pontosnews.gr
Κυριακή, 11/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο σταυρός ανέβηκε στον τρούλο του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν (βίντεο)

29/11/2016 - 4:12μμ
Ο σταυρός ανέβηκε στον τρούλο του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 18 Οκτωβρίου 2014, σε μια τελετή όπου περίσσευε η συγκίνηση, θεμελιώθηκε ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, σε μια εξίσου συγκινητική τελετή κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο της αμερικανικής μεγαλούπολης, ο σταυρός του ελληνορθόδοξου ναού πήρε τη θέση του πάνω στον τρούλο.

Το μικρό ορθόδοξο εκκλησάκι, που είχε ανεγερθεί το 1916, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όπως γράφει ο Εθνικός Κήρυκας, η τελετή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου. «Ο χώρος γύρω από το ναό έχει πάρει την τελική του μορφή, και όσοι ανέβηκαν τα σκαλιά διαισθάνθηκαν ότι ανέβαιναν πολύ ψηλά», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο νέος ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Λίμπερτι Παρκ, ακριβώς δίπλα στο Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου και στο μνημείο που δημιουργήθηκε εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Όπως και στην τελετή θεμελίωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για να τελέσει τον Αγιασμό χρησιμοποίησε νερό από τον τόπο όπου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. «Συνήθως στις οικοδομές όταν φτάσουν στην κορυφή τοποθετούν ένα δέντρο ή ένα άλλο σύμβολο. Εμείς βάλαμε το σταυρό γιατί είναι το σύμβολο της αγάπης, της ελπίδας, της αιωνιότητας και του θριάμβου τα οποία θα διακηρύττει αυτός ο ναός», είπε ο κ. Δημήτριος απαντώντας σε ερώτηση του Εθνικού Κήρυκα.


(Φωτ.: GOA / Δημήτρης Πανάγος)

Το παρών στην τελετή έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης Πάτρικ Φόι, εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου του Σαντιάγο Καλατράβα, αλλά και δωρητές όπως ο Πίτερ Πάππας και ο Χρήστος Σπυρόπουλος.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπολογίζει ότι τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου θα γίνουν την άνοιξη του 2018.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι ο σταυρός του Αγίου Νικολάου είναι το πρώτο θρησκευτικό σύμβολο που «εμφανίζεται» στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ο ελληνορθόδοξος ναός μπορεί να μην συγκρίνεται με τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, ωστόσο όσοι βρέθηκαν στην τελετή της Δευτέρας έφυγαν εντυπωσιασμένοι.

Τα σκαλιά ξεκινούν από την οδό Λίμπερτι, έχουν ημικυκλικό σχήμα και «παρέχουν» θέα προς την ανατολική και βόρεια πλευρά του ναού. Το πλακόστρωτο προαύλιο, που θυμίζει εκείνα που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, βρίσκεται στη δυτική πλευρά· εκεί έχουν δημιουργηθεί ανισόπεδοι ανθόκηποι αλλά και διάδρομοι που καταλήγουν σε μια εναέρια διάβαση η οποία συνδέει το προαύλιο του Αγίου Νικόλαου με τον νοτιότερο ουρανοξύστη του Παγκόσμιου Χρηματιστηριακού Κέντρου, του γνωστού Brookfield Place.


(Φωτ.: Facebook / Saint Nicholas National Shrine at the World Trade Center)

Στη βόρεια πλευρά του διαδρόμου έχει τοποθετηθεί μνημείο με τον έφιππο μαχητή, το οποίο είναι αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης για την Ελευθερία, όπως αποκαλούνται οι πόλεμοι εναντίον της τρομοκρατίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο 18χρονος Άθως Καρυστινός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την  κληρονομία της οικογένειάς του (φωτ.: orthodoxobserver.org/Δημήτριος Πανάγος & Brittainy Newman)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια στο Tarpon Springs: Όταν οι… βουτιές είναι οικογενειακή υπόθεση

10/01/2026 - 10:17μμ
Ελληνίδες πολιτικές πρόσφυγες σε χώρο εστίασης στην Τασκένδη, τη δεκαετία του 1950. Στο φόντο διακρίνονται σοβιετικά πολιτικά συνθήματα (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο Κώστα Πολίτη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη, εκεί όπου ο ελληνισμός έστησε δεύτερη πατρίδα

9/01/2026 - 4:04μμ
(Φωτ.: 7News)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Στάχτη» η ιστορική επιχείρηση του Έλληνα ομογενή Κον Πετράκου στην Αδελαΐδα

8/01/2026 - 10:59πμ
Οι «Ακρίτες του Πόντου» ακοίμητοι φρουροί και μιας... Πόρσε (φωτ.: facebook/Yitonia/709.este)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Οι Ακρίτες του Πόντου και των… Πόρσε – Το εντυπωσιακό project της ομάδας «yitonia»

7/01/2026 - 10:22πμ
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντοξενιτέας: 25” για το 2025

6/01/2026 - 8:40μμ
Εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Ρόουζμπαντ, κατά μήκος της ακτογραμμής της χερσονήσου Μόρνινγκτον (φωτ.: facebook/Glik Andriotis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ηλιόλουστα Θεοφάνια στη Βικτόρια

6/01/2026 - 7:40μμ
Ο 18χρονος Κώστας Κοψάφτης έπιασε τον σταυρό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (φωτ.:  facebook/Imagine Frankston)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο Φράγκστον της Μελβούρνης

6/01/2026 - 4:44μμ
(Φωτ.: Facebook/Παναγία Σουμελά Σίδνεϊ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κρητικοί και Πόντιοι μαζί στη μακρινή Αυστραλία – Γιορτή ενότητας και παράδοσης στο Σίδνεϊ

6/01/2026 - 11:08πμ
O Γιώργος Μίγλης με τη σύζυγό του, Χρυστάλλα και τα εγγόνια τους στο «Νέο Μπακάλικο» (φωτ.: facebook/New Bakaliko)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Πωλητήριο στο «Νέο Μπακάλικο» του Λονγκ Άιλαντ που έθρεψε γενιές ομογενών – «Η γιαγιά μου τα μαγείρευε όλα αυτά»

5/01/2026 - 6:46μμ
(Φωτ.: Συνεργάτης Eurokinissi)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σουηδία: Η ελληνική ομογένεια έκοψε βασιλόπιτα παρουσία του μητροπολίτη Κλεόπα

5/01/2026 - 2:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας γιόρτασε τον ερχομό του 2026 με τον καλύτερο τρόπο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιράν: «Εχθροί του θεού» οι διαδηλωτές – Σκληραίνει την στάση του το καθεστώς μετά τα επεισόδια και οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Με ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι υποδέχθηκε το 2026 η Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως

8 ώρες πριν
(Φωτ.: tvxs.gr)

Πανικός σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

8 ώρες πριν
Ο 18χρονος Άθως Καρυστινός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την  κληρονομία της οικογένειάς του (φωτ.: orthodoxobserver.org/Δημήτριος Πανάγος & Brittainy Newman)

Θεοφάνια στο Tarpon Springs: Όταν οι… βουτιές είναι οικογενειακή υπόθεση

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Νικηφόρα στο 2026 Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – Ισόπαλοι Κηφισιά και ΑΕΛ

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign