pontosnews.gr
Πέμπτη, 1/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποια θα είναι η έκπληξη στο 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

8/10/2016 - 9:05πμ
Ποια θα είναι η έκπληξη στο 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Παραδοσιακά στο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος οι χορευτές, που φέτος θα ξεπεράσουν τους 2.000, μπαίνουν στο χώρο του σταδίου με τα λάβαρα των συλλόγων, απλώνονται και διπλώνονται σε μια μαγική περιέλιξη που δημιουργεί έναν γοητευτικό χρωματικό τάπητα, ο οποίος δονείται από τους ποντιακούς σκοπούς. Έτσι θα γίνει και το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο Κλειστό Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ξάνθης «Φίλιππος Αμοιρίδης» της Ξάνθης, μόνο που –ειδικά φέτος– το πρόγραμμα θα έχει πέρα και από τις τιμητικές διακρίσεις στους απογόνους των τιμώμενων προσώπων, μια ιδιαίτερη, συνοπτική αλλά ουσιαστική ενότητα.

Όπως αποκάλυψαν στο pontos-news.gr οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, θα πρόκειται για ένα ολιγόλεπτο δρώμενο που θα «πατά» στην Ιστορία του Πόντου, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον Σύλλογο Ποντίων Νομού Ξάνθης.

«Το δρώμενο, διάρκειας μερικών λεπτών, θα έχει σχέση με τη Γενοκτονία κατά κάποιον τρόπο», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θεόδωρος Ρωμανίδης, τονίζοντας το στοιχείο της έκπληξης. Ανάλογη ήταν και η… γεύση, που μας έδωσε η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρύσα Μαυρίδου.


Ο Θεόδωρος Ρωμανίδης και η Χρύσα Μαυρίδου με μέλη του Συλλόγου στα γυρίσματα του διαφημιστικού σποτ
για το 12ο Φεστιβάλ (φωτ.: mike productions)

«Ούτε καν στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχω πει για την έκπληξη! Πρόκειται για ένα δρώμενο λίγων λεπτών που όμως θα σηματοδοτήσει μια διαφορετική έναρξη στο Φεστιβάλ».

Περαιτέρω λεπτομέρειες η Χρύσα Μαυρίδου δεν θέλησε να πει. Αλλά μας αποκάλυψε κάτι παραπάνω: «Θα είναι ένα ιστορικό πέρασμα από τον Πόντο· πώς ήμασταν εκεί, πώς ήρθαμε εδώ, η τραγωδία που ζήσαμε…».

Η (και) πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» υπόσχεται κάτι το διαφορετικό στην αρχή αλλά και στο τέλος, σημεία του προγράμματος στα οποία βάζει την πινελιά της επαγγελματικής του ικανότητας ο Ξανθιώτης σκηνοθέτης Δημήτρης Χαϊτίδης.

Επιπλέον, «θα γλυκάνουμε και την αναμονή του κόσμου με ένα συναυλιακό μέρος από καλλιτέχνες του τόπου μας. Ο κόσμος θα περιμένει μεν [την έναρξη του Φεστιβάλ], αλλά… μετά μουσικής».


Το σποτ του 12ου Φεστιβάλ

Μία ακόμα καινοτομία στο 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είναι ότι μετά το πέρας του ο ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα διοργανώσει ποντιακή βραδιά με πολλούς καλλιτέχνες στο κέντρο «Απόλλων», με μια μικρή οικονομική συμμετοχή (15 ευρώ για φαγητό και απεριόριστο ποτό).

«Δεν θα τελειώσουμε το Φεστιβάλ έτσι. Όποιος επιθυμεί και η καρδίαν ατ’ λαχταρά να χορεύ’, αφού θα έχει δει τόσους χορευτές θα πάει, θα πάμε στο κέντρο, όπου θα στηθεί γλέντι μέχρι πρωίας!», καταλήγει η Χρύσα Μαυρίδου.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

1/10/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: Pixabay.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρθεν ο Τρυγομηνάς – Ο Οκτώβριος των Ποντίων

1/10/2026 - 9:31πμ
Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

30/09/2026 - 11:21μμ
Το μνημείο για τους πρόσφυγες του 1922, στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ. Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: rthess.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΑΠΘ: Μια ελιά για τους πρόσφυγες του 1922 – Αποκαλύφθηκε το νέο μνημείο

30/09/2026 - 8:12μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Ση προσφυγιάς τα στράτας», στην Κατερίνη. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Ο «Κοτζά Αναστάς» έφερε στη σκηνή τις μνήμες της προσφυγιάς

30/09/2026 - 7:24μμ
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

30/09/2026 - 4:50μμ
(Φωτ. αρχείου: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κέντρο Ποντιακών Μελετών: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης

30/09/2026 - 4:18μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι σημαίνει «σερπέσκα»;

30/09/2026 - 2:00μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Ψήφισμα για τον θάνατο της Έλσας Γαλανίδου-Μπαλφούσια

30/09/2026 - 10:40πμ
Ο φάρος Ιντζέμπουρούν της Σινώπης από ψηλά (φωτ.: sinoptanitimdernegi.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι γαλλικοί φάροι του Εύξεινου Πόντου, πέτρινοι φρουροί της ποντιακής ακτογραμμής

30/09/2026 - 10:16πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κρίστα Πάικ σε αστυνομική φωτογραφία

Κρίστα Πάικ: Η θανατοποινίτισσα που επέζησε μετά από δύο θανατηφόρες ενέσεις

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΣΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκοποβολής: Ασημένιο μετάλλιο ο Μπαξεβανάκης στο Σκητ Εφήβων

1 ώρα πριν
Τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι της Ραφήνας λόγω των θυελλωδών ανέμων (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Ακτοπλοΐα: Προβλήματα και καθυστερήσεις στα δρομολόγια – Ισχυροί άνεμοι έως 9 μποφόρ

1 ώρα πριν
Κατηγορούμενοι στο εδώλιο της Δίκης της Νυρεμβέργης, το 1945–1946. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά, ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ο Ρούντολφ Ες, ο Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ και ο Βίλχελμ Κάιτελ (φωτ.: NARA / U.S. Army)

Δίκη της Νυρεμβέργης: 80 χρόνια από την ετυμηγορία που άλλαξε το διεθνές δίκαιο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κρήτη: Νεκρός εντοπίστηκε κτηνοτρόφος που αγνοοούνταν στις Καρίνες Ρεθύμνου – Στα όριά του ο Ζωνιανός ποταμός

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV