την Πέμπτη, και έκανε έρευνα στο σπίτι του.
«Τον ύποπτο βαρύνουν έντονες υποψίες ότι εργάζεται για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για τους Κούρδους οι οποίοι ζουν στη Γερμανία», ειδικά «το πού ζουν, ποιες είναι οι επαφές τους και οι πολιτικές τους δραστηριότητες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Η εισαγγελία δεν έδωσε στη δημοσιότητα άλλες λεπτομέρειες για τον συλληφθέντα, παρά μόνο τα αρχικά του ονόματός του.
Η σύλληψη ενδέχεται να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας. Οι σχέσεις των δύο κρατών δοκιμάζονται αφότου η κάτω Βουλή της Γερμανίας, η Μπούντεσταγκ, ενέκρινε τον Ιούνιο ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. ‘Εκτοτε η Τουρκία κατηγορεί ανοιχτά τη Γερμανία ότι φιλοξενεί μέλη του PKK και ακροαριστερούς του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C). Η Γερμανία από την πλευρά της επικρίνει την Άγκυρα για τις εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και τις χιλιάδες συλλήψεις πολιτών, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στηλίτευσε έντονα, τον περασμένο μήνα, τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών του φιλοκουρδικού κόμμματος HDP, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να φιμώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους.