Έτοιμος να έρθει σε οριστική ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως στο τέλος του χρόνου θα ζητήσει από τους Τούρκους να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος για τη διακοπή ή τη συνέχιση των συνομιλιών.
Όπως συνηθίζει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος απηύθυνε προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες καλώντας τες «να πάρουν μια απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας.
Παράλληλα ζήτησε από τους Τούρκους να είναι υπομονετικοί έως τα τέλη της χρονιάς. «Η μοίρα αυτού του έθνους είναι στα δικά μας χέρια. Ποιος είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Εσείς που 53 χρόνια δεν εγκρίνεται την ένταξη της Τουρκίας πως λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση;» είπε.
Θα προχωρήσει με την θανατική ποινή
Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής –μια κίνηση που το πιθανότερο είναι πως θα έβαζε τέλος σε οποιαδήποτε ελπίδα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ–, αν το κοινοβούλιο ψηφίσει σχετικό νόμο, και δήλωσε πως κι αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.
Οι Τούρκοι αναμένεται να ψηφίσουν για τις αλλαγές του συντάγματος την ερχόμενη άνοιξη.
Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται η ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν ώστε να δημιουργηθεί ένα προεδρικό σύστημα παρόμοιο με αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία.
















