pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πολύτιμο ελληνικό κειμήλιο της Ορθοδοξίας επιστρέφει στον τόπο του, στη Δράμα

9/11/2016 - 5:47μμ
Πολύτιμο ελληνικό κειμήλιο της Ορθοδοξίας επιστρέφει στον τόπο του, στη Δράμα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα πολύτιμο κειμήλιο της Ορθοδοξίας, ένα σπάνιο ελληνικό χειρόγραφο του 9ου αιώνα που περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη, επιστρέφει στον τόπο όπου φυλασσόταν, στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης της Μητροπόλεως Δράμας, από όπου είχε κλαπεί μετά την επιδρομή των Βουλγάρων στη Μονή στις 27 Μαρτίου 1917. Το επιστρέφει οικειοθελώς η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου στης οποίας την κατοχή βρίσκεται.

Το χειρόγραφο, γνωστό μεταξύ των βιβλικών θεολόγων ως Κώδιξ 1424, είχε καταγραφεί στα χειρόγραφα της Μονής το 1886, από τον Αθανάσιο Παπαδόπουλο-Κεραμέα.

Το χειρόγραφο βρέθηκε στα χέρια Ευρωπαίου εμπόρου βιβλίων και το 1920 αγοράστηκε από τον Αμερικανό Λέβι Φράνκλιν Γκρούμπερ, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος του Λουθηρανικού Θεολογικού Εκπαιδευτηρίου του Σικάγου, προκάτοχο σχήμα της σημερινής Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής (ΛΘΣ). Ο Γκρούμπερ κληροδότησε τον χειρόγραφο κώδικα στην χήρα του, από την οποία η ΛΘΣ παρέλαβε όλη τη συλλογή των σπάνιων βιβλίων του.


Η Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης που θα φιλοξενήσει το σπάνιο χειρόγραφο

Στις 15 Νοεμβρίου, σε ειδική τελετή στην έδρα της Λουθηρανικής Σχολής, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα παραλάβει το χειρόγραφο, για να το μεταφέρει στη Δράμα.

Μόνο 60 ελληνικά χειρόγραφα, που περιέχουν το σύνολο των βιβλίων της Καινής Διαθήκης, βρίσκονται σε διάφορες συλλογές ανά τον κόσμο. Ο Κώδιξ 1424 είναι το αρχαιότερο γνωστό χειρόγραφο με μικρογράμματη γραφή (καλλιγραφική με κλίση), που περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη. Επιπλέον, η σειρά των βιβλίων της είναι ασυνήθιστη. Το βιβλίο της Αποκαλύψεως π.χ., που σήμερα τοποθετείται στο τέλος της Καινής Διαθήκης, στον Κώδικα 1424 προηγείται των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου.

Το χειρόγραφο αντεγράφη από έναν μοναχό ονόματι Σάββα, και τρεις αιώνες αργότερα άλλοι μοναχοί πρόσθεσαν εν είδει υπομνήματος, στα περιθώρια των φύλλων του κώδικα, αποσπάσματα από έργα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και άλλων.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00 θα γίνει στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής του χειρογράφου.


(Φωτ.: Center for the Study of New Testament Manuscripts)

Θα το παραδώσει στον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, που θα το έχει μεταφέρει από τις ΗΠΑ συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου δρ Τζέιμς Νίμαν και τον νομικό Γεώργιο Τσουγκαράκη.

Το Δικηγορικό Γραφείο του Γ. Τσουγκαράκη κάλυψε αφιλοκερδώς νομικά τη διαδικασία, «αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι ομογενείς μας διακρίνονται για τον πατριωτισμό τους και την αγάπη τους για την Ελλάδα», αναφέρει δελτίο Τύπου της Μητρόπολης Δράμας διατυπώνοντας ευχαριστίες.

Η επικείμενη ευτυχής κατάληξη του στόχου επαναπατρισμού του κειμηλίου είναι αποτέλεσμα αφανών ενεργειών της Μητροπόλεως Δράμας, η οποία εκφράζει ευγνωμοσύνη τόσο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, «σημαιοφόρο του αγώνα της δικαίωσης της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης και της επιστροφής κειμηλίων και χειρογράφων», όσο και στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο «που στρατεύθηκε στην υπόθεση αυτή και εργάστηκε κατάλληλα στην Αμερική».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λεπτομέρειες από γυναικείες μορφές και πτηνά σε διάχωρα ψηφιδωτά δαπέδου της αίθουσας 3δ1085 (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φλώρινα: Δρομολογείται στο Αμύνταιο η αποκατάσταση και ανάδειξη ρωμαϊκής έπαυλης με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες

26/03/2026 - 4:50μμ
Άποψη της έκθεσης στην Αγιορείτικη Εστία (φωτ.: Αγιορείτικη Εστία)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Παράταση στην έκθεση «Η χώρα της καρδιάς μου. Ο Φώτης Κόντογλου στο Άγιον Όρος» – «Ζωγραφιές της πιο σπάνιας τελειότητος»

25/03/2026 - 11:27μμ
(Φωτ.: Σ. Μπαλάσκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νομίσματα και γραμματόσημα «διηγούνται» την Επανάσταση του 1821

25/03/2026 - 11:30πμ
Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας θα φιλοξενήσει την εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων»: Το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνεύουν στη Βέροια η Σόνια Θεοδωρίδου και η «Πολύμνια»

23/03/2026 - 11:33πμ
(Φωτ.: facebook/BPAN Heroes)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοζάνη: «Ύμνοι Ελπίδας», μια φιλανθρωπική συναυλία για τα παιδιά με τη νόσο BPAN

22/03/2026 - 3:25μμ
Σκηνή από την ταινία «Τελευταία Κλήση» σε σκηνοθεσία Sherif Francis
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αληθινές ιστορίες που συντάραξαν την Ελλάδα και έγιναν ταινίες

21/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: EPA / Marton Monus)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τσακ Νόρις: Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον αήττητο ήρωα των ταινιών δράσης

21/03/2026 - 3:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

18/03/2026 - 11:56μμ
Μικρές Λαζαρίνες με τα ανθοστόλιστα καλάθια τους (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Λαζαρίνες θα αναβιώσουν και φέτος στο δήμο Τρικκαίων – Το έθιμο που προϋπαντεί το Πάσχα

18/03/2026 - 7:17μμ
«Nα σκάσουν οι ζηλιάρηδες» στα νέα ελληνικά, σε ψηφιδωτό στην είσοδο οικίας στην αρχαία πόλη της Σύεδρας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιδωτό 1.500 ετών με ελληνική επιγραφή-έκπληξη βρέθηκε στην Τουρκία

17/03/2026 - 5:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: youtube.com/@thestivalgr)

Σε ύφεση η φωτιά στη Χαλάστρα – Παραμένει το κυκλοφοριακό χάος στην ΠΑΘΕ

34 λεπτά πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ μετά από υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο (φωτ.:   EPA/ WILL OLIVER / POOL)

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναβάλλει για 10 μέρες τις επιθέσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν

57 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/psmAMACEIA)

Αυγομαχίες και φουστουρομαχίες ανήμερα του Πάσχα στο Μανιάκι Φλώρινας

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αμπελόκηποι: Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ λόγω μεγάλης φωτιάς στη Χαλάστρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign