Ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην πΓΔΜ καθώς δύο 24ωρα μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές η αντιπολίτευση αρνείται να αναγνωρίσει την οριακή εκλογική νίκη του κυβερνώντος VMRO-DPMNE με επιπλέον δύο έδρες, και το παιχνίδι φαίνεται ότι θα κριθεί στο εκλογοδικείο.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της πΓΔΜ, από τα προσωρινά τελικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών προκύπτει ότι το VMRO–DPMN του Νίκολα Γκρούεφσκι έλαβε ποσοστό 38,12% και 51 έδρες, και η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ 36,66% και 49 έδρες.
Από τα αλβανικά κόμματα, το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι έλαβε ποσοστό 7,29% και 10 έδρες, και άλλες τόσες έλαβαν τα υπόλοιπα τρία αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα (το νεοσύστατο κόμμα BESA έλαβε ποσοστό 4,86% και 5 έδρες, η νεοϊδρυθείσα Συμμαχία για τους Αλβανούς 2,95% και 3 έδρες και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών 2,61% και 2 έδρες).
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει για πρώτη φορά «εκλογικές ατασθαλίες» και ετοιμάζεται να υποβάλει ένσταση.
Ωστόσο, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που επόπτευσε με τους 340 παρατηρητές του τη διεξαγωγή των εκλογών, ανακοίνωσε ότι σε γενικές γραμμές η ψηφοφορία ήταν καλά οργανωμένη και ότι δεν καταγράφηκαν σοβαρά περιστατικά.
Σχηματισμός κυβέρνησης
Για να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειάζεται η στήριξη τουλάχιστον 61 βουλευτών. Το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι που συνεργάζονται στις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας τα τελευταία οκτώ χρόνια, συγκεντρώνουν ακριβώς 61 έδρες και θα μπορούσαν θεωρητικά να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ωστόσο θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο το κόμμα του Αλί Αχμέτι θα μπορούσε να συμμετέχει εκ νέου σε μία κυβέρνηση υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, τη στιγμή μάλιστα που σημαντικός αριθμός Αλβανών ψηφοφόρων, οι οποίοι ψηφίζουν παραδοσιακά τα αλβανικά κόμματα στην πΓΔΜ, φαίνεται πως προτίμησε στις εκλογές της Κυριακής την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.