Μνήμες Δεκεμβρίου 2015, όταν η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποσύρει το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» που θα αποτελούσε το αντίβαρο στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, θυμίζει η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Μετά την έντονη αντίδραση των θεσμών στην εξαγγελία για τη 13η σύνταξη, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε μια κίνηση τακτικής ζητώντας να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.
Οι δανειστές «πάγωσαν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς θεωρούν ότι οι εξαγγελίες δεν συνάδουν με την εκτέλεση του προγράμματος.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η κίνηση του πρωθυπουργού έχει διπλό στόχο: από τη μία να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης σε περίπτωση που το κοινωνικό μέρισμα ψηφιστεί από την αντιπολίτευση, και από την άλλη να στριμώξει τη ΝΔ. Από την ψηφοφορία θα απέχουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες.
Με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση προβληματίζεται για το πώς η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την όποια ψήφο, το «παρών» είναι μια σημαντική πιθανότητα. Ο πρόεδρος της ΝΔ με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες εξαπολύει προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον ανήθικο και επικίνδυνο καθώς βαφτίζει σύνταξη μια εφάπαξ παροχή και αγνοεί άλλες κατηγορίες πολιτών που έχουν ανάγκη την κρατική στήριξη. Από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκύπτει ότι το κόμμα του θα επιλέξει το δρόμο του παρών.