Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Noor 1 που έκλεισε το καλοκαίρι με την καταδίκη δεκάδων εμπλεκομένων, καθώς ανοίγει νέος φάκελος με αφορμή τη μυστική κατάθεση «μάρτυρα υπό προστασία» και ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του Λιμενικού που αναφέρονται στους ασύλληπτους πρωταγωνιστές και χρηματοδότες της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης, αξίας 50 εκατ. ευρώ, με το πλοίο το καλοκαίρι του 2014.
Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», ο νέος φάκελος αφορά κυρίως αυτούς που προχώρησαν στην αγοραπωλησία της ηρωίνης και σειρά άλλων συμβάντων που έχουν σημειωθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Την απόρρητη κατάθεση έδωσε στις 23 Νοεμβρίου 2015, σε κλιμάκιο στελεχών του Λιμενικού που τον επισκέφτηκαν στις φυλακές, ο 42χρονος εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης ο οποίος έχει αποδεχθεί την εμπλοκή του και έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Στη διάρκειά της, ο Γιαννουσάκης υπέδειξε ποιοι ήταν οι «άγνωστοι πρωταγωνιστές του φορτίου της ηρωίνης».
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
Ο εφοπλιστής ανέφερε ότι ένας άλλος επιχειρηματίας (ήδη κατηγορούμενος και καταδικασθείς για την υπόθεση) «μού ζήτησε να δω ορισμένους τύπους στην Κωνσταντινούπολη για να φέρει πετρέλαια κλεμμένα με ένα καράβι που αγόρασε από τον εφοπλιστή Π. (σημειώνεται όνομα έλληνα επιχειρηματία που δεν είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση), χωρητικότητας επτά χιλιάδων τόνων με το όνομα “Λένη”. Μου είπε ότι πρόκειται για λαθραία και ότι θα είχαμε μεγάλο κέρδος».
Στη συνέχεια αναφέρεται στις συνεννοήσεις που είχε με τα δύο άτομα με τα ονόματα «Άλεξ» και «Γκαμάλ» στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στις συναντήσεις, δύο φορές, με τον πρώτο από αυτούς στο Ντουμπάι, όταν πλέον ήταν σε εξέλιξη το σχέδιο μεταφοράς της ηρωίνης. Στη συνέχεια επικαλείται περαιτέρω διερεύνηση της ηλεκτρονικής επιστολής που διέθετε από έναν από τους δράστες και μνημονεύει ότι πρόκειται για τον Φαρντίν Ριγκαμπάντι, έναν 38χρονο Βρετανό τουρκικής καταγωγής, που έχει εστιατόρια στο Λονδίνο αλλά και στην πόλη Ράστατ της Γερμανίας.
Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης κατέθεσε πρόσφατα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του προς το Πενταμελές Εφετείο Πειραιά με επίκληση τη μυστική κατάθεσή του για τους καθοδηγητές και χρηματοδότες του φορτίου της ηρωίνης.
Πάντως ενδεικτικό του παρασκηνίου της υπόθεσης είναι ότι ο ίδιος μάρτυρας σε άλλο σημείο της μη δημοσιοποιημένης κατάθεσής του λέει ότι «κατά το χρονικό διάστημα που ήμουν τρόφιμος των φυλακών Κορυδαλλού έρχονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα διάφοροι τρόφιμοι τουρκικής εθνικότητας και μου έδειχναν φωτογραφίες του γιου μου να μπαίνει στο σχολείο του. Οι φωτογραφίες που μου έδειχναν ήταν διαφορετικές κάθε φορά». Επιπλέον, ζήτησε αστυνομική προστασία για την οικογένειά του στη Φιλοθέη και αναχώρηση για χώρα του εξωτερικού όταν εκτίσει την ποινή του.