pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θησαυροί του Ερμιτάζ μαγεύουν την Αθήνα

2/11/2016 - 11:00πμ
Θησαυροί του Ερμιτάζ μαγεύουν την Αθήνα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο αποκαλύπτεται, από σήμερα έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2017, στους Έλληνες η ρωσική ψυχή, με όχημα την έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία» που εγκαινιάζεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μοναδικά έργα τέχνης που προέρχονται από τις αυτοκρατορικές συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Τα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας έργα που οι τσάροι Ρομανόφ συνέλεγαν από τα τέλη του 17ου αιώνα και για περίπου 200 χρόνια, θα φιλοξενούνται μέχρι τον Φεβρουάριο στην Αθήνα και είναι μόνο μερικά από εκείνα που έχουν τοποθετήσει το Ερμιτάζ μεταξύ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων μουσείων στον κόσμο.


Ένα από τα σημαντικά εκθέματα στο μουσείο (φωτ.: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο)

Στην έκθεση που θα απολαύσει το φιλότεχνο κοινό φιλοξενούνται 80 αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων πίνακες ζωγραφικής, έργα μικροτεχνίας, γλυπτά από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 20ό αιώνα, σερβίτσια, κοσμήματα της δυναστείας των Ρομανόφ και αντικείμενα των Σκυθών. Το πανόραμα τέχνης αρχίζει με την «ξενάγηση» του θεατή στην Αγία Πετρούπολη και το Ερμιτάζ, ακολουθεί η πρώτη συλλογή που είναι αρχαιολογική και συγκροτήθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο, η Σιβηρική Συλλογή με τα χρυσά νομαδικών λαών που ζούσαν στις στέπες, κυρίως των Σκυθών.

Πολλά αντικείμενα είναι ελληνοσκυθικού ρυθμού, μια και οι Σκύθες είχαν επηρεαστεί από την ελληνική τέχνη.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με ένα πανόραμα της ευρωπαϊκής τέχνης, αρχής γενομένης από τον 16ο αιώνα και φτάνοντας μέχρι και τον 20ό αιώνα. 


Ζεύγος ενωτίων με κρεμαστά περιστέρια, μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. (φωτ.: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο)

«Δεν είναι απλά έργα τέχνης. Όταν τα διαβάζει κανείς αναγνωρίζει σελίδες της Ιστορίας» είπε η διευθύντρια του μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα. Σε αυτήν την ενότητα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έργα των Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Μουρίγιο, Βαν Ντάικ, Πουσέν, Ρούμπενς, Ροντέν και πολλών άλλων.

Η έκθεση διοργανώνεται σε ανταπόδοση της έκθεσης «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» με τη συμμετοχή 120 βυζαντινών αρχαιοτήτων από ελληνικά μουσεία που ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα στο ρωσικό μουσείο.

Το Ερμιτάζ ιδρύθηκε το 1764, όταν η αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

11/08/2026 - 10:10μμ
Το μνημειακό μαρμάρινο άγαλμα νεαρού άνδρα, ύψους 2,2 μέτρων, που αποκαλύφθηκε στις αρχαίες Σάρδεις και χρονολογείται στο 470-450 π.Χ. (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάρδεις: Το άγαλμα των 2.500 ετών που σώθηκε επειδή έγινε… πλακόστρωτο

10/08/2026 - 8:38μμ
Ο Νίκος Καλογερόπουλος στην κηδεία του μουσικού Στέλιου Βαμβακάρη, στις 20 Ιουνίου 2019 (φωτ. αρχείου: Στέλιος Μισίνας/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος

9/08/2026 - 8:56μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου/pontosnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πρέσπεια 2026»: Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά ξανά στα ακριτικά σύνορα

9/08/2026 - 8:30μμ
Η Μέριλιν Μονρόε με τον Αλέκο Λιδωρίκη, στον οποίο παραχώρησε την ιστορική συνέντευξη το 1954 (φωτ.: Αρχείο Λιδωρίκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέριλιν Μονρόε: «Θα ήθελα να είχα γεννηθεί στον τόπο σας» – Η άγνωστη ελληνική εξομολόγηση

9/08/2026 - 10:09πμ
Το Lamassu of Nineveh (2018) του Michael Rakowitz στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Ακρόπολης. Ο φτερωτός ταύρος ύψους περίπου 4,3 μέτρων αποτελεί «επανεμφάνιση» της προστατευτικής ασσυριακής θεότητας που βρισκόταν στην Πύλη Νεργκάλ της αρχαίας Νινευή και καταστράφηκε από το ISIS το 2015 (φωτ.: Natalia Tsoukala / ΝΕΟΝ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Ο φτερωτός ταύρος της Νινευή «φυλά» την Ακρόπολη – Ένα σύμβολο που επέστρεψε από την καταστροφή

7/08/2026 - 5:38μμ
Τα θεμέλια της Γέφυρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου στον Δούναβη, όπως καταγράφηκαν με drone κοντά στο χωριό Γίγκεν της Βουλγαρίας (φωτ.: Μάρτιν Μίλεφ / Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο Πλέβεν)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δούναβης υποχώρησε και αποκάλυψε γέφυρα 1.700 ετών, του Μεγάλου Κωνσταντίνου

6/08/2026 - 9:35μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάκης Χαλκιάς: Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι και συνοδοιπόροι

6/08/2026 - 4:41μμ
(Φωτ.: Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης: Από τη Θράκη στην Ινδονησία και στο Jakarta World Folk Festival 2026

6/08/2026 - 11:31πμ
Ο Λάκης Χαλκιάς (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σήμερα η κηδεία του Λάκη Χαλκιά στο Α’ Νεκροταφείο

6/08/2026 - 8:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωπαϊκό U16: Στην Α’ κατηγορία η Εθνική κορασίδων!

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μέσα Αυγούστου: Μαντέψτε τι καιρό θα κάνει!

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

9 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign