pontosnews.gr
Σάββατο, 22/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η «Αφήγηση της Αντιγόνης» από την Ίμερα του Πόντου ξεκίνησε το θεατρικό της ταξίδι

6/12/2016 - 6:15μμ
Η «Αφήγηση της Αντιγόνης» από την Ίμερα του Πόντου ξεκίνησε το θεατρικό της ταξίδι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με κάποιους να αναζητούν ένα χαρτομάντηλο αλλά όλους να χαρίζουν το πιο θερμό τους χειροκρότημα, η ιστορία της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου ξεκίνησε για ένα ακόμα ταξίδι, αυτή τη φορά θεατρικό. Η ευχή της γιαγιάς για το ψωμί (δια στόματος της Αντιγόνης Φρυδά που έχει τον ομώνυμο ρόλο στον θεατρικό μονόλογο Η Αφήγηση της Αντιγόνης) ήταν το πιο ιδανικό κλείσιμο για μια παράσταση που δεν μιλά για τίποτε άλλο παρά για μια ατελείωτη προσφυγιά, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Η «Αφήγηση της Αντιγόνης» σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Νέτα παρουσιάζει τη ζωή της προγιαγιάς της. Η πρεμιέρα έγινε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στο επίκεντρο του θεατρικού μονολόγου ένα ωραιότατο χαλί, προίκα της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου, και μία ροδακινιά σαν αυτή που είχε στο πατρικό της σπίτι στην Ίμερα του Πόντου. Σε κάθε σταθμό του προσφυγικού ταξιδιού της, είτε είναι στην ευκατάστατη ζωή στην Τασκένδη, είτε σε ένα φτωχικό διαμέρισμα στο Βατούμ, είτε στις λάσπες της Κοζάνης, είτε σε ένα «καταπατημένο» σπίτι στη Θεσσαλονίκη, προσπαθεί να δημιουργήσει μία ρίζα· μαζί της ταξιδεύει το χαλί (μέχρις ότου αναγκάζονται να το πουλήσουν για να γλιτώσουν από την πείνα) και εκείνη ονειρεύεται μια μεγάλη ροδακινιά.

«Κουράστηκα, δεν αντέχω άλλο τις προσφυγιές» ακούγεται να λέει η Αντιγόνη Μαυρομματοπούλου, μια γυναίκα τολμηρή και γενναία, που σκοπός της ήταν να επιστρέψει πίσω στον Πόντο, εκεί όπου είχε αφήσει τον πρωτότοκο γιο της – ένας καημός που παρέμεινε ακόμα και μετά τη συνάντησή τους, έπειτα από 12 χρόνια, στην Ελλάδα.


«Ξένοι ήμασταν». Τα λόγια της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου γίνονται λόγια της Αντιγόνης Φρυδά (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Η Αντιγόνη Φρυδά στη σκηνή ξεδιπλώνει μια ιστορία με αμέτρητους σταθμούς, κακουχίες αλλά και ελπίδα ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. «Φοβερή είναι. Έτσι τα έλεγε και η μάνα μου» ακούγεται κάποια στιγμή να λέει κάποιος από τα πίσω καθίσματα του θεάτρου. Είναι ο Ματθαίος Μαυρομματόπουλος, το τελευταίο εν ζωή παιδί της Αντιγόνης που ήρθε και αυτός στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Στα μπροστινά καθίσματα η τρισέγγονη Αλεξάνδρα Σωτηρίου, που στην παράσταση ακούγεται να τραγουδά το «Tili tili bom».

«Η αφήγηση της Αντιγόνης είναι η αφήγηση της ξεριζωμένης μάνας. Ο σπαραγμός τού αποχωρισμού. Η βαθιά μαχαιριά της ξενιτιάς. Ο αλάλητος πόνος της προσφυγιάς. Η ψυχωμένη γυναίκα αντικαθιστά την πατρίδα και δίνει νόημα στη ζωή των απογόνων», γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα που συνοδεύει το πρόγραμμα της παράστασης η ιστορικός και συγγραφέας Μαριάννα Κορομηλά.


Αντιγόνη Φρυδά και Αντιγόνη Νέτα μετά το τέλος της παράστασης (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο pontos-news.gr η σκηνοθέτρια, και δισέγγονη της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου, Αντιγόνη Νέτα, είχε πει ότι κατά τη διάρκεια των προβών η πρωταγωνίστρια της έλεγε χαριτολογώντας ότι αν δεν την είχε μπροστά της δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι ο ρόλος της συνέβη στην πραγματικότητα.

«Η Αντιγόνη Νέτα δεν τιμά μόνο την προγιαγιά. Τιμάει την Ίμερα του Πόντου, μια μικρή και ιερή πατρίδα που δεν θα χαθεί ποτέ όσο ζει η μνήμη», καταλήγει η Μαριάννα Κορομηλά.

  • Ο μονόλογος Η Αφήγηση της Αντιγόνης ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 3 Ιανουαρίου 2017.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αλεξάνδρεια ταξιδεύουν 53 έργα του Μάκη Βαρλάμη – Μια νέα γέφυρα ανάμεσα στην Πέλλα και την Αίγυπτο

21/11/2025 - 7:22μμ
Ο Πάρις Γαβριηλίδης με τη φωτογραφία του ανθρώπου ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο παππούς του καταγόταν από τη φυλή των Καλάς, μια κοινότητα που θεωρείται απόγονος στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οδοιπορικό στ’ αχνάρια του Μ. Αλεξάνδρου – Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση φωτογραφίας του Πάρι Γαβριηλίδη

20/11/2025 - 10:58πμ
Το σημείο των ανασκαφών στη Λίμυρα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Βρέθηκε «χαμένος» ναός του Δία – Τον αναζητούσαν 40 χρόνια!

18/11/2025 - 10:35πμ
(Φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το μεγάλο μας τσίρκο»: Η παράσταση-μύθος που τάραξε το καθεστώς της χούντας, ανεβαίνει ξανά

17/11/2025 - 1:07μμ
Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου του Ευρωπού (φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς: Οι «Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές» απέσπασαν βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

14/11/2025 - 10:49πμ
(Φωτ.: youtube/
Black Sea Music Productions)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Αγέρης μάς δίνει μία γεύση από τα backstage του βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Οι Ρωμαίοι και η Συμέλα»

13/11/2025 - 9:58μμ
O Kώστας Τσάκωνας στην πρεμιέρα της επιθεώρησης «ΠΑΣΟΚ μου σόρι» στο θέατρο Περοκέ, το 2003 (φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χάσιαλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Τσάκωνας: Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα – Η καριέρα, ο σοβαρός τραυματισμός και η μάχη με τον καρκίνο

13/11/2025 - 6:44μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα highlights του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

11/11/2025 - 7:35μμ
Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πιο κοντά από ποτέ η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»

10/11/2025 - 9:03μμ
Συντήρηση στα περίφημα ψηφιδωτά της βασιλικής που βρίσκεται στην Ξάνθο της Λυκίας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Ξάνθος στην καρδιά της Λυκίας, μια θρυλική πόλη – Αντιστάθηκε ηρωικά στους Πέρσες

10/11/2025 - 1:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και τα βόρεια, με ολίγη αφρικανική σκόνη

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Επιστροφή στις νίκες για τον Ολυμπιακό

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης ξαναρχίζει τα μαθήματα ποντιακών χορών

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό: Ένα ασημένιο μετάλλιο και δύο χάλκινα για την Ελλάδα

9 ώρες πριν

Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Αγ. Θεόδωρος Γαβράς»: Τιμή στον κυπριακό ελληνισμό

10 ώρες πριν
Ουκρανές αγκαλιάζονται μπροστά από μνημείο πεσόντων κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)

Σχέδιο ΗΠΑ για την Ουκρανία: «Είτε θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας, είτε έναν σημαντικό εταίρο» – Η Ρωσία θα κερδίσει αμαχητί μια έκταση ίση με το Λουξεμβούργο

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign