pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα ελληνικά, μάθημα επιλογής ξένης γλώσσας στα σχολεία της Ρωσίας

23/11/2016 - 2:47μμ
Εγκαίνια έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΑΠΘ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του προγράμματος ΙΑΣΩΝ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η εισαγωγή της διδασκαλίας των ελληνικών ως κατ’ επιλογήν δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υλοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που συντελείται μεθοδικά εδώ και 23 χρόνια.

Η επιτυχής έκβασή της θεωρείται γεγονός μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, και το επιστέγασμα του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

Όπως είπε ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ιωάννης Καζάζης, ο οποίος για περισσότερες από δύο δεκαετίες επιδόθηκε σε άοκνες προσπάθειες για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, η νέα ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται στη ρωσική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα μπορούν να μαθαίνουν ελληνικά μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ Δημοτικού καθώς και αυτοί της Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Τα εγχειρίδια
Η χρηματοδότηση της παραγωγής και εκτύπωσης των εγχειριδίων προέρχεται εξ ολοκλήρου από τον Αφλατόν Σαλάχοφ, τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Γκελεντζίκ, της περιοχής του Κράσνονταρ. Η σειρά των εγχειριδίων εκπονήθηκε με τη γενική επιμέλεια της Λουίζας Μιροσνιτσένκο.


Ο καθηγητής Ιωάννης Καζάζης (φωτ.: sch.gr)

«Η συγγραφική ομάδα διδασκόντων στο ελληνικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κουμπάν αξιοποιεί τη δοκιμασμένη μέθοδο της θρυλικής Μαρίνας Ρίτοβα, που ανάλωσε μια ζωή στην υπηρεσία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τον δικό της ανεπανάληπτο τρόπο, ζωντανό, εύληπτο και διδακτικά πειθαρχημένο στους επιμέρους στόχους του. Η Μαρίνα Ρίτοβα δημιούργησε ολόκληρη σχολή, στην οποία ανήκουν και οι συγγραφείς της διδακτικής αυτής σειράς. Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για μια ολιστικά ελκυστική μέθοδο και προσέγγιση, όπου όλα μαζί –γλωσσική ύλη, περιεχόμενο και εικονογράφηση– συνθέτουν μια εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, η οποία δεν παραμένει ούτε μόνον γλωσσική ούτε μόνον καθαρά συγχρονική. Αναφέρεται συνδυασμένα και στη γλώσσα και στον πολιτισμό, προσφέροντας αναδρομές και στο ιστορικό, ακόμη και στο μυθολογικό, ελληνικό παρελθόν», αναφέρει ο Ιωάννης Καζάζης.

Το ιστορικό της προσπάθειας
Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη διδασκαλία των γλωσσών των συνιστωσών μειονοτήτων της περιοχής, πρόσθεσε ο καθηγητής, ευνοήθηκε και το αίτημα του Τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου του Κουμπάν να προσφερθεί και η διδασκαλία της νέας ελληνικής στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της συγκεκριμένης περιοχής – ανάλογα, βέβαια, με τη ζήτηση.


Μαθητές από το Γκελεντζίκ κρατούν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης μαθημάτων ελληνικής γλώσσας

Το υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είδε το αίτημα ευρύτερα. Στις 10 Νοεμβρίου η υπουργός Όλγα Βασίλιεβα αποφάσισε να παρέχονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 τα ελληνικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τους ίδιους όρους, και με την ίδια διδακτική σειρά που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν. Η σειρά αυτή συμπεριλαμβάνεται πλέον στον Ομοσπονδιακό Κατάλογο Σχολικών Βιβλίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στην επιμέλεια της σειράς, ιδιαιτέρως ουσιαστική ήταν η συμβολή του προγράμματος ΙΑΣΩΝ και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Το Τμήμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου του Κουμπάν είναι γέννημα θρέμμα του προγράμματος ΙΑΣΩΝ και του ΑΠΘ. Όλο το διδακτικό προσωπικό απέκτησε τις γνώσεις των ελληνικών στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα το ΑΠΘ έχει δώσει 760 υποτροφίες, ενώ έχουν εκπονηθεί 77 διδακτορικά, άλλα τόσα μεταπτυχιακά και πολλά προπτυχιακά στα συνολικά δεκαέξι συνεργαζόμενα παρευξείνια πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά το ΙΑΣΩΝ, αποτελεί βασικό πρόγραμμα του ΑΠΘ, υλοποιείται υπό την αιγίδα της Πρυτανείας και της Συγκλήτου και διεκπεραιώνεται από τριμελή επιστημονική ομάδα. Την ομάδα αποτελούν οι Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας, και Δημήτρης Φωτιάδης, δρ Ρωσικής Φιλολογίας, γραμματέας-διερμηνέας, με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας, Ιωάννη Καζάζη.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: The Greek Herald/ Location Shots Media)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την κουζίνα στη λύρα: Ο σεφ Τάσος Μπαγουράκης μάγεψε το Σίδνεϊ, με άρωμα Κρήτης

12/02/2026 - 9:19πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς στο Σαν Φρανσίσκο – Τριήμερο ελληνικής περηφάνιας στην Καλιφόρνια για την Εθνική Επέτειο της Επανάστασης του 1821

11/02/2026 - 4:49μμ
Χορευτές της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Coburg (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακή Εστία Μελβούρνης: 50 χρόνια κρατά ζωντανό τον Πόντο στην άλλη άκρη του κόσμου

11/02/2026 - 11:58πμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ελληνοαυστραλός πολιτικός Steve Georganas τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Αυστραλία

11/02/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια τιμά την παράδοση και αναβιώνει ξεχασμένα έθιμα – Στήθηκε πατητήρι για σταφύλια στην Παναγία Καμαριανή στη Μελβούρνη

9/02/2026 - 9:08μμ
(Φωτ.: greeknewsusa.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική ομογένεια στη Νέα Υόρκη τιμά την ελληνική γλώσσα με ένα ξεχωριστό «κυνήγι θησαυρού»

9/02/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι της Νότιας Αυστραλίας χόρεψαν για την Κύπρο

8/02/2026 - 8:55μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με αγιασμό υποδέχθηκε τη νέα σχολική χρονιά το ελληνορθόδοξο σχολείο Oakleigh Grammar στη Μελβούρνη

8/02/2026 - 3:04μμ
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βασιλόπιτα με… μπάρμπεκιου για τον «Ποντοξενιτέα»

7/02/2026 - 6:25μμ
(Φωτ.: facebook / Orthodox Observer)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Προ των πυλών το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ

7/02/2026 - 11:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA/Abedin Taherkenareh)

Καταγγελία WhatsApp και Telegram για ρωσικό «μπλόκο» στη λειτουργία τους

5 λεπτά πριν
Ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς στην τελετή χωροθέτησης του «Δείκτη Μνήμης» - Σημείο Ζ, πλησίον του μνημείου Γρηγόρη Λαμπράκη, στον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)

Κώστας Γαβράς: Αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη συνάντησε ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης

39 λεπτά πριν
H Τζέσι Βαν Ρούτσελαρ που σκόρπισε το θάνατο στο σχολείο (φωτ.: Χ)

Καναδάς: Τρανς γυναίκα η ένοπλη που σκόρπισε τον θάνατο στο σχολείο – Είχε προβλήματα ψυχικής υγείας

1 ώρα πριν

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Αν πάω πίσω φοβάμαι ότι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν – Ο λαός του Πόντου και οι Έλληνες πατριώτες με αγκάλιασαν

2 ώρες πριν
Ο λογότυπος του μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επανέρχεται το κανονικό ωράριο από τις 16 Φεβρουαρίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/akrites.skalotis)

Οι «Ακρίτες» της Σκαλωτής θα γιορτάσουν ποντιακά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign