pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η «Αφήγηση της Αντιγόνης» από την Ίμερα του Πόντου ξεκίνησε το θεατρικό της ταξίδι

6/12/2016 - 6:15μμ
Η «Αφήγηση της Αντιγόνης» από την Ίμερα του Πόντου ξεκίνησε το θεατρικό της ταξίδι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με κάποιους να αναζητούν ένα χαρτομάντηλο αλλά όλους να χαρίζουν το πιο θερμό τους χειροκρότημα, η ιστορία της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου ξεκίνησε για ένα ακόμα ταξίδι, αυτή τη φορά θεατρικό. Η ευχή της γιαγιάς για το ψωμί (δια στόματος της Αντιγόνης Φρυδά που έχει τον ομώνυμο ρόλο στον θεατρικό μονόλογο Η Αφήγηση της Αντιγόνης) ήταν το πιο ιδανικό κλείσιμο για μια παράσταση που δεν μιλά για τίποτε άλλο παρά για μια ατελείωτη προσφυγιά, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Η «Αφήγηση της Αντιγόνης» σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Νέτα παρουσιάζει τη ζωή της προγιαγιάς της. Η πρεμιέρα έγινε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στο επίκεντρο του θεατρικού μονολόγου ένα ωραιότατο χαλί, προίκα της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου, και μία ροδακινιά σαν αυτή που είχε στο πατρικό της σπίτι στην Ίμερα του Πόντου. Σε κάθε σταθμό του προσφυγικού ταξιδιού της, είτε είναι στην ευκατάστατη ζωή στην Τασκένδη, είτε σε ένα φτωχικό διαμέρισμα στο Βατούμ, είτε στις λάσπες της Κοζάνης, είτε σε ένα «καταπατημένο» σπίτι στη Θεσσαλονίκη, προσπαθεί να δημιουργήσει μία ρίζα· μαζί της ταξιδεύει το χαλί (μέχρις ότου αναγκάζονται να το πουλήσουν για να γλιτώσουν από την πείνα) και εκείνη ονειρεύεται μια μεγάλη ροδακινιά.

«Κουράστηκα, δεν αντέχω άλλο τις προσφυγιές» ακούγεται να λέει η Αντιγόνη Μαυρομματοπούλου, μια γυναίκα τολμηρή και γενναία, που σκοπός της ήταν να επιστρέψει πίσω στον Πόντο, εκεί όπου είχε αφήσει τον πρωτότοκο γιο της – ένας καημός που παρέμεινε ακόμα και μετά τη συνάντησή τους, έπειτα από 12 χρόνια, στην Ελλάδα.


«Ξένοι ήμασταν». Τα λόγια της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου γίνονται λόγια της Αντιγόνης Φρυδά (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Η Αντιγόνη Φρυδά στη σκηνή ξεδιπλώνει μια ιστορία με αμέτρητους σταθμούς, κακουχίες αλλά και ελπίδα ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. «Φοβερή είναι. Έτσι τα έλεγε και η μάνα μου» ακούγεται κάποια στιγμή να λέει κάποιος από τα πίσω καθίσματα του θεάτρου. Είναι ο Ματθαίος Μαυρομματόπουλος, το τελευταίο εν ζωή παιδί της Αντιγόνης που ήρθε και αυτός στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Στα μπροστινά καθίσματα η τρισέγγονη Αλεξάνδρα Σωτηρίου, που στην παράσταση ακούγεται να τραγουδά το «Tili tili bom».

«Η αφήγηση της Αντιγόνης είναι η αφήγηση της ξεριζωμένης μάνας. Ο σπαραγμός τού αποχωρισμού. Η βαθιά μαχαιριά της ξενιτιάς. Ο αλάλητος πόνος της προσφυγιάς. Η ψυχωμένη γυναίκα αντικαθιστά την πατρίδα και δίνει νόημα στη ζωή των απογόνων», γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα που συνοδεύει το πρόγραμμα της παράστασης η ιστορικός και συγγραφέας Μαριάννα Κορομηλά.


Αντιγόνη Φρυδά και Αντιγόνη Νέτα μετά το τέλος της παράστασης (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο pontos-news.gr η σκηνοθέτρια, και δισέγγονη της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου, Αντιγόνη Νέτα, είχε πει ότι κατά τη διάρκεια των προβών η πρωταγωνίστρια της έλεγε χαριτολογώντας ότι αν δεν την είχε μπροστά της δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι ο ρόλος της συνέβη στην πραγματικότητα.

«Η Αντιγόνη Νέτα δεν τιμά μόνο την προγιαγιά. Τιμάει την Ίμερα του Πόντου, μια μικρή και ιερή πατρίδα που δεν θα χαθεί ποτέ όσο ζει η μνήμη», καταλήγει η Μαριάννα Κορομηλά.

  • Ο μονόλογος Η Αφήγηση της Αντιγόνης ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 3 Ιανουαρίου 2017.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιώργος Μαρίνος σε συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι το 2007 (φωτ.: EUROKINISSI/Βάσιος Χασιάλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο πρώτος σόουμαν της Ελλάδας Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών

11/03/2026 - 10:19πμ
Ο Γιώργος Πανουσόπουλος σε εκδήλωση προς τιμήν του, στο 46ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 20 Νοεμβρίου 2005 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Πανουσόπουλος: Πέθανε ο σκηνοθέτης που κινηματογράφησε τον έρωτα και το ελληνικό φως

10/03/2026 - 1:16μμ
Ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης (πηγή: facebook.com/profile.php?i/Από Κοινού Θέατρο)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

7/03/2026 - 11:37πμ
(Πηγή: 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πρώτη φορά στην Ελλάδα προβολή για νευροδιαφορετικούς θεατές

6/03/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.: Χρήστος Μπόνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Μπαμπινιώτης: «Η αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας από την UNESCO είναι ιστορικό γεγονός»

6/03/2026 - 8:55πμ
Άποψη του κρηναίου οικοδομήματος στους Φιλίππους (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη Μικρά Ασία στους Φιλίππους: Τα μυστικά μιας μνημειακής κρήνης

5/03/2026 - 4:00μμ
Στην κατοχή της Ελλάδας βρίσκεται πλέον ιστορική συλλογή 91 ελληνικών εβραϊκών κειμηλίων, τα οποία επιστρέφουν έπειτα από δεκαετίες στην Πολωνία (Γρ. Τύπου υπ. Πολιτισμού/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επαναπατρίστηκαν 91 ελληνικά εβραϊκά κειμήλια από την Πολωνία

4/03/2026 - 6:15μμ
Ένα από τα εκθέματα: Η είσοδος των Σουλιωτών στο Μεσολόγγι με τη σορό του στρατηγού τους, Μάρκου Μπότσαρη, 1825
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μεσολόγγι 1826 – 200 Χρόνια από την Έξοδο»: Μεγάλη επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

3/03/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: Facebook/Danny Kaye-King of Jesters)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια μοναδική στιγμή στο χρόνο: 1965 – Η Νάνα Μούσχουρη, ο Χάρι Μπελαφόντε και ο Ντάνι Κέι τραγουδούν «Σήκω χόρεψε κουκλί μου» στην αμερικανική τηλεόραση

1/03/2026 - 12:21μμ
Ο διαχρονικός «Αγαπητικός» – Από το βιβλίο του Κορομηλά μέχρι τον κινηματογράφο και το θέατρο (εικ.: ΧΚ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»: Από τα μπουλούκια στα θεατρικά σαλόνια – Μια βουκολική αγάπη 135 ετών!

28/02/2026 - 4:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιρανή κρατά πλακάτ με φωτογραφία του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Σκληρό μήνυμα από τον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν: Στοχοποιεί τις αμερικανικές βάσεις, απειλεί με το Στενό του Ορμούζ

18 λεπτά πριν
O πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Βελιγράδι, 7 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)

Σερβία και Αλβανία προτείνουν «σταδιακή ένταξη» στην ΕΕ – Σχέδιο για επιτάχυνση της διεύρυνσης

43 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την παρέλαση που έγινε για την 25η Μαρτίου στο Τορόντο, το 2025 (φωτ.: Greek Community of Toronto)

Καναδάς: Ο Μάρτιος είναι Μήνας Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Οντάριο

1 ώρα πριν
Το «Mayuree Naree», με σημαία Ταϊλάνδης, φλέγεται στο Στενό του Ορμούζ έπειτα από πλήγμα ιρανικών πυραύλων, 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Royal Thai Navy / EPA)

Ο Περσικός μετατρέπεται σε «ναρκοπέδιο» για τη ναυσιπλοΐα – Φόβοι για παγκόσμιο ενεργειακό σοκ

2 ώρες πριν
Από την αφίσα της ημερίδας

Ημερίδα στην Οινόη Καστοριάς για τον Στάθη Πελαγίδη – Τιμούν τον σπουδαίο ιστορικό του ποντιακού ελληνισμού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

«Έπεσαν οι υπογραφές» μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Καυτανζογλείου παρουσία του Γιάννη Βρούτση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign