Στο ντοκιμαντέρ Σκιά στην Ψυχή, που πραγματεύεται τη ζωή μετά την Ανταλλαγή και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ο Γιώργος Χατζηελευθερίου σημειώνει ότι όταν ήρθαν οι Πόντιοι και έβγαιναν και πουλούσαν τα χαψία, οι γηγενείς δεν τα αγόραζαν. «Ο Πόντος έκανε 21 εδέσματα με χαψία», λέει χαρακτηριστικά.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά, οι καταναλωτές στην Ελλάδα κάνουν στροφή στο γαύρο και στη σαρδέλα, καθώς παρά την οικονομική κρίση τα ψάρια παραμένουν ψηλά στις διατροφικές τους προτιμήσεις.
Μελέτη που έκανε ο Αργύρης Καπανταγάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, συνεπικουρούμενος από την Ελευθερία Παληκαρά, δείχνει ότι οι κατανάλωση μετατοπίστηκε στα μικρά ψάρια. «Και ιδιαίτερα, στη σαρδέλα και στο γαύρο που έχουν και υψηλή διατροφική αξία λόγω των ευεργετικών τους Ω3 λιπαρών», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργύρης Καπανταγάκης.
Η αλλαγή αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να πληγεί ο στόλος που αλιεύει «ακριβότερα» ψάρια, όπως τα μπαρμπούνια, τα φαγκριά και τα λιθρίνια, ενώ αυξήθηκε και η ζήτηση για ψάρια ιχθυοτροφείου.
«Η συνολική ζήτηση σε ιχθυρά δεν κάμφθηκε, αλλά αυξήθηκε σε αλιεύματα χαμηλού κόστους, όπως είναι τα μικρά πελαγικά και τα προϊόντα της ιχθυοκαλλιέργειας», εξηγεί η μελέτη, για τις ανάγκες της οποίας αναλύθηκαν τα στοιχεία από τις ιχθυόσκαλες Κερατσινίου, Μηχανιώνας, Καβάλας, Χαλκίδας και Πάτρας, από το 2009 έως το 2014.
► Δείτε από την ενότητα «Στην Κουζίνα» ποντιακές συνταγές με βάση τα χαψία.
► Διαβάστε από την ενότητα «Παράδοση» για την ψαροφαγία στον Πόντο.