pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Είμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία Μουσείου Γενοκτονίας

26/10/2016 - 2:23μμ
Αναγόρευση Κωνσταντίνου Φωτιάδη σε ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια νέα εποχή άρχισε πριν από λίγες μέρες για το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕΠΟΜΕ) στη Θεσσαλονίκη, καθώς μπολιάστηκε με… νέο αίμα μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασισμένου να προχωρήσει την υπόθεση της ίδρυσης Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου Γενοκτονίας, με τη συνδρομή της ελληνικής πολιτείας.

Όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, στις εκλογές της 17ης Οκτωβρίου συμμετείχαν 68 νέοι άνθρωποι και τα αποτελέσματα συνδέονται στενά με τους μελλοντικούς στόχους του ΚΕΠΟΜΕ.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου, σε αυτήν τη φάση, παραμένει ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, συμμετέχουν «ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο ΑΠΘ –ό,τι καλύτερο έχει ο ποντιακός χώρος αυτή τη στιγμή–, η Ευαγγελία Μπουμπουγιατζή που έχει κάνει διδακτορικό για τον ελληνισμό της Ιωνίας, ο εγγονός του μεγάλου Πόντιου διανοούμενου και πολιτικού Ιβάν (Ιωάννη) Πασαλίδη, ο δικηγόρος Ιωάννης Νισύριος, ο υποψήφιος διδάκτοράς μου Ιωάννης Κυραϊλίδης που τελειώνει τη διατριβή του στη γεωγραφία του Πόντου, ο οικονομολόγος Στάθης Αποστολίδης, και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης από το χώρο της παραδοσιακής μουσικής».


Στιγμιότυπο από τη συνέλευση των μελών του ΚΕΠΟΜΕ (φωτ.: mavritalassa.livejournal.com)

Και ποιοι είναι οι στόχοι του νέου ΔΣ του Κέντρου; «Εδώ και πολύ καιρό σχεδιάζω ένα ερευνητικό κέντρο που θα ασχολείται με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και τον παρευξείνιο ελληνισμό, καθώς επίσης και το Μουσείο Γενοκτονίας. Αυτοί είναι και οι βασικοί στόχοι του Κέντρου», μας εξήγησε ο καθηγητής Φωτιάδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα 40 χρόνια της πανεπιστημιακής του καριέρας δίδασκε μόνο μικρασιατικό, ποντιακό και παρευξείνιο ελληνισμό. Αυτό σημαίνει ότι έχει στη διάθεσή του όλες τις εργασίες των προπτυχιακών φοιτητών του, των μεταπτυχιακών και των διδακτόρων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ψηφιοποιημένες. Το υλικό αυτό, μαζί με πλήθος σχετικών με τον Πόντο αντικειμένων που έχει συγκεντρώσει –ένα μέρος είχε εκτεθεί τον περασμένο Μάιο στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου– ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί «σε ένα χώρο τον οποίο όσο ζω θα μπορώ να ελέγχω έτσι ώστε να βρει το δρόμο του».

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για 36.000 βιβλία και αρχειακό υλικό όχι μόνο για τη Γενοκτονία – το υλικό που αφορά τη Γενοκτονία ο καθηγητής εκτιμά ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στη συγγραφή ακόμα 20 βιβλίων!

Επιθυμία του προέδρου του ΚΕΠΟΜΕ είναι όλο αυτό το υλικό να βρει το φυσικό του χώρο όπου θα έχουν πρόσβαση προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.


Ευ. Μπουμπουγιατζή, από τα νέα μέλη του ΔΣ. Στο βάθος ο Κ. Τσαχουρίδης, που επίσης συμμετέχει στο νέο ΔΣ (φωτ.: mavritalassa.livejournal.com)

«Ο Ιβάν Σαββίδης χρηματοδοτεί δύο έδρες, μία για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και άλλη μία για τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας. Ξέρω πολύ καλά, γιατί έχω διδάξει και ως λέκτορας στο Αριστοτέλειο, ότι τα πανεπιστήμιά μας δεν είχαν δώσει ποτέ βαρύτητα στον ελληνισμό της Ανατολής, γι’ αυτό και θα έλεγα πως είναι πολύ φτωχά από βιβλία και γενικά πρωτογενές υλικό που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι φοιτητές μας. Το κενό αυτό μπορούμε να το καλύψουμε σε μεγάλο βαθμό με το υλικό που έχουμε» είπε.

Και γι’ αυτόν το λόγο απευθύνθηκε στην ελληνική πολιτεία μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου να παραχωρηθεί κάποιος χώρος όπου θα φιλοξενηθεί όλο το υλικό: ντοκουμέντα, χάρτες, γκραβούρες, βιβλία, φωτογραφικό υλικό, καρτ-ποστάλ και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τον παρευξείνιο πολιτισμό και τον αμιγώς ποντιακό του μικρασιατικού χώρου.

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και πιστεύω ότι σύντομα θα μου παραχωρηθεί ο χώρος» αποκάλυψε ο καθηγητής στο pontos-news.gr.

Αυτή ήταν και «η αφορμή για να ζωντανέψω το Κέντρο Ποντιακών Μελετών με νέα παιδιά που έχουν όρεξη για δουλειά και θα μπορούν να είναι οι πρώτοι στενοί συνεργάτες ώστε παράλληλα με τα μαθήματα των δύο πανεπιστημίων που αναφέρονται στον μικρασιατικό και τον παρευξείνιο ελληνισμό –στον βαθμό που κάτι προσφέρουν– να είναι βοηθητικά και τα μαθήματα που θα κάνουμε εμείς και στον δικό μας χώρο. Θα μπορούμε, βασιζόμενοι στους 160 και πλέον πίνακες ζωγραφικής που έχω συγκεντρώσει, να κάνουμε μαθήματα τοπικής ιστορίας, να έρχονται τα σχολεία να παρακολουθούν μαθήματα και να μπούμε στη διαδικασία της έρευνας της προσφυγιάς και της νεοπροσφυγιάς των Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ» πρόσθεσε.


Το παρών στις εκλογές έδωσαν ο Στάθης Πελαγίδης και ο Δημήτρης Τσακιρίδης (φωτ.: mavritalassa.livejournal.com)

Παρών στις εκλογές ήταν και ο Στάθης Πελαγίδης που είναι μέλος του ΚΕΠΟΜΕ. «Ήρθε μας είδε, ψήφισε και ευχήθηκε. Θα ήθελα να τονίσω ότι στο Κέντρο προσκαλέσαμε ανθρώπους που έχουν ένα ειδικό βάρος και έχουν κύρος. Σε αυτή τη φάση δεν ήθελα να έχουμε μαζί μας άτομα που εμπλέκονται με τη μία ή την άλλη ομοσπονδία του οργανωμένου προσφυγικού χώρου, για να μην εμπλακεί το Κέντρο στην εμφύλια σύρραξη που μόνο κακό κάνει σε όλους μας. Θέλω να μείνουμε μακριά από αυτούς τους ιδεολογικούς χώρους, που κατά τη γνώμη μου έχουν άλλους στόχους από αυτούς που θα έπρεπε να έχουν. Οι συνεργάτες μου κι εγώ θέλουμε να περιοριστούμε στον ερευνητικό τομέα και την αξιοποίηση του αρχείου μας, το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα και με ελευθερία να καταθέσει τα ευρήματά του. Ωστόσο δεν θέλω να υπάρξει εμπλοκή των μελών μας με τα ενδοσωματειακά».

Οι στόχοι του ΚΕΠΟΜΕ αποτελούν όνειρα ζωής του καθηγητή, ο οποίος μέσω του pontos-news.gr καλεί τους Ποντίους να συστρατευτούν.

«Θα ήθελα να καλέσω όλους τους Πόντιους, όταν θα αποκτήσουμε το μουσείο μας, να μας εμπιστευτούν τα κειμήλια που έχουν από τους προγόνους τους έτσι ώστε το υλικό να ανανεώνεται συνεχώς. Δεν θα ήθελα να συμβεί ό,τι στην περίπτωση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, που φιλοξενεί μόνο το υλικό που είχε συγκεντρώσει η Μέλπω Μερλιέ. Εμάς μας ενδιαφέρει να καταγράψουμε την ιστορία, αλλά και τις διώξεις των Ελλήνων τη σταλινική περίοδο – ανεξάρτητα από το εάν κάποιοι το κομματικοποιούν».

Εμείς είμαστε ερευνητές, είπε στο τέλος της κουβέντας μας, «και μας ενδιαφέρει η καταγραφή των πραγματικών γεγονότων».

Πόπη Παπαγεωργίου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κιζαριωτών αντάμωμα 2026, το Σάββατο 1 Αυγούστου (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κίζαρι Ροδόπης: Οι Κιζαριώτες αντάμωσαν ξανά στο χωριό των 52 οικογενειών του Πόντου

2/08/2026 - 6:32μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η διαδικασία της 3ης Αυγούστου ας αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς ταλαιπωρίας για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

1/08/2026 - 2:36μμ
Θαλασσινά μπάνια στη Σαμψούντα, 1903
ΠΟΝΤΟΣ

Αύγουστος ή Αλωνάρτ’ς: Για γάμους και για στύπα – Ο αγαπημένος μήνας των Ποντίων

1/08/2026 - 9:03πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20ή χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

30/07/2026 - 6:40μμ
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελικόπτερα τύπου Bell επιχειρούν στη 
μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βοιωτία και επεκτάθηκε και στον νομό Αττικής. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Φωτιά στην Αττική: Καθηλώθηκαν τα Bell μετά τη σύγκρουση – Δύο μέλη πληρωμάτων χωρίς τις αισθήσεις τους

19 λεπτά πριν
Κιζαριωτών αντάμωμα 2026, το Σάββατο 1 Αυγούστου (φωτ.: paratiritis-news.gr)

Κίζαρι Ροδόπης: Οι Κιζαριώτες αντάμωσαν ξανά στο χωριό των 52 οικογενειών του Πόντου

43 λεπτά πριν
Εντοπισμός βαλίτσας με ανθρώπινα μέλη σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στην Κυψέλη, Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Κυψέλη: «Την βρήκα νεκρή», λέει ο 26χρονος για τη Βρετανίδα στη βαλίτσα

1 ώρα πριν
Το ένα από τα δύο Bell που κατέπεσε 
στην περιοχή της Ψάθας. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ψάθα: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη σύγκρουση των δύο ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης

2 ώρες πριν
Φωτιά καίει στην ευρύτερη περιοχή του Μαυράτων και Χιονάτων στη νότια Κεφαλονιά. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Νικηφόρος Σταμένης)

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Πάνω από 6.000 στρέμματα κάηκαν – Αναζωπυρώσεις στα Μαυράτα, σύλληψη 44χρονου

2 ώρες πριν
Για 3η ημέρα συνεχίζεται η μάχη με την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Βοιωτία και επεκτάθηκε και στον νομό Αττικής. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Φωτιά στην Αττική: Φλόγες 20 μέτρων στο όρος Πατέρας – Σπίτια στις φλόγες, αγωνία για Βίλια και Μέγαρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign