pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ξάνθη φόρεσε τα… καλά της για το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτο)

8/10/2016 - 4:52μμ
Η Ξάνθη φόρεσε τα... καλά της για το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν και ο καιρός παραδρόσισε τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στη Βόρεια Ελλάδα, στην Ξάνθη η θερμοκρασία έφθασε τα τελευταία 24ωρα στα ύψη. Εύγλωττα το είπε η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (και εκ των δυνατών μοχλών που απόψε θα κινήσει το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ) Χρύσα Μαυρίδου. «Είμαστε στον πυρετό». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από το καλοκαίρι. «Κληθήκαμε να ρυθμίσουμε πώς θα φιλοξενήσουμε όλον τον κόσμο που θα γεμίσει το γήπεδο, αλλά κυρίως τους χορευτές, τους συλλόγους, τους ΣΠΟΣ που θα μας έρθουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Γιατί στόχος μας είναι να τους φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Χρύσα Μαυρίδου: Στόχος και επιδίωξή μας είναι να πάει καλά το Φεστιβάλ, να δικαιωθούν οι κόποι όλων και η όποια κούραση, η γλυκιά κούραση, να ξεχαστεί.

Στυλοβάτης του 12ου Φεστιβάλ είναι ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, ο μοναδικός επιχώριος σύλλογος, «ο οποίος ανέλαβε το μεγάλο βάρος αυτής της διοργάνωσης. Τα μέλη του συλλόγου και ιδιαίτερα ο Θόδωρος [Ρωμανίδης]», λέει στο pontos-news.gr η Χρύσα Μαυρίδου. Και είναι αλήθεια. Οι Ξανθιώτες Πόντιοι κινητοποιήθηκαν και δούλεψαν σκληρά για το επικείμενο φεστιβάλ – στο οποίο μάλιστα δεν θα χορέψουν. Τουλάχιστον όχι επισήμως, στο επίσημο Φεστιβάλ. Γιατί στο δρόμο… του έδωσαν και κατάλαβε μαζί με άλλους χορευτές από σωματεία της υπόλοιπης Ελλάδας που έφθασαν στην πόλη της Ξάνθης από το πρωί.


Από το χορό που στήθηκε νωρίτερα σήμερα στην πλατεία της Ξάνθης

«Αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε γιατί κάποιοι πρέπει να κάνουν τους εθελοντές. Θα το κάνουν μάλιστα με χαρά», λέει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης.

Μαζί με τα μέλη του σωματείου, που ξεχύθηκαν από μέρες στους δρόμους για να ενημερώσουν και να προσκαλέσουν στο μεγάλο γεγονός, ρόλο εθελοντή έχουν αναλάβει και τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ξάνθης. Όλοι μαζί, λέει ο Θ. Ρωμανίδης, θα εξυπηρετούν τον κόσμο, θα διευκολύνουν τα λεωφορεία που θα έρθουν από όλη την Ελλάδα και θα βρίσκονται παντού: στο γήπεδο μέσα, στις εισόδους, έξω από αυτό, όπου χρειάζεται.


Ο Θεόδωρος Ρωμανίδης στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί σε λίγο το 12ο Φεστιβάλ

Έχει προηγηθεί συμμετοχή τους στην προετοιμασία, από καθαρισμό του Κλειστού όπου θα γίνει το φεστιβάλ μέχρι «στήσιμο» συμβόλων, εγκαταστάσεων κτλ.

Η πόλη της Ξάνθης περίμενε το Φεστιβάλ με προσδοκία.

Σύμφωνα με τον Θ. Ρωμανίδη, μεγάλη ήταν η κινητοποίηση επίσημων φορέων –όπως ο Δήμος, που άλλαξε την εικόνα του προφίλ του στο facebook για να βάλει την αφίσα του Φεστιβάλ– αλλά και μη ποντιακών σωματείων, όπως των Σαρακατσαναίων και των Μικρασιατών, που ενδιαφέρθηκαν να προβάλουν το σποτάκι και αποδέχτηκαν πολύ θετικά το γεγονός.


Έτοιμο το Κλειστό Γυμναστήριο, έτοιμοι και οι μικροπωλητές από νωρίς

Όλος ο κόσμος στην Ξάνθη γνώριζε ότι η πόλη υποδέχεται και άλλους Ποντίους, πέραν των… ντόπιων, και το περίμενε. Το πρωί του Σαββάτου με χαμόγελα υποδέχτηκαν οι άνθρωποι που είχαν βγει τη βόλτα τους τα νέα παιδιά που πήγαν στο κέντρο και έδωσαν δείγμα γραφής χορεύοντας και ενημερώνοντας για το μεγάλο γεγονός.

Το μόνο που μένει να πούμε πριν η λύρα και το νταούλι αρχίσει να ηχεί στο Κλειστό της Ξάνθης, είναι η ευχή για καλή επιτυχία!

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Τσακιρίδη: Τους σφάξαν όλους κι όπου πηγάδι τους ρίξαν. Αξέχαστα είναι αυτά που περάσαμε

5/11/2025 - 10:30μμ
Μέλη της θεατρικής ομάδας του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών, 1961 (φωτ.: Ξανθίππη Τσιλιγκαρίδου / Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό θέατρο, η φωνή του συλλογικού ασυνειδήτου – Με όχημα τη διάλεκτο, κάθε έργο γίνεται βαθιά πολιτική και πολιτιστική πράξη

5/11/2025 - 5:12μμ
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακή διάλεκτος: Μεγάλο το ενδιαφέρον, σε συλλόγους και σωματεία το «βάρος» της εκμάθησης

5/11/2025 - 4:00μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο με τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, στο Τόξο της ΧΑΝΘ (πηγή: Facebook / Nikos Alvanoudis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αυτά είναι τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων – Απολαύστε τα!

5/11/2025 - 3:12μμ
Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου παρατήρησε τα εκθέματα και υπέγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου (φωτ.: facebook/Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού-«Αγία Σοφία»)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ξεναγήθηκε ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

5/11/2025 - 12:23μμ
Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος (πηγή: YouTube / 
Αναστάσιος Πετρόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Αναστάσιος Πετρόπουλος, ερωτευμένος με τη λύρα – Βρείτε μου κόσμο να μιλάμε στα ποντιακά, καθημερινά

5/11/2025 - 10:26πμ
Οι πρόσφυγες στο λιμάνι, και στο φόντο η πορεία του πλοίου της προσφυγιάς (οι φωτογραφίες είναι του Βλάση Αγτζίδη· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Χρυσόμαλλο δέρας»: Ο Βλάσης Αγτζίδης μίλησε στην Κατερίνη για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας

4/11/2025 - 9:28μμ
Οικογενειακή φωτογραφία μετά τη συγκρότηση σε Σώμα (φωτ.: ΠΟΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα σελίδα στο ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Ένας… Παπαδόπουλος στο τιμόνι

4/11/2025 - 3:11μμ
Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης κατά την ομιλία του στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: Facebook / Vakis Kotridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το δικό τους έπος έγραψαν οι Πόντιοι στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο – Η παρουσίαση του Βασίλη Κωνσταντινίδη

4/11/2025 - 1:32μμ
Φωτογραφία από το αρχείο της ΕΠΜ με λεζάντα «Ο Νίκος Καπνάς στην οδός Πλάτωνος Καλλιθέας το 1955. Δίπλα αριστερά διακρίνονται οι φυλακές, πρώην Σκοπευτήριο» (πηγή: searchculture.gr)· στο φόντο, εξώφυλλα περιοδικών που εξέδωσε (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Καπνάς: Οι λέξεις του ζωντάνεψαν «Μορφές και εικόνες ζωής» του Πόντου – Τη δική του υπογραφή έφεραν σημαντικά ποντιακά περιοδικά

3/11/2025 - 8:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Κακή εμφάνιση και ήττα στο Βελιγράδι για τον Παναθηναϊκό

5 ώρες πριν
Περιπολικό της ΕΛΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε ανήλικους – Προσποιούνταν τους αστυνομικούς

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Το έκανε… ντέρμπι αλλά νίκησε τη Σλασκ ο Άρης

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

ENBL: Έκανε το 2/2 ο Ηρακλής

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram ramaduwaji)

Ράμα Ντουβάτζι: Η σύζυγος του νέου δημάρχου Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι είναι εικαστικός και μόλις 28 χρονών!

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Basketball Champions League: Έκαμψε τον Προμηθέα η Λέγκια Βαρσοβίας

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign