Προσπάθεια να διασφαλίσει πολιτική λύση για τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα των δημοσιονομικών και των αλλαγών στα εργασιακά θα καταβάλλει η κυβέρνηση, την ώρα που οι επικεφαλής των δανειστών ξαναρχίζουν από σήμερα τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, με φόντο τη συνεχιζόμενη κόντρα Ευρωπαίων-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει πολιτική συμφωνία κατά τις επαφές που θα έχει μεθαύριο στις Βρυξέλλες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Την Παρασκευή θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ραντεβού θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πηγή των θεσμών σχολίασε τη Δευτέρα ότι μπορεί πράγματι να χρειαστεί πολιτική παρέμβαση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, προκειμένου να βρεθεί λύση σε δημοσιονομικά και εργασιακά.
Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το ΔΝΤ για την «ήξεις αφήξεις» στάση του, αλλά εκτιμούν ότι το Ταμείο θα ενταχθεί τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα στα μέσα Ιανουαρίου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου επανέλαβε τη Δευτέρα στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη την πάγια θέση του διεθνούς οργανισμού ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι υπεραισιόδοξος, ενώ πρόσθεσε ότι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, τα «κόκκινα» δάνεια και οι αδύναμες δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν παράγοντες ανησυχίας για το ελληνικό πρόγραμμα.
Πάντως, το βασικό θέμα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών θα είναι ο μόνιμος, νέου τύπου «κόφτης», που θα διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, πιθανότατα για μια πενταετία. Ο μηχανισμός αυτός θα ισοδυναμεί με Μνημόνιο διαρκείας και θα προβλέπει ότι, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, θα επιβάλλονται συγκεκριμένα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυξήσεις φόρων.
Οι πιστωτές απαιτούν όλα αυτά να καθοριστούν από τώρα με κάθε λεπτομέρεια, ενώ κάποιοι που θέλουν να πιέσουν σκοπεύουν να ζητήσουν από την κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα (ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ) για την απόφασή της να «παγώσει» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση.
Έντονος είναι ο φόβος ότι μπορεί να ζητηθεί το ίδιο και για τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρντ τόνισε τη Δευτέρα ότι η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τις παροχές Τσίπρα.