pontosnews.gr
Παρασκευή, 23/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Κώδιξ 1424 σε λίγες μέρες στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης της Μητροπόλεως Δράμας

18/11/2016 - 7:31μμ
Ο Κώδιξ 1424 επέστρεψε στην μονή Εικοσιφοινίσσης Δράμας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το δρόμο της επιστροφής προς τον τόπο από όπου είχε κλαπεί μετά την επιδρομή των Βουλγάρων στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης της Μητροπόλεως Δράμας, στις 27 Μαρτίου 1917, πήρε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου το σπάνιο ελληνικό χειρόγραφο «Κώδιξ 1424» μετά από πρωτοβουλία της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου στην κατοχή της οποίας βρισκόταν. Το κειμήλιο βρίσκεται στα χέρια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και σε λίγες ημέρες θα επιστρέψει στην περιώνυμη Μονή.

Ο Κώδιξ 1424 είναι το αρχαιότερο γνωστό χειρόγραφο με μικρογράμματη γραφή που περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη.

Το σπάνιο χειρόγραφο του 9ου αιώνα, που επιστρέφεται 99 χρόνια μετά την κλοπή του, παρέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος μεταβαίνοντας στο Σικάγο, συνοδευόμενος από τον Δημήτριο, επίσκοπο Μωκισσού, τον Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαδόπουλο, και τον ομογενή δικηγόρο Γεώργιο Τσουγκαράκη από τη δικηγορική εταιρεία Hughes Hubbard & Reed LLp.

Κατά την τελετή στην έδρα της Σχολής, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων προς τους αδερφούς και τις αδερφές της Λουθηριανής Εκκλησίας για τη γενναιόδωρη και ευγενική χειρονομία τους».


(Φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Δράμας)

Ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ διατύπωσε την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλοι στις ΗΠΑ, που έχουν κειμήλια από την Εικοσιφοίνισσα, το παράδειγμα των Λουθηρανών και να τα επιστρέψουν οικειοθελώς.


(Φωτ: pappaspost.com)

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα ίχνη του ελληνικού χειρόγραφου των 337 σελίδων εντόπισε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας στη Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου και ζήτησε την επιστροφή. Το ΔΣ του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος συμφώνησε ομόφωνα πως το χειρόγραφο έπρεπε να επιστραφεί. Έτσι κι έγινε. Μάλιστα, ο πρόεδρος της σχολής Τζέιμς Νίμαν δήλωσε ότι δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε αποζημίωση για την επιστροφή του θρησκευτικού κειμένου.

Οι Λουθηρανοί, διαχειριστές του χειρογράφου μέχρι σήμερα, εξέφρασαν την ελπίδα να γίνουν παράδειγμα ώστε και άλλοι φορείς να επιστρέψουν αρχαιότητες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.


(Φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Δράμας)

Πριν από την παράδοση του χειρόγραφου, η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου το παρουσίασε σε φοιτητές και καθηγητές, οι οποίοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις λεπτομέρειες του έργου και συμφώνησαν ότι έπρεπε να επιστραφεί στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

Σε λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο πρόεδρος της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής και ο ομογενής δικηγόρος θα μεταβούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Πατριάρχη. Στη συνέχεια θα παραστούν στον Εσπερινό της Θρονικής Γιορτής της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως στη μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Επόμενος σταθμός θα είναι η Ελλάδα.

Στη Δράμα, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 17:00, θα γίνει στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου η επίσημη τελετή παράδοσης του χειρογράφου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: 80s Noσταλγία)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

22/01/2026 - 6:31μμ
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

22/01/2026 - 6:02μμ
Αττικό μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο του β' μισού 4ου αι π.Χ. (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αττικό ανάγλυφο και πέντε χάλκινα ειδώλια επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο

22/01/2026 - 3:11μμ
«21 Απριλίου 1967. Εκ της Ελλάδος και πάλιν το φως» γράφει το καθεστωτικό έντυπο (πηγή: ΜΙΕΤ, Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απαγορευμένα προγράμματα, δίκες και λογοκρισία: Τεκμήρια της Χούντας στη Θεσσαλονίκη

21/01/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: antonismiriagos.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντώνης Μυριαγκός: Με μικρασιατικές ρίζες βρέθηκε από τη Χίο στον Καναδά και από τον Τερζόπουλο στον «Καποδίστρια»

21/01/2026 - 10:55πμ
(Φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Αναζητά καλλιτέχνες και δημιουργούς να ξαναδώσουν ζωή στις προσφυγικές κατοικίες

21/01/2026 - 9:12πμ
Συναυλία στο Κάιρο, για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας, 4 Απριλίου 2006 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Στόλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο 84χρονος Γιώργος Χατζηνάσιος, με τις μεγάλες επιτυχίες και τις ιστορικές συνεργασίες – Απίθανες ιστορίες έρωτα και δόξας που λίγοι γνωρίζουν

20/01/2026 - 12:14μμ
(Φωτ.: EPA / Γρ. Τύπου Regione Marche)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκή βασιλική του Βιτρούβιου

19/01/2026 - 10:00μμ
Οι δύο όψεις της ξύλινης σφραγίδας με τους άγιους Αντώνιο και Νικόλαο (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: «Ένα έκθεμα – Μια ιστορία» από το Βυζαντινό Μουσείο με πρώτη τη σφραγίδα της «Μονής Αγίου Αντώνιου»

17/01/2026 - 12:57μμ
Το καστ της «Μεγάλης Χίμαιρας» της ΕΡΤ και αριστερά ο Μ. Καραγάτσης το 1955, ένα τεκμήριο από τη Συλλογή του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο τηλεοπτικός Μ. Καραγάτσης: Οι σειρές που βασίστηκαν σε έργα του μεγάλου συγγραφέα

16/01/2026 - 5:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Σπύρος Καρατζαφέρης το 2005 (φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Σπύρος Καρατζαφέρης: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο γνωστός δημοσιογράφος

14 λεπτά πριν

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας προσκαλεί μέλη και φίλους στην κοπή της βασιλόπιτάς της

43 λεπτά πριν
Ο Νικολάι Χαρίτο ανάμεσα στα «Χρυσάνθεμα» (φωτ.: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας/ Εικ.: pontosnews.gr)

Νικολάι Χαρίτο (1886-1918): Το νόθο παιδί που μεγάλωσε στα πλούτη, επαναστάτησε κατά του τσάρου και δολοφονήθηκε για τα μάτια μιας Βέρας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au)

Η κυπριακή κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας βραβεύει τους Κύπριους ομογενείς για την προσφορά τους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Κηφισός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι τις 15:00 – Ποια τμήματα της λεωφόρου αφορούν

2 ώρες πριν
Από την αφίσα της παράστασης

«Έφυγες με το Πατρίς»: Ιστορίες Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία ζωντανεύουν στη σκηνή του θεάτρου και συγκινούν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign