pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με ποντιακό χρώμα ο αποχαιρετισμός του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας στο Κράσνονταρ (φωτο, βίντεο)

13/12/2016 - 3:32μμ
Με ποντιακό χρώμα ο αποχαιρετισμός του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας στο Κράσνονταρ (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αποστολή στο Κράσνονταρ – Βασίλης Τσενκελίδης

Το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας μπορεί να φτάνει στο τέλος του, έθεσε όμως τις βάσεις για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό έγινε φανερό και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού, στο Κράσνονταρ στις 10 Δεκεμβρίου, όπου Έλληνες και Ρώσοι γιόρτασαν μαζί και… πάντρεψαν τους πολιτισμούς τους. Μπαλόνια με τα χρώματα των σημαιών της Ελλάδας και της Ρωσίας αλλά και με τον επίσημο λογότυπο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας είχαν διακοσμήσει την αίθουσα εκδηλώσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν.

Ο συνδυασμός των ήχων της ποντιακής λύρας και της ρωσικής μπαλαλάικας, του συγκροτήματος «Τα παιδιά του Πόντου» και του Βαλέρι Πετσέρσκι άνοιξε την αυλαία δίνοντας τον τόνο της εκδήλωσης.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο ποντιακός πολιτισμός. Η κεμεντζέ, οι ποντιακές φορεσιές, τα ακούσματα της αλησμόνητης πατρίδας και οι κινήσεις των χορευτών δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα θυμίζοντας την πατρίδα, τον Πόντο.

Ο πολεμικός χορός των Ποντίων σέρρα αλλά και οι χοροί καλόν κορίτσ’, έταιρε, σερανίτσα και τρομαχτόν που παρουσίασαν τα συγκροτήματα «Πόντος», «Γοργιππία», «Ελπίδα» και «Φωτεινή» ξεσήκωσαν τους θεατές. Ο ενθουσιασμός του κοινού αλλά και των ίδιων των χορευτών ήταν τόσο μεγάλος που η παράσταση επεκτάθηκε και εκτός σκηνής. Καλεσμένοι και χορευτές πιάστηκαν χέρι-χέρι και χόρεψαν σε όλο το μήκος της κεντρικής αίθουσας του Πανεπιστημίου.

Εξίσου ενθουσίασαν τον κόσμο με τους χορούς τους τόσο το συγκρότημα «Πατρίδα» με τον πεντοζάλη, όσο και τα συγκροτήματα «Πολιάνκα», «Γιάριλο» και το συγκρότημα παραδοσιακών χωρών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν που παρουσίασαν γνωστούς ρωσικούς χορούς.

Τον ύμνο «Αγνή Παρθένε Δέσποινα» και τον «Θούριο» του Ρήγα παρουσίασε η ελληνική χορωδία «Ένωση», ενώ τα τραγούδια «Γερακίνα» και «Μια βλάχα, μια παλιόβλαχα» ερμήνευσε το συγκρότημα «Κοντράστι» του Κέντρου Ανάπτυξης Παιδιών και Νεολαίας του Γκελεντζίκ.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ προβλήθηκε βίντεο με αποσπάσματα από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.


Ο ενθουσιασμός ήταν τόσο μεγάλος που ακόμα και οι καλεσμένοι
άρχισαν να χορεύουν ποντιακά (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Τον ελληνικό πολιτισμό και τη συμβολή των Ελλήνων στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη της περιοχής του Κράσνονταρ εκθείασαν οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα αυτής της χρονιάς, η εισαγωγή της διδασκαλίας των ελληνικών ως κατ’ επιλογήν δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία της Ρωσίας. Η απόφαση αυτή υπεγράφη και συμφωνήθηκε στις 10 Νοεμβρίου από την υπουργό Παιδείας της Ρωσίας Όλγκα Βασίλιεβα και τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας της Ελλάδας Κώστα Φωτάκη.


Έλληνες και Ρώσοι αποχαιρέτησαν μαζί το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Στο Φεστιβάλ έδωσαν το παρών ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο γ΄ γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας στο Κράσνονταρ Ιγκόρ Ρατουσνιάκ, ο σύμβουλος της πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρωσία στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Νέστωρ Τιρουβίζος, ο καθηγητής Ρωσικής Γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημήτρης Φωτιάδης, ο εκπρόσωπος του ΑΠΘ Παναγιώτης Τσατσανίδης, ο βουλευτής της Δούμας του Κράσνονταρ Ντμίτρι Ομπερεμτσένκο, ο πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν Μιχαήλ Ασταπόφ και ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος.


Ο πρόεδρος της Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος
και οι μικροί Πόντιοι χορευτές (φωτ.: rusgreek.ru)

Το Φεστιβάλ χαιρέτισαν μέσω επιστολών ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, ο βουλευτής της Δούμας από την περιφέρεια του Κράσνονταρ Ντμίτρι Λαμέικιν, ο υπηρεσιακός υπεύθυνος της αντιπροσωπείας του υπουργείου Εξωτερικών στο Κράσνονταρ Σεργκέι Σκοροντούμοφ και η συντονίστρια Εκπαίδευσης στη Μαριούπολη της Ουκρανίας Χρύσα Ταμίσογλου.

Το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας έδωσε την ευκαιρία στις δύο χώρες να έρθουν ακόμα πιο κοντά. Κοινή πίστη είναι ότι η νέα γενιά είναι αυτή που θα διατηρήσει τις μεταξύ τους σχέσεις και δύναται να τις ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.:romfea.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Με λαμπρότητα ο Εσπερινός της Αγάπης για την ομογένεια

12/04/2026 - 8:50μμ
(Φωτ.: Facebook/The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σε κλίμα κατάνυξης η Μεγάλη Παρασκευή για τους Έλληνες της διασποράς στην Αυστραλία

10/04/2026 - 10:33μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Αθήνα υποδέχεται το 3ο Συμπόσιο Νέων της ελληνικής διασποράς

9/04/2026 - 1:19μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Pontian Association Of Whittlesea «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακός Σύλλογος Μελβούρνης «Παναγία Σουμελά»: Πασχαλινό γλέντι μετά την Ανάσταση, με μαγειρίτσα και κόκκινα αυγά

9/04/2026 - 10:03πμ
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Γιάννη Καλτσά. (φωτ.: anamniseis.net/Γιώργος Σαμαράς)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Αστόριας τίμησε με λαμπρότητα και σεβασμό τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

8/04/2026 - 12:54μμ
(Φωτ.: facebook / Saint Nectarios Burwood - Sydney, Australia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Με πίστη και παράδοση η έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας στον Άγιο Νεκτάριο

7/04/2026 - 10:15μμ
(Φωτ.:  greekherald.com.au.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κίνηση ανθρωπιάς από την ελληνική κοινότητα στη Μελβούρνη και την ομάδα χορού «Ο Περικλής»

7/04/2026 - 7:31μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Lizette Pappas, πρόεδρος της Φιλοπτώχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πασχαλινά έθιμα ζωντανεύουν στο Βανκούβερ από την ελληνική ομογένεια

7/04/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Έρως και ελληνική ποίηση: Από τη Σαπφώ στη σύγχρονη εποχή» – Ξεχωριστή εκδήλωση στο Σικάγο

5/04/2026 - 4:42μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βραδιά αφιερωμένη στον Καβάφη στις Βρυξέλλες με ποίηση, μουσική και ομιλίες

3/04/2026 - 9:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων και Περιχώρων)

Συγκίνηση για τους Πόντιους Δροσιάς και Μαγούλας κατά την υποδοχή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο: Απόφαση Τραμπ για ναυτικό αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ και σκληρή απάντηση του Ιράν

3 ώρες πριν
Ο ηγέτης του ουγγρικού κόμματος Tisza Πέτερ Μαγιάρ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Tibor Illyes HUNGARY OUT)

Ιστορική πολιτική ανατροπή στην Ουγγαρία – Θρίαμβος Μάγιαρ και ήττα Όρμπαν μετά από 16 χρόνια

3 ώρες πριν
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Μπαράζ συλλήψεων το βράδυ της Ανάστασης στην Αττική – Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. δεκάδες μολότοφ

4 ώρες πριν
Χειροποίητη σκούπα στολισμένη, σε προθήκη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η σκούπα και η νοικοκυροσύνη στον Πόντο: Όταν η αυλή «έλεγε» ποια είναι η νύφη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Σοβαρό περιστατικό στο Θριάσιο νοσοκομείο: Κατέρρευσε τμήμα οροφής σε θάλαμο ψυχιατρικής κλινικής

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign